Η πανταχού παρούσα επιτήρηση των δισεκατομμυρίων ανθρώπων από το Facebook και τη Google θέτει μια συστημική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση, καθώς καλεί σε ριζική αναδιαμόρφωση του βασικού επιχειρησιακού μοντέλου των τεχνολογικών κολοσσών.
Η έκθεση Surveillance Giants παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο το επιχειρησιακό μοντέλο της Facebook και της Google που βασίζεται στην επιτήρηση, είναι εγγενώς ασύμβατο με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αποτελεί συστημική απειλή για μια σειρά άλλων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η ελευθερία σκέψης και το δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης.
«Η Google και το Facebook κυριαρχούν στη σύγχρονη ζωή μας – συγκεντρώνοντας απαράμιλλη δύναμη στον ψηφιακό κόσμο, συλλέγοντας και κερδοφορώντας από τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ύπουλος έλεγχος της ψηφιακής μας ζωής από την πλευρά τους, υπονομεύει την ίδια την ουσία της ιδιωτικής ζωής και είναι μία από τις καθοριστικές προκλήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων της εποχής μας», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.Προκειμένου να προστατευθούν οι βασικές μας ανθρώπινες αξίες στην ψηφιακή εποχή – η αξιοπρέπεια, η αυτονομία, η ιδιωτικότητα – πρέπει να γίνει μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της Big Tech και να μετακινηθεί προς ένα διαδίκτυο που θα έχει στον πυρήνα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Google και το Facebook έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους πάνω στα πρωταρχικά κανάλια, τα οποία βασίζεται ο περισσότερος κόσμος – εκτός της Κίνας – για να απολαμβάνει τα δικαιώματά του ψηφιακά. Οι διάφορες πλατφόρμες που διαθέτουν – όπως το Facebook, το Instagram, η Αναζήτηση της Google, το YouTube και το WhatsApp – διευκολύνουν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν και μοιράζονται πληροφορίες, εμπλέκονται σε συζητήσεις και συμμετέχουν στην κοινωνία. Το Android της Google στηρίζει επίσης τα περισσότερα από τα smartphones του κόσμου.
Ενώ άλλες εταιρείες Μεγάλης Τεχνολογίας [Big Tech] – όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft – έχουν αποκτήσει σημαντική ισχύ σε άλλους τομείς, οι πλατφόρμες που ανήκουν στο Facebook και τη Google έχουν γίνει θεμελιώδεις για το πώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους –ουσιαστικά, συνιστούν μια παγκόσμια δημόσια σφαίρα.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να χρεώνουν τους χρήστες οικονομικά. Αντίθετα, τα άτομα πληρώνουν για τις υπηρεσίες με τα δικά τους προσωπικά τους δεδομένα, καθώς εντοπίζονται διαρκώς στον διαδικτυακό ιστό αλλά και τον φυσικό κόσμο, για παράδειγμα μέσω των συνδεδεμένων συσκευών.
«Το διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες ώστε να απολαμβάνουν πολλά από τα δικαιώματά τους, παρόλα αυτά δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν άλλη ουσιαστική επιλογή από την πρόσβαση σε αυτόν τον δημόσιο χώρο μόνο υπό όρους που ορίζονται από το Facebook και το Google», δήλωσε ο Kumi Naidoo.
«Και το χειρότερο είναι ότι το διαδίκτυο δεν είναι πλέον αυτό για το οποίο είχαν συμφωνήσει εξ αρχής όταν ξεκίνησαν αυτές οι πλατφόρμες. Η Google και το Facebook εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στη ιδιωτικότητα μας με την πάροδο του χρόνου. Τώρα είμαστε παγιδευμένοι/ες. Είτε πρέπει να υποβληθούμε σε αυτόν τον διαδεδομένο μηχανισμό επιτήρησης – όπου τα δεδομένα μας γίνονται εύκολα όπλα για να μας χειρίζονται και να μας επηρεάζουν – είτε να παραιτηθούμε από τα οφέλη του ψηφιακού κόσμου. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να είναι μια θεμιτή επιλογή. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την απαραίτητη δημόσια σφαίρα, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε χωρίς να υποβαλλόμαστε σε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας».
Αυτή η εξαγωγή και ανάλυση των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων σε μια τόσο πρωτοφανή κλίμακα είναι ασυμβίβαστη με κάθε στοιχείο του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας από την εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή, του δικαιώματος ελέγχου των πληροφοριών που μας αφορούν και του δικαιώματος σε έναν χώρο
Πηγή: Διεθνής Αμνηστία, Ελλάδα