Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων της ψηφιακής τηλεόρασης που εκδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, (εδώ ) άνοιξε το δρόμο για τη σταδιακή μετακίνηση συχνότητας των τηλεοπτικών σημάτων εντός του 2020, ώστε να απελευθερωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σίγουρα εντός 6μηνου, το φάσμα των 700ΜHz.
Οι δυο πάροχοι δικτύου της ΕΡΤ και της Digea γνωρίζουν πλέον τους νέους διαύλους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη η υπουργική απόφαση που κατοχυρώνει τις δυο πολυπλεξίες και τις συγκεκριμένες συχνότητες στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Επίσης δεν υπάρχει ακόμη ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων, για τον οποίο η εν λόγω απόφαση (547/Φ.111 Α) σημειώνει πως θα εκδοθεί εντός δυο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η μετακίνηση των εκπομπών για τους δυο παρόχους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρνα από Καστελόριζο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος), Έβρος και Πλάκα.
Η αιτία για αυτό είναι ότι η γειτονική Τουρκία έχει ήδη δηλώσει πως ολοκληρώνει την ψηφιακή μετάβαση της στους νέους κατοχυρωμένους διαύλους και δεν θα πρέπει να προκύψουν νέα ζητήματα παρεμβολών. Θυμίζουμε και πάλι πως σύμφωνα με το νέο χάρτη και τις κατοχυρωμένες συχνότητες, η ΕΡΤ θα διαθέτει δυο πολυπλεξίες και η Digea τρεις πολυπλεξίες, χάνεται δηλαδή η 4η που διέθετε μέχρι σήμερα και ήταν “κενή” μετά την έξοδο των προγραμμάτων της ΕΡΤ. Η απόφαση που ελήφθη πριν λίγους μήνες με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση εκπομπής σε Υψηλή Ευκρίνεια, θεωρείται πως θα βοηθήσει τους δυο παρόχους να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα χωριτικότητας κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου, πιθανώς να απαιτηθεί αύξηση της εμβέλειας σήματος κατά τη μετάβαση, με αποτελέσμα να μειωθεί η χωριτικότητα των διαύλων. Το βέβαιο είναι ότι παράλληλα με την σταδιακή αυτή μετάβαση, το κράτος οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η έκδοση του χάρτη συνχοτήτων, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Μετάβασης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών επίσης, οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε διαβούλευση για την τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης διαύλων από τη Digea, καθώς και στην τροποποίηση του ΑΟΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνικός σύμβουλος είχε προτείνει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει καμία τηλεοπτική αδειοδότηση σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, πρόταση που αν υιοθετηθεί σημαίνει πως δεν θα γίνει τα επόμενα δυο χρόνια καμία συζήτηση για τις θεματικές πανελλαδικές άδειες περιεχομένου.
Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Φεβρουαρίου