Μια χρονιά θανάτου για τους δημοσιογράφους

Τον απολογισμό των θυμάτων της χρονιάς που πέρασε κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που μετρά για το 2014, 118 δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις και πυροβολισμούς σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 13 από το 2013 που οι νεκροί δημοσιογράφοι έφτασαν τους 105.
Το Πακιστάν ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, με 14 φόνους δημοσιογράφων. Ακολούθησε η Συρία, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 δημοσιογράφοι. Στη λίστα και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, οι δύο δημοσιογράφοι αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Τα στατιστικά στοιχεία για τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκαν το 2014 σύμφωνα με την IFJ, έχουν ως εξής:

– Στοχευμένες, βομβιστικές επιθέσεις και διασταυρούμενα πυρά δολοφονίες: 118

– Ατυχήματα και φυσικές καταστροφές θανάτων που σχετίζονται με: 17
– Συνολικός αριθμός θανάτων: 135
Μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών μέσα ενημέρωσης είναι:
Πακιστάν: 14, Συρία: 12, Αφγανιστάν: 9, Παλαιστίνη: 9, Ιράκ: 8, Ουκρανία: 8, Ονδούρα: 6, Μεξικό: 5
«Είναι ώρα για δράση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς απειλής σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο στόχαστρο όχι μόνο για να περιοριστεί η ελεύθερη ροή των πληροφοριών, αλλά όλο και περισσότερο ως μόχλευση για να εξασφαλιστούν τεράστια λύτρα και πολιτικές παραχωρήσεις μέσω της καθαρής βίας», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζιμ Μπουμέλα.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *