Στόπ στο φασιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής από τα δημοτικά ΜΜΕ Θεσσαλονίκης

XA1Τον αποκλεισμό της παράταξης «Ελληνική Αυγή» από τα δημοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε το αυτονόητο την ώρα που στο δήμο Αθήνας πέρασε οριακά μόνο η μη απόδοση προεκλογικών περιπτέρων στους υπόδικους της Χ.Α. Το ερώτημα στο μεταξύ αν η Χρυσή Αυγή πρέπει να έχει λόγο στα ΜΜΕ έχει απαντηθεί πριν πολλά χρόνια και μάλιστα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από το blog της pospert  ένα ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής” το 2013. Τότε που το Συμβούλιο της Ευρώπης πρότεινε την απαγόρευση του νεοναζιστικού μορφώματος

«Η Χρυσή Αυγή έχει δηλώσει ότι δεν σέβεται τη Δημοκρατία», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Πρόσθεσε δε, πως είναι ένα «κόμμα αντιδημοκρατικό, ναζιστικό και με αυτή τη λογική δεν πρέπει να τους δώσουμε βήμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός κοινωνίας».  (Πηγή: ΑΠΕ)

Το ρεπορτάζ του 2013

Την επιβολή κυρώσεων στη Χρυσή Αυγή ή ακόμη και την απαγόρευσή της συστήνει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.
Στη σχετική έκθεσή του ο επίτροπος αναφέρει ότι το κόμμα χρησιμοποιεί ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική ρητορική και πως ορισμένα από τα μέλη και τους υποστηρικτές του συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο Μούιζνιεκς υποστηρίζει πως σε πολιτικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή, που εμπλέκονται σε εγκλήματα, θα πρέπει να επιτρέπεται να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή η απαγόρευσή τους.

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση της σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο έχει υπάρξει μέχρι σήμερα εντελώς ακατάλληλη», είπε ο επίτροπος στο Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, απαντώντας στον Μούιζνιεκς η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο ρατσισμός παραμένει περιθωριακό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι πολύ «περίπλοκη» για λόγους λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η έκθεση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει επανειλημμένα τονίσει:
ότι «η δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η ανοχή απέναντί της, η διάχυση των απόψεών της σε άλλα κόμματα και σε μηχανισμούς του κράτους, αλλά και η “εφαρμογή” των δογμάτων της από «όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία».

Παρατηρεί ακόμη ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε διαπιστώσεις προφανείς, που έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι ότι «οι λύσεις δεν μπορούν να είναι προϊόν συναισθηματικών αντιδράσεων».

«Η κυβέρνηση, δηλαδή, κατηγορεί τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για …συναισθηματισμό», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή,αποστιγματίζει ξεδιάντροπα τον νεοναζισμό, αναγνωρίζοντας τη Χρυσή Αυγή ως “έκφραση λαϊκής απογοήτευσης και διαμαρτυρίας εναντίον σκληρών, αν και αναγκαίων, μέτρων λιτότητας”».

Ολόκληρη την Έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *