Από το «μαύρο» στο «γκρίζο» στην ΕΡΤ

ερτ-νεριτΕντός της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μεταφορά του ραδιοτηλεοπτικού σήματος και μετάδοσης μέσω IP πρωτοκόλλου. Μια συζήτηση που μετράει τουλάχιστον δυο χρόνια και στην ΕBU ανάμεσα στους μεγάλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Αιτία φυσικά η συνεχής απώλεια ελεύθερου φάσματος το οποίο παραχωρείται σταδιακά στις τηλεπικοινωνίες για ολοένα και νεότερες –ακριβότερες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η κατοχύρωση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος μέχρι και το φάσμα των 700ΜHz ως το 2026 δεν έχει εφησυχάσει-και δικαίως- τις ηγεσίες της ελεύθερης τηλεόρασης. Στις χώρες της Ευρώπης μάλιστα η συζήτηση αυτή γίνεται από κοινού και σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν αναθέσει τα ηνία στην έρευνα και τις πρωτοβουλίες στην EBU.

Στο απόηχο των σημαντικών αυτών εξελίξεων στην Ελλάδα κινείται μόνο η ΕΡΤ. Μόνη της, χωρίς καμία στήριξη κρατική ή της αγοράς, εσχάτως και υπό την απειλή ενός νέου «λουκέτου»  με κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα όμως η είδηση.

Η ΕΡΤ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο διεξάγει μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται πιθανώς και εντός Ιουλίου για τη μετάβαση της μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού σήματος μέσω IP πλατφόρμας. Η έρευνα αυτή διεξάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παράλληλα με την έρευνα για το νέο business plan που έχει αναθέσει η διοίκηση της ΕΡΤ στην Grant Thornton. Μια διαδικασία που όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει να γκρεμιστεί με πάταγο εξαιτίας των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή.

Δυστυχώς για τη χώρα, την αγορά, αλλά και για τους τηλεθεατές, η ΕΡΤ μετά την επάνοδο της το 2015, δυο χρόνια από το βίαιο λουκέτο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2013, δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από τα δυο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της χώρας, σαν ένας τηλεοπτικός προπαγανδιστικός μηχανισμός. Ανάλογα με την ιδεολογία και την πολιτική της κάθε κυβέρνησης, επιβάλλεται ένα διαφορετικό μοντέλο εξέλιξης.

Η Ν.Δ. θεωρεί και το δηλώνει πως δεν χρειάζεται η χώρα πολλά κρατικά κανάλια. Μόλις πρόσφατα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ, καλεσμένοι στα πλατό ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, περιέγραψαν το σχέδιο της πιθανής επόμενης κυβέρνησης. Μείωση του ανταποδοτικού τέλους και μείωση λειτουργιών της ΕΡΤ. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ παρέμεινε από το 2015 όσο είχε καθορίσει η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για ένα μόνο κρατικό κανάλι τη ΝΕΡΙΤ στα 3 ευρώ. Για αυτό και υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό και σημαντικές τεχνικές ειδικότητες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την επάνοδο της ΕΡΤ με περισσότερες λειτουργίες «δημοσίου συμφέροντος», περισσότερα προγράμματα, αλλά το έπραξε με μερική ιδιωτικοποίηση τους. Σχεδόν όλη η λειτουργία της ΕΡΤ από την παραγωγή, τη μετάδοση, την κάλυψη, την ηχοληψία, το μοντάζ, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, πραγματοποιείται με εξωτερικές αναθέσεις. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν οι αναθέσεις σε εξωτερικές εταιρείες και αθλητικά προγράμματα. Την 3ετία 2018-2020 έχει πραγματιστεί κονδύλι ύψους 70 εκατ. ευρώ μόνο για αθλητικά γεγονότα με το ποδόσφαιρο να παίρνει τα 50 από αυτά.

Τι θα συμβεί λοιπόν με όλα αυτά τα «δεσμευμένα» με συμφωνίες, προγράμματα αν η νέα κυβέρνηση επιβάλλει αντί για «μαύρο» στην ΕΡΤ «γκρίζο» στις λειτουργίες της; Αν αντί για τα 4 σημερινά τηλεοπτικά προγράμματα θα μπορεί να στηρίζει –λόγω μείωσης εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος- μόνο ένα τηλεοπτικό κανάλι; Ποιος άλλος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μπορεί ή θέλει να πληρώσει τα ακριβά αθλητικά προγράμματα;

Η μάχη για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή και το επόμενο διάστημα και δυστυχώς το μόνο που δεν τίθεται στο επίκεντρο της διαμάχης είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιούλιος 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *