Της Μ. Παπαχριστούδη, στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ
Με τη Ναυτεμπορική ανοίγει ο νέος γύρος κατάρρευσης και ανασχηματισμού στο χώρο των ΜΜΕ. Η Ναυτεμπορική είναι μια ιστορική εφημερίδα που δεν ανήκε σε μεγάλο εκδοτικό όμιλο, είναι από τις λεγόμενες «μικρές ανεξάρτητες εκδοτικές» επιχειρήσεις.
Με αξιοσημείωτη ωστόσο δραστηριότητα, καθώς η ιστοσελίδα της βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ενημέρωσης, διαθέτει τυπογραφείο στο οποίο τυπώνονται τουλάχιστον εννέα ακόμη έντυπα.
Η εφημερίδα συμπεριλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο εκείνων που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας τραπεζικών υποχρεώσεων και χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ανέμεναν εφημερίδες, δεν ελήφθησαν.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια τρίτη περίοδο ανασχηματισμού στο χώρο των ΜΜΕ: Η πρώτη ξεκίνησε το 2009-2010 με το κλείσιμο εφημερίδων όπως ο Ελεύθερος Τύπος, η Απογευματινή, η Ελευθεροτυπία και δεκάδες ακόμη, μικρότερες. Η δεύτερη ήταν το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο χώρο της παραδοσιακής διαπλοκής, όταν έκλεισαν τα συγκροτήματα ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και Πήγασος του Γιώργου Μπόμπολα, καθώς και το Mega των παραπάνω εκδοτών.
Στην περίπτωση της Ναυτεμπορικής, η Eurobank ζήτησε να ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, μια διαδικασία που άρχισε πειραματικά με τον ΔΟΛ (στη συνέχεια εφαρμόστηκε στο Mega) και σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Tα χρέη της Ναυτεμπορικής στην τράπεζα υπερβαίνουν 6 εκατ. ευρώ, η μισθοδοσία καθυστερεί περίπου 2,5 μήνες και οι απόπειρες να βρεθεί «επενδυτής» από τις νυν εκδότριες απέτυχαν.
Το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης είναι ουσιαστικά κομμένο και ραμμένο για την κατοχύρωση των συμφερόντων των τραπεζών και των νέων επιχειρηματιών – μια πτώχευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντί οι επιχειρηματίες να αγοράσουν «ακριβά» μια εφη- μερίδα ή έναν τηλεοπτικό σταθμό, έχουν τη δυνατότητα να αποκτή- σουν ΜΜΕ με ελάχιστα χρήματα και κυρίως χωρίς καμία υποχρέωση να αποπληρώσουν τα χρέη της πτωχευμένης εταιρείας σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους. Και ούτε υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το προσωπικό της εταιρείας ΜΜΕ που κατέρρευσε, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματά τους και τις αποζημιώσεις τους.