Εκλογές για πειθαρχικά συμβούλια ΕΣΗΕΑ και δεοντολογία

πειθαρχικαΤην Τετάρτη και Πέμπτη 19 και 20 Ιουνίου διεξάγεται ο β΄γύρος εκλογών για την ανάδειξη των νέων Πειθαρχικών συμβουλίων στην Ένωση Συντακτών καθώς από τον α΄’ γύρο κανείς από τους δεκάδες υποψήφιους δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 50% συν 1%. Είναι πολύ σημαντικές κι αυτές οι εκλογές αν και οι δημοσιογράφοι δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν. Και μετά γκρινιάζουν γιατί το β’ πειθαρχικό ακύρωσε τη διαγραφή του “συμβούλου” της εφημερίδας “Μακελειό” ή την κόρη του εκδότη που απέλυσε εργαζόμενους και άφησε απλήρωτους. Οι δημοσιογράφοι που δεν πάνε να ψηφίσουν ή που ψηφίζουν με την κομματική γραμμή των παρατάξεων Ν.Δ -ΣΥΡΙΖΑ γραμμένη στο χαρτάκι θα διαμαρτύρονται γιατί τα πειθαρχικά δεν παρεμβαίνουν για τα αίσχη στην καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας. Δεν ξέρουν, δεν ρωτάνε, δεν έμαθαν για το ποιοι είναι και τι έκαναν τα δυο προηγούμενα χρόνια…

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα του στο fb την παρέμβαση του Γιάννη Αποστολόπουλου, υποψηφίου για το πρωτοβάθμιο συμβούλιο για το ρόλο του πειθαρχικού συμβουλίου. Μαζί με την Ελένη Αδριανού  είναι υποψήφιοι πάλι και ως blog τους στηρίζουμε για το Πρωτοβάθμιο συμβούλιο.Και για το β’ βάθμιο δυο κυρίες, την Αννα Κωνσταντακάκη και την Ελένη Τράϊου.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Νομιμότητα και αυθαιρεσία

Του Γιάννη Αποστολόπουλου, Υποψήφιου  για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο
Η προάσπιση του αγαθού της ενημέρωσης με την εφαρμογή των κανόνων της
αντικειμενικότητας, της πληρότητας και του πλουραλισμού, είναι απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας. Και αυτό το ρόλο οφείλουν να επιτελούν τα Όργανα Δεοντολογίας.
Πέρα όμως από τις όποιες κρίσεις για δεοντολογικές παραβάσεις, θα πρέπει και στην ακολουθούμενη διαδικασία να τηρείται η εσωτερική δεοντολογία των Πειθαρχικών Συμβουλίων, η τήρηση του Καταστατικού , του Νόμου και του Κώδικα.
Είναι οι αρχές που διέπουν το δικαιοδοτικό σύστημα, που όταν ακολουθούνται ενισχύουν το κύρος του κλάδου, ενώ αντίθετα όταν παραβιάζονται το υποβαθμίζουν.

Ένας βασικός κανόνας είναι η αρχή της αναλογικότητας των ποινών. Τα μέλη των Συμβουλίων δεν είναι ανεξέλεγκτα , ούτε μπορούν να αποφασίζουν με προσωπικά, κομματικά, ή άλλα κριτήρια σκοπιμότητας και η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει για τα ίδια παραπτώματα να επιβάλλονται οι ίδιες ή ανάλογες ποινές.
Έτσι αποτελεί απροκάλυπτη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΠΣ, να επιβάλει την εσχάτη των ποινών της οριστικής διαγραφής για ατυχές δημοσιογραφικό σχόλιο, όταν σε παρόμοια περίπτωση η ποινή ήταν επίπληξη.(Ακυρώθηκε η απόφαση και μπήκε η επίπληξη από το ΔΠΣ)

Για την ανεπηρέαστη κρίση, προβλέπεται η εξαίρεση μελών δικαιοδοτικών οργάνων σε περιπτώσεις που υπάρχουν δεδομένα τα οποία πιθανολογείται ότι δεν διασφαλίζουν το ανεπηρέαστο και την αντικειμενικότητα. Αυτά καθορίζονται στο άρθρο 52 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στο οποίο παραπέμπει το Καταστατικό.
Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι η εξαίρεση μέλους που κατέθεσε ως μάρτυρας στην εξεταζόμενη υπόθεση. Και αποτελεί προκλητική παραβίαση του Καταστατικού, του Νόμου και του Εσωτερικού Κανονισμού η απόφαση της διαμορφωθείσης πλειοψηφίας του Ενιαίου Πειθαρχικού με την οποία μέλος που κατάθεσε ως μάρτυρας σε εξεταζόμενη υπόθεση δεν πρέπει να εξαιρεθεί αλλά να μετέχει κανονικά στην δικαιοδοτική διαδικασία.

Η αιτιολόγηση των αποφάσεων είναι βασική επιταγή των δικαιοδοτικών αρχών και ρητή υποχρέωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, όπως στον Εσωτερικό Κανονισμό υπογραμμίζεται. Και η αιτιολογία αφορά την καταγραφή των γεγονότων και την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων.
Έτσι υπάρχει απόλυτη αντίθεση με τα δεδομένα αυτά, όταν απορρίπτεται η αναμφισβήτητη αποδεικτική αξία της καταγγελίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε συνδυασμό με την μαρτυρική κατάθεση της ίδια της προέδρου και επί πλέον τα όσα διαλαμβάνονται στο επίσημο δημόσιο έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας. Αφορά την περίπτωση προσφυγής για τους δεκάδες απλήρωτους συναδέλφους της ΕΞΠΡΕΣ όπου εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρίας ( που μάλιστα οφείλει και αρκετά εκατομμύρια στον ΕΔΟΕΑΠ) το μέλος του ΔΣ (που αντικαταστατικά είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) υπερασπιζόμενο τις εργοδοτικές παρανομίες όπως καταγράφεται στο επίσημο Πρακτικό στην Επιθεώρηση Εργασίας.. Και παρά τα ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, η πλειοψηφία (ΔΠΣ) αθώωσε την εγκαλούμενη υιοθετώντας τον απολογητικό ισχυρισμό της ότι τάχα παρέστη όχι ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας αλλά ….ως εκπρόσωπος της οικογένειας. Με συνέπεια βέβαια η αθωωθείσα να αποθρασυνθεί και να σέρνει στα δικαστήρια την εκπρόσωπο των απλήρωτων συναδέλφων και άλλα ανάλογα.

Επιλέγουμε τις χαρακτηριστικές αυτές περιπτώσεις, που, όπως και άλλες, ενέχουν το σπέρμα της αυθαιρεσίας και αντιστρατεύονται το Δίκαιο . πλήττουν την αξιοπιστία των Οργάνων Δεοντολογίας και εκθέτουν τον κλάδο.

Απορρίπτουμε τις αντίστοιχες αντιλήψεις και πρακτικές και αυτή είναι η αιτία της υποψηφιότητάς μου για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με ανεξάρτητο πνεύμα, χωρίς δεσμεύσεις και αγκυλώσεις.

Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να υποστηριχθούν με την ψήφο στις επαναληπτικές εκλογές στις 19 και 20 Ιουνίου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *