Είδηση είναι ό,τι πει το υπουργείο Αστυνομίας

Της Ματίνας Παπαχριστούδη στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα απρόκλητης, κτηνώδους βίας των δυνάμεων καταστολής του υπουργείου Χρυσοχοΐδη. Δεν χρειάζεται να δοθεί αφορμή, αρκεί η παντοδυναμία που νιώθουν, λειτουργώντας σε καθεστώς πλήρους προστασίας και ασυδοσίας. Τα ΜΜΕ παίζουν σημαίνοντα ρόλο ως ασπίδα προστασίας στην δράση τους.

Ο θάνατος του 26χρονου Βασίλη Μάγγου είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην πρακτική της καλοκουρδισμένης μιντιακής μηχανής προστασίας των δυνάμεων καταστολής. Την πλειονότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ δεν απασχόλησε το γεγονός του κτηνώδους ξυδοδαρμού του ένα μήνα πριν το θάνατό του, εξάλλου «δεν τον είδαν» καν, δεν μπήκαν στο κόπο να ασχοληθούν με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στον Βόλο και την κατασταλτική επιχείρηση συμμόρφωσης δια ροπάλου. Ο θάνατος του ενεργοποίησε τα φερέφωνα στα μίντια, μετά τη δήλωση Μ. Χρυσοχοΐδη με στόχο να βρουν ελαφρυντικά στοιχεία για το ξυλοφόρτωμα.

Κι όπως στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, η ταμπέλα «πρεζάκι» διακινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς για να σκεπάσει το γεγονός του ξυλοδαρμού του, έτσι και στην περίπτωση του 26χρονου Βασίλη Μάγγου βρέθηκε ο χαρακτηρισμός. Με τον ίδιο πάντα στόχο, να συγκαλυφθεί η πρότερη καταστολή.

Στην πλατεία Βικτωρίας, πριν λίγες μέρες, τα ΜΑΤ πρωταγωνίστησαν σε ένα ακόμη όργιο βίαιης επίθεσης εναντίον αντιρατσιστών διαδηλωτών και εκφόβισαν τους φωτορεπόρτερ και καμεραμέν που βρίσκονταν παρόντες, όπως κατήγγειλε η Ένωση Φωτορεπόρτερ. Για πολλοστή φορά, οι δυνάμεις καταστολής δείχνουν ότι δεν θέλουν μάρτυρες στον «φόνο». Δημοσιογράφοι δεν παρίστανται σε διαδηλώσεις, δεν προβλέπεται τέτοιο ρεπορτάζ από τα Μέσα τους. Σε αυτά τα ΜΜΕ αρκεί να λαμβάνουν τα δελτία τύπου και τα non paper από την αστυνομία. Σε σημαντικές περιπτώσεις για την αστυνομία, το «ρεπορτάζ» δίνεται τηλεφωνικά. Η μαρτυρία του δημοσιογράφου είναι ανύπαρκτη. Γι’ αυτό και χτυπιέται, απειλείται ο φωτορεπόρτερ ή ο καμεραμάν, μπορεί να χαλάσει τη στημένη πληροφόρηση των δελτίων Τύπου. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι το αόρατο χέρι παρεμβολών «κατεβάζει» βίντεο και μαρτυρίες εικόνας από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του πόσο ανησυχούν να μην γίνει η πληροφορία ενημέρωση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *