Δεν διαφαίνεται σύντομα η δυνατότητα ανάπτυξης ψηφιακού ραδιοφώνου στη χώρα μας, με εξαίρεση την ΕΡΤ που εκπέμπει ήδη από τον Υμηττό ψηφιακό ραδιόφωνο . Προσβάσιμο ωστόσο σε ελάχιστους δέκτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά .
Υπάρχουν όμως εξελίξεις για το ραδιόφωνο συνολικά με δυο κομβικές παρεμβάσεις του κράτους . Στο νέο νόμο για την «έκφυλη βία», Ν . 4604/2019, πέρασε μια διάταξη (το άρθρο 98) με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά ΜΜΕ να συστήσουν Διαδημοτικά Μέσα!
Όπως ορίζεται «Δύο ή περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, με αντικείμενο τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, μπορούν να συνιστούν Ενώσεις δημοτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών επιχειρήσεων, με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του ΑΚ» . Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα δημοτικά ΜΜΕ μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε συμπράξεις μεταξύ τους και να μετατραπούν σε Περιφερειακά ή και Πανελλαδικά δίκτυα! Ήδη έγιναν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση από το συγκρότημα του δήμου Θεσσαλονίκης (TV 100 και Ράδιο 100) ενώ και στην Αθήνα φαίνεται να υπάρχει ανάλογο σχέδιο στο συρτάρι .
Οι εξελίξεις για τα δημοτικά ΜΜΕ σχετίζονται με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, καθώς η αλλαγή δημοτικών αρχών θα φέρει και αλλαγές στις διοικήσεις των ΜΜΕ που διαθέτουν . Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την ιδιωτική ραδιοφωνία για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη ή σχέδιο για χορήγηση αδειών λειτουργίας ή ψηφιακής εκπομπής . Κατά πληροφορίες ωστόσο θα κατατεθεί τροπολογία από την κυβέρνηση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα και της ταυτότητας των σταθμών σε ενημερωτικούς ή ψυχαγωγικούς .
Το αίτημα έχει τεθεί από την ένωση ιδιοκτητών, την ΕΙΡΑ, πολλές φορές, καθώς πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών στην Αττική αντιμετωπίζει προβλήματα ελέγχου από το ΕΣΡ . Παραδειγματικά αναφέρουμε το News 24, αλλά και το Θέμα FM που από μουσικά έχουν μετατραπεί σε ενημερωτικά.
Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τευχος Ιουνίου