Σε αναμονή ανάρτησης το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

172385-ertΣτα χέρια της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ και από ώρα σε ώρα αναμένεται να αναρτηθεί στο site  της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια, όπου μετά την ψήφισή του.

Ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στην ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αριθμό των εργαζομένων και το ανταποδοτικό τέλος, δήλωσε πως το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ θα ανέρχεται στους 2.500. «Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός,  επιδιώκεται κατ’ αρχάς η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Παππάς αναφέρει επίσης ότι με το ίδιο νομοσχέδιο αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ με όρους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με τον δημόσιο φορέα. Όπως εξάλλου τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο πραγματικός οικονομικός και διοικητικός εξορθολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίνεται ανταγωνιστικός μέσα από ένα ασφαλές ουσιαστικό και νομικό πλαίσιο στελέχωσής του. Επιπλέον, η οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτυγχάνεται μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιους ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Περαιτέρω, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.

«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά» αναφέρει ο υπουργός και επικαλείται συγκριτικά στοιχεία από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στα κράτη- μέλη της ΕΕ που δείχνουν ότι η ΕΡΤ είναι κάτω από τον μέσο όρο και σε ετήσιο τέλος ανά νοικοκυριό και σε απόλυτο αριθμό εργαζομένων και σε αντιστοιχία υπαλλήλων ανά κατοίκους της κάθε χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *