Απολύσεις-συλλήψεις για ρεπόρτερ, σαλόνια για συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες

Από τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ (29 Σεπτεμβρίου)

Η εικόνα που σχηματίζεται στα ΜΜΕ είναι πλέον σαφής και σκοτεινή. Το τοπίο της επικοινωνίας και ενημέρωσης όχι μόνο ελέγχεται πλήρως, αυτό ολοκληρώθηκε με τη  διακίνηση παραπληφόρησης ως είδηση και ενημέρωση από το οικονομικό-πολιτικό σύστημα και την πλήρη αποδοχή του από τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το καινούργιο που διαφαίνεται είναι ότι επιχειρείται να διακοπεί και με κατασταλτικά μέτρα, η πρόσβαση των ρεπόρτερ και όσων θέλουν να συνεχίσουν τη δημοσιογραφική εργασία στις πηγές πληροφόρησης.

Η σκοτεινή αυτή εξέλιξη δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Υπάρχει, εργάζεται και ενημερώνει μέσω πολλαπλών δικτύων πληροφόρησης ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματιών δημοσιογράφων που οφείλει να αντιδράσει άμεσα. 

Ημέρα απεργίας στα ΜΜΕ, απολύθηκε από τον ραδιοφωνιικό σταθμό News24 του Δημήτρη Μάρη τεχνικός της ραδιοφωνίας επειδή ήταν ενεργό μέλος της ΕΤΕΡ. Μια ημέρα πριν τα ΜΑΤ συνέλαβαν με  τη γελοία αιτιολογία της διατάραξης κοινής ησυχίας τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Σταματίου. Ήταν ο μόνος «μη ελεγχόμενος» ρεπόρτερ που βρέθηκε στην Κατάληψη του 5ουΛυκείου όταν έγινε η επιχείρηση της αστυνομίας. Ο φωτορεπόρτερ αθωώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αλλά το βαθύ κράτος έστειλε το μήνυμα του πως η μη ελεγχόμενη ενημέρωση δεν είναι ανεκτή.

Γιατί την ίδια στιγμή της επιχείρησης είχαν προσκληθεί από την αστυνομία οι κάμερες των ενσωματωμένων τηλεοπτικών καναλιών για να υμνήσουν με εικόνα μια ακόμη «επιτυχία» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Εξάρχεια. Την περασμένη Παρασκευή έγινε μετά από οκτώ χρόνια καθυστερήσεων, η δίκη του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου τον οποίο άφησε ανάπηρο (έχασε την ακοή του) μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που πέταξαν επάνω του άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων ΜΑΤ στις μεγάλες διαδηλώσεις του Ιούνη του 2012. 

Τις ίδιες αυτές ημέρες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ η οποία στηρίζεται σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο υπουργικό του γραφείο για να «τακτοποιήσει» τα του δημοσιογραφικού ελεγχόμενου κλάδου. Κύριο αίτημα της είναι να ενισχυθούν με χρήμα οι εκδότες των ΜΜΕ για να μην …απολύσουν. Ανακοίνωσε για τα μάτια του κόσμου, μια 3ωρη στάση εργασίας και πραγματοποίησε συνεδρίαση του ΔΣ (την ημέρα της απεργίας) για να συζητήσει μεταξύ άλλων, αν θα πετάξει εκτός ΕΣΗΕΑ τους φωτορεπόρτερ! 

Ματίνα Παπαχριστούδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *