Η είδηση: Ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι διορίζονται επίσημα πλέον σε γραφεία Τύπου, σε θέσεις “ειδικών συμβούλων” υπουργών, πρωθυπουργού, κ.λ.π. Τελευταίαες προσθήκες στο κύμα διορισμών-τοποθετήσεων επί νέας κυβέρνησης η Μαρία Χούκλη που τοποθετήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού παρά το πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου και ο Γιάννης Βλαστάρης. Έχουν προηγηθεί η τοποθέτηση πριν από τον υποθετικά “νόμιμο και αδιάβλητο” διαγωνισμό του Κ. Ζούλα στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η τοποθέτηση του Δ. Τσιόδρα. Και φυσικά σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει νέο μαζικό κύμα διορισμών-τοποθετήσεων σε κάθε υπουργο-υφυπουργό δυο πλέον δημοσιογράφων.
Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, οι δημοσιογράφοι εδώ και πολλά χρόνια- χρονικά μπορεί να τοποθετηθεί από την εποχή των χρυσών εποχών του εκσυγχρονισμού- παρέδωσαν την επαγγελματική τους ταυτότητα-αποστασιοποίηση και ουδετερότητα στην αυλή οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Μετατράπηκαν οι ίδιοι σε επιθετικές μηχανές χειραγώγισης προς όφελος των “αφεντικών” τους.
Προώθησαν, προπαγάνδισαν με κάθε δυνατό τρόπο και υπό τον μανδύα της δημοσιογραφίας την επίθεση όλων των μνημονίων, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κοινωνία και σε κάθε τι δημόσιο. Την ώρα που οι ίδιοι απολάμβαναν τα προνόμια του στενού κρατικού μηχανισμού και τις παχυλές-τότε- αμοιβές του δημοσίου. Μιλούσαν ενάντια στο δημόσιο, προωθούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις ως “κανονιότητα” των μνημονίων. Οι ίδιοι ωστόσο βρίσκονταν σε θέσεις ισχύος στα ΜΜΕ που εργάζονταν και είχαν “κρυμμένες” τις θέσεις συμβούλων σε διαφόρων ειδών θέσεις κρατικού μηχανισμού.
Η επιστροφή στην κανονικότητα της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη απλώς προβάλλει ένα νέο χαρακτηριστικό. Με δεδομένη την “κρίση” των ΜΜΕ που αυτοκαταστράφηκαν με τις επιλογές των ιδιοκτητών και των μεγαλοδημοσιογράφων, με πρωταγωνιστική και τη συμβολή των συνδικαλιστών, αυτοί οι ίδιοι που σιωπούσαν εμφανίζονται θεσμικά-τυπικά και με ονοματεπώνυμο να διορίζονται σε κρατικές θέσεις!
Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση για τους διορισμούς δημοσιογράφων σε κρατικές θέσεις γραφείων Τύπου, αρκεί να παρέδιδαν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα, δηλώνοντας αναστολή του επαγγέλματος τους. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αντιθέτως. Οι δημοσιογραφικές θέσεις συμβούλων έχουν αρμοδιότητα καθαρά δημοσιογραφική δουλειά, ήτοι παρακολούθηση και χειραγώγιση των ΜΜΕ και των άλλων δημοσιογράφων. Και η ΕΣΗΕΑ του “συνδικαλισμού” όχι μόνι σιωπά αλλά προωθεί τους διορισμούς ως “αίτημα” του κλάδου.
Πόσο πιο χαμηλά πια;