Η Πόπη του Πειθαρχικού

Από τον Γιάννη Αποστολόπουλο, προέδρου του Α’βάθμιου Πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Πολλά ειπώθηκαν μέσα στη γενική θλίψη για την Πόπη Χριστοδουλίδου , τους αγώνες της στο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό και την αταλάντευτη θέση της στην ανάδειξη της αλήθειας στη μάχη του ρεπορτάζ.
Το μεγαλείο για την Πόπη ήταν πως το πολυβασανισμένο σώμα της δεν μπόρεσε να εγκλωβίσει την αδούλωτη ψυχή της. Πανταχού παρούσα, πάντα μπροστά, όρθια και δυνατή, ένα ξεχωριστό φαινόμενο ανυπότακτου ανθρώπου. Η “καπετάνισα Πόπη”
Το ίδιο στίγμα έδωσε και στη διετή θητεία της στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Μαχητική και ασυμβίβαστη στην προάσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Ανάμεσα σε πολλά ξεχωρίζω την δύσκολη και σημαντική απόφαση λίγους μήνες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2015.
Τότε που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαβίβασε στο Πειθαρχικό καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών για σωρεία δεοντολογικών παραβάσεων από τηλεοπτικούς σταθμούς.
Βασική αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι η ισηγορία, να δίνονται δηλάδή ίσες δυνατότητες στην προβολή των διαφόρων απόψεων. Και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όταν π.χ σε δύο αντίθετες συγκεντρώσεις η μία προβάλλεται ιδιαίτερα και η άλλη αποσιωπάται παντελώς.
Έτσι τρία από τα πέντε μέλη του Πειθαρχικού(Πόπη Χριστοδουλίδου , Γιώργος Μέρμηγκας και ο ίδιος) συνταχθήκαμε με όσα ο Κώδικας Δεοντολογίας υπαγορεύει ,καταδικάσαμε τις εξόφθαλμες παραβάσεις και επιβάλαμε τις προβλεπόμενες ποινές σε όσους λειτούργησαν με περιφρόνηση στις δεοντολογικές επιταγές.
Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε ήταν πρωτοφανής. Με την ενορχηστρομένη επίθεση των τηλεοπτικών σταθμών, συντάσσονταν πολιτικά κόμματα, και πολλοί ακόμη.
Ακατάσχετη αρθογραφία, ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές μεταξύ εαυτών και αλλήλων. Πως τολμήσαμε να αγνοήσουμε την παντοδυναμία των καναλιών,
Οπωσδήποτε δεν ήταν μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλά μας έδινε δύναμη η πεποίθηση ότι συνταχθήκαμε με το σωστό και το δίκηο. Και η Πόπη, που “δεν καταλάβαινε Χριστό” πέρναγε στην αντεπίθεση τονίζοντας “σπάσαμε αυγά,κάναμε αυτό που έπρεπε,, ας φωνάζουν όσο θέλουν, δεν ιδρώνει το αυτί μας”.
Η απόφασή μας αυτή τελικά ακυρώθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με ψήφους 3-2 . Τα δύο μέλη που στήριξαν την απόφασή μας , ήταν η Ελένη Τράϊου και η Μιμή Τουφεξή.
Ήρθε όμως το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με απόφαση καταπέλτη, καταδικάζοντας πολλά κανάλια για “ανισομέρεια προβολής των απόψεων” και επιβάλλοντας πρόστιμα 100 χιλιάδων ευρώ, συνολικά..Σημειώνουμε ότι πρόεδρος του ΕΣΡ που στήριξε την απόφαση ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, που είχε προταθεί για τη θέση αυτή από τη Νέα Δημοκρατία. 
Έτσι υπήρξε η απόλυτη δικαίωση για την απόφασή μας κόντρα στο ισχυρό λόμπυ που αξιώνει να μένει στο απυρόβλητο.
Αυτά ανασύραμε , μεταξύ άλλων. από την κοινή πορεία μας με την Πόπη στο Πειθαρχικό, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και το αφιέρωμα στη μνήμη της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *