Διαβάζουμε τον Χρήστο Κίτσιο στο euro2day
Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια στα ΜΜΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα για τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο τύπο.
Η έρευνα διενεργείται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γαληνό Μπρη, ο οποίος ζήτησε στις 30 Μαρτίου από την Τράπεζα της Ελλάδος να συντονισθούν οι διαδικασίες ώστε να του παρασχεθούν αναλυτικά στοιχείαγια τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό χθες υπήρξε συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΤτΕΕΛΛ -2,00% με στελέχη του ΣΔΟΕ. Επιπρόσθετα ο οικονομικός εισαγγελέας έχει καλέσει για κατάθεση τους εκπροσώπους του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι monitoring trustees.
Ταυτόχρονα, η εισαγγελία ζήτησε από όλες τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία με τα δάνεια, ύψους άνω των 500 χιλ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, θυγατρικές τους, ή σε φυσικά πρόσωπα που διευθύνουν ή εκπροσωπούν τις εταιρείες.
Τα στοιχεία ζητήθηκαν από τις τράπεζες μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στο χώρο της ενημέρωσης» καθώς και την αιχμή ότι η ΤτΕ ΕΛΛ -2,00%αρνήθηκε να παράσχει «οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση επί του θέματος, επικαλούμενη υπηρεσιακό – επαγγελματικό απόρρητο».
Σύμφωνα με την απάντηση Βαρουφάκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος, υπάρχει ήδη κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων.
Σημειώνεται ότι η τρόικα επέβαλε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα αυστηρά κριτήρια για τις χορηγήσεις νέων δανείων ή την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού σε επιχειρήσεις έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι του Δημοσίου καθώς και οι monitoring trustees έλεγχαν αν πληρούνται τα κριτήρια νέων χορηγήσεων ή αναχρηματοδοτήσεων. Τα νέα αυστηρά κριτήρια είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μειωθούν σημαντικά οι νέες χορηγήσεις ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων από τις συστημικές τράπεζες προς ΜΜΕ καθώς έμπαινε ως προϋπόθεση είτε αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπει φρέσκο χρήμα από τους μετόχους, είτε σχέδιο αναδιάρθρωσης με στρατηγικό επενδυτή.
Αποτέλεσμα των παραπάνω περιορισμών ήταν τα περισσότερα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις του κλάδου ΜΜΕ να δοθούν από τράπεζες που δεν είχαν λάβει κρατική βοήθεια και επομένως δεν ήταν κάτω από τον έλεγχο των εκπροσώπων του δημοσίου και της DG Comp (monitoring trustees).