Η ΕΤΙΤΑ καταγγέλλει συνδέσεις μέσω Skype από δημοσιογράφους

Συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα, στα γεγονότα της Μυτιλήνης και του Έβρου συνέβησαν πολλά και «ενδιαφέροντα» όσον αφορά την τεχνική κάλυψη των γεγονότων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι συνδέσεις μέσω κινητών και SKYPE ήταν καθημερινές με αποτέλεσμα την απαράδεκτη ποιότητα της εικόνας και του ήχου που έφτανε στον τηλεθεατή, πόσο μάλλον αφού οι λήψεις δεν είχαν τραβηχτεί από επαγγελματίες εικονολήπτες. Έτσι πολλές φορές η εικόνα απλά δεν βλεπόταν και άλλες όταν το ιντερνετικό σήμα χάνονταν, έσπαγε παγώνοντας στον αέρα.  Όσο για την υψηλή ευκρίνεια (HD), η οποία αναγράφεται μάλιστα και δίπλα από τα τηλεοπτικά λογότυπα, μόνο σαν μια τεράστια υποκρισία θα μπορούσε κανείς να την εκλάβει.

Αλλά και οι ίδιες αυτές ιντερνετικές συνδέσεις αναβαθμίστηκαν από τους χειριστές-δημοσιογράφους  καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ένα απλό stand up, αλλά και για την κάλυψη ολόκληρου του ρεπορτάζ. Και όλα αυτά για να μην… ξοδευτούν τα κανάλια. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μυτιλήνης όπου συνάδελφος δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ μέσω σύνδεσης SKYPE με το κινητό του, κρατώντας μάλιστα ως… ντεκόρ, το μικρόφωνο με το λογότυπο του σταθμού που εργάζεται. 

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα των συνεχών περικοπών των προϋπολογισμών των καναλιών, της μείωσης του προσωπικού σε βάρδιες αλλά και το φόρτωμα της δουλειάς σε άλλους. 

Όμως εκτός από αυτές τις απαράδεκτες ιντερνετικές συνδέσεις είχαμε και το φαινόμενο, όπου εργαζόμενοι τεχνικοί εταιρίας εξωτερικών συνεργείων, δούλεψαν, μέσα στο οχτάωρό τους μάλιστα, για δύο τηλεοπτικούς σταθμούς. Σαν να δουλεύουν σε πρακτορείο ειδήσεων… 

Συνάδελφοι. Όλες αυτές οι τακτικές υπονομεύουν άμεσα τις θέσεις εργασίας των τεχνικών και είναι ικανές αργά ή γρήγορα να δημιουργήσουν νέους ανέργους.

Καλούμε λοιπόν την ΕΣΗΕΑ αφενός να πάρει σαφή θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού. Επίσης καλούμε το Ε.Σ.Ρ. να ασχοληθεί με το ζήτημα καθώς δεν είναι δυνατόν να εμπαίζονται με αυτόν τον τρόπο οι τηλεθεατές και το αρμόδιο θεσμικό όργανο να σφυρίζει αδιάφορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *