Στην κανονικότητα της διαπλοκής

Από τη στήλη Πισω απο τις καμερες στο Κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Στην κανονικότητα της διαπλοκής

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Η παλιά γνωστή διαπλοκή επιστρέφει στην κανονικότητά της με την κυβέρνηση της Ν.Δ, η οποία λειτουργεί χωρίς άλλοθι και διάφορους μεσάζοντες εκτός συνόρων –όπως συνέβαινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ως ντίλερ των επιχειρηματικών συμφερόντων της. Για όσους αναρωτιούνται για το είδος της ενημέρωσης και πληροφόρησης η απάντηση είναι πολύ απλή. Η σχέση ανάμεσα στην οικονομική-πολιτική και μιντιακή εξουσία καθορίζει την ένταση και την ποιότητα της χειραγώγησης. Ο νέος χάρτης της μιντιακής διαπλοκής έχει βαρύ άρωμα των προηγούμενων δεκαετιών αλλά και σημαντικές αλλαγές. Ας τον δούμε.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη που διατήρησε προνομιακή σχέση και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια με τη συμφωνία του για λουκέτο στο «διαπλεκόμενο Μέγκα» κατέχει πλέον δυο τηλεοπτικούς σταθμούς, το Star και τον Alpha, επεκτείνοτας την επιρροή και το εύρος του στην πολιτική επικοινωνία. Μαζί με τον Αλαφούζο και τον Κυριακού, ιδιοκτήτες του συγκροτήματος ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 αντιστοιχα, ελέγχουν πλήρως τον μοναδικό πάροχο δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης, την Digea, αλλά και την εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων «Τηλεοπτικά δικαιώματα Α.Ε». Η τελευταία πιθανολογείται πως θα διεκδικήσει το αρχείο του πρώην Μέγκα για να δημιουργήσει πακέτο συνδρομητικής (video streaming). Παράλληλα, ο Αλαφούζος με ραδιόφωνο, κανάλι και site, μετέχει στον Παναθηναϊκό. Ο Κυριακού δραστηριοποείται στην εκπαίδευση, την ψηφιακή ψυχαγωγία, τη μουσική και τον πολιτισμό. Οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες συνιστούν το κλειστό κλαμπ της παλιάς γνώριμης μιντιακής διαπλοκής.

Σε αυτήν έχουν εισέλθει κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνειδητή σύμπραξη κορυφαίων στελεχών της, ο Σαββίδης που κατέχει το Open και το συγκρότημα του «Έθνους» (ό,τι απέμεινε από τον όμιλο Μπόμπολα) και ο Μαρινάκης. Τον επόμενο μήνα βγαίνει στον αέρα το νέο τηλεοπτικό κανάλι του δεύτερου, One Channel, ενώ ο ίδιος κατέχει το πρώην συγκρότημα του ΔΟΛ με εφημερίδες και ιστοσελίδες, ελέγχει το πρακτορείο εφημερίδων «Άργος», ελέγχει ή έχει υπό την επιρροή του το συγκρότημα των Παραπολιτικών — εφημερίδας και ραδιοφωνικού σταθμού. Ο δε Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και ο Μαρινάκης του Ολυμπιακού.

Το τρίπτυχο μίντια, ποδόσφαιρο, πολιτισμός βρίσκεται υπό πλήρη ιδεολογικό και οικονομικό έλεγχο από τη διαπλοκή, με παλιούς και νέους αφέντες. Το σκηνικό συμπληρώνει ο Μελισσανίδης, που δεν κατέχει απευθείας μίντια αλλά επηρεάζει ποικιλοτρόπως πολλά από αυτά καθώς ελέγχει τον ΟΠΑΠ, τον κύριο χρηματοδότη τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *