20 δημοσιογραφικές ενώσεις εναντίον κυβερνητικών στις ΗΠΑ για καταστολή εναντίον δημοσιογράφων

Πηγή φωτο: RSF

Η οργάνωση “Ρεπόρτες χωρίς σύνορα (RSF) καθώς και 20 ακόμη δημοσιογραφικές οργανώσεις καλούν κυβερνήτες και δήμαρχους των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Δηλώνουν πως υπάρχει πληθώρα παραβιάσεων της Πρώτης Τροποποίησης κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις δηλώνουν πως καταγράφεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο κακοποίησης και βίας δημοσιογράφων στη διάρκεια των διαδηλώσεων, αναφέροντας ως παραδείγματα τις πολιτείες και πόλεις της Μινεσότα, της Καλλιφόρνια, της Νέας Υόρκης, του Λός Άντζελες, ζητώντας να σταματήσει αμέσως η βίαιη καταστολή των ανθρώπων ΜΜΕ σε ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Η αστυνομία συνέλαβε και επιτέθηκε εναντίον δημοσιογράφοων σε όλη τη χώρα καθώς καλύπτουν τις διαμαρτυρίες κατά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου. Καταγράφηκαν τουλάχιστον 300 περιστατικά από τις 26 Μαΐου, η πλειονότητα των οποίων διαπράχθηκε από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 49 συλλήψεις, 192 επιθέσεις (160 από την αστυνομία) και 42 περιστατικά ζημιών σε αίθουσες ειδήσεων και δημοσιογραφικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το  US Press Freedom Tracker . Αυτά τα περιστατικά έχουν συμβεί σε 33 πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, με την πλειοψηφία τους στη Μινεάπολη, την Ουάσιγκτον, το DC, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Louisville, το Ντιτρόιτ, το Ντένβερ και τη Φιλαδέλφεια. 

Η πλειονότητα των επιθέσεων ήταν εσκεμμένες, με στόχο τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων δημοσιογράφων.

«Τελικά, οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι σε ολόκληρη τη χώρα μας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου από τις αρχές επιβολής του νόμου που λειτουργούν υπό την εξουσία τους. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια επίθεση κατά της δημοκρατίας και δεν μπορούν να αγνοηθούν »,  δήλωσε ο Ντόκι Φασίσιν, Εκτελεστικός Διευθυντής της RSF ΗΠΑ.  

Η δήλωση προς κυβερνήτες και δήμαρχους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη από 21 οργανώσεις ελευθερίας του Τύπου, δημοσιογραφίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως:

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, PEN America, Human Rights Watch, Freedom House, ΑΡΘΡΟ 19, Εταιρεία Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, Ευρετήριο για τη λογοκρισία, το International Women’s Media Foundation, το Coalition For Women In Journalism, το National Press Club, το NPC Journalism Institute, την IPI North American Committee, την Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων, το James W. Foley Legacy Foundation, το Native American Journalists Association, η Αραβική και Μέση Ανατολή Ένωση Δημοσιογράφων, η Ραδιοτηλεοπτική Ένωση Ψηφιακών Ειδήσεων, ο Εθνικός Συνασπισμός κατά της Λογοκρισίας, η Εθνική Ένωση Φωτογράφων Τύπου, ο Ελεύθερος Τύπος και οι Στρατιωτικοί Δημοσιογράφοι και Συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *