Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση ταχυτήτων χωρίς Τ-2

Ψηφιακός αραμπάς για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Η αποκοπή των τηλεοπτικών συχνοτήτων για την ανάπτυξη 5G από τις τηλεπικοινωνίες (το φάσμα των 700 MHz- δίαυλοι από 50ο ως και 59ο στα UHF) δεν φέρνει στη χώρα μας τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση αλλά μια απλή μετακίνηση σε νέες συχνότητες. Μετακίνηση που χαρακτηρίζεται «μεταβατική» από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι οι δυο πάροχοι δικτύου, η Digea των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και η κρατική ΕΡΤ, να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις στη νέα ψηφιακή τεχνολογία του DVB-T2. Το κράτος για μια ακόμη φορά δεν υποχρεώνει τους δυο παρόχους δικτύου, και τον κρατικό και τον ιδιωτικό, να περάσουν στη νέα τεχνολογία Τ2 αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να «στριμώξουν» σε λιγότερες συχνότητες τα κανάλια τους. Η εισαγωγή του Τ2 προβλέπεται να γίνει αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο συντονισμός με τις όμορες χώρες.

Η νέα υπουργική απόφαση με τις υπογραφές του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Στυλιανού Πέτσα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. 1752 στις 7 Μάιου, απλώς «τροποποιεί» την προπερσινή απόφαση 14879/2018 του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, αποκόπτοντας το φάσμα των 700 MHZ. Με τον χαρακτήρα μιας «μεταβατικής περιόδου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι Digea και ΕΡΤ θα πρέπει να μετακινηθούν ως το τέλος του 2020 στους νέους (λιγότερους) διαύλους που ορίζονται με τη νέα απόφαση  ανά περιφέρεια της χώρας. Αλλαγές έγιναν και στις περιφερειακές ζώνες.

Σημαντικό είναι πως σε αρκετές περιοχές της χώρας ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει μετά την εισαγωγή του Τ2 αφού οι νέες σχυνότητες δημιουργούν παρεμβολές! Είτε στα γειτονικά κράτη είτε σε άλλες εκπομπές. Για τα κέντρα εκπομπής σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ακαρνανικά, Σάμο τόσο για την ΕΡΤ όσο και για τη Digea αναφέρεται συγκεκριμένα «σε περίπτωση μη εξασφάλισης συγχρονισμού στο πρότυπο DVB-T, η λειτουργία του διαύλου θα γίνει μετά την εφαρμογή του προτύπου DVB-T2»! Πρακτικά δηλαδή θα υπάρχει για μια ακόμη φορά ψηφιακή μετάβαση δυο ταχυτήτων.

Για όποιον ενδιαφέρεται εδώ μπορεί να βρει τον νέο ψηφιακό χάρτη ΨηφιακόςΧάρτης-2020-05-12T130925.166

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *