Καβγάς για τη διαχείριση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού

protovoylia1Η άποψη μας για την παραίτηση ταμία από ΕΣΗΕΑ από τη θέση εκπροσώπου της “Πρωτοβουλίας για τη Ανατροπή”

Εκτός συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πέρασε πλέον και επίσημα η σύγκρουση ανάμεσα στην παράταξη “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” υπό την Μαρία Αντωνιάδου και του πρώην μέλους της Χρήστου Μαζανίτη που εδώ και μήνες εκπροσωπεί εντός ΔΣ τη “Νέα ΕΣΗΕΑ” από τη θέση του ταμία.

Ο Χρ. Μαζανίτης την περασμένη Τρίτη υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του προεδρείου(ταμία) σε μια σχετικά ήρεμη συνεδρίαση. Γράφουμε “ήρεμη” γιατί επί μήνες κάθε Τρίτη κυριαρχεί πλήρης ευτελισμός και απαξίωση ακόμη κι αυτών των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών διαδικασιών. Βαρύτατες κατηγορίες, βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και ύβρεις, χέρια που χτυπιούνται στα τραπέζια, αναψοκοκκινισμένοι σύμβουλοι, φωνές και κραυγές. Καμία όμως σχέση με πολιτική, ιδεολογική ή εργασιακή σύγκρουση.
Οι καβγάδες δεν γίνονται για κάτι σημαντικό που απασχολεί τους δημοσιογράφους, όχι για τις εργασιακές σχέσεις, όχι για τις απολύσεις ή τους απλήρωτους στα ΜΜΕ.
Για τίποτε από όλα αυτά. Γίνονται για το ποιός θα έχει το πάνω χέρι, το “μαχαίρι” στην πίτα διαχείρισης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού στον κλάδο. Ποιος θα διαχειρίζεται την σφραγίδα της συνδικαλιστικής εξουσίας δίπλα και μαζί με εκδότες και κυβέρνηση. Ποιος θα αποφασίζει και πως για τη Βιβλιοθήκη, τις χορηγίες, τα σεμινάρια, τις επαφές με τράπεζες, τις δωρεές, κ.λ.π.
Επί μήνες ολόκληρους το ΔΣ με ευθύνη της παράταξης των “Ενωμένων δημοσιογράφων” και του πρώην μέλους της, οι συνεδριάσεις του οργάνου έχουν μετατραπεί σε ενδοπαραταξιακή αρένα επίλυσης διαφορών! Αρένα στην οποία συχνά-πυκνά μετέχουν και άλλα μέλη του ΔΣ, εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων.
Μάταια ως εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” αλλά και κάποια άλλα μέλη του ΔΣ αντιδράσαμε. Ήπια, φωναχτά, απαιτητικά για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.
Οι πρώην συνοδοιπόροι που εκπροσωπούν τις δεξιές δυνάμεις στην ΕΣΗΕΑ συνέχιζαν το βιολί τους. Καβγάς επί καβγά, ύβρεις επί ύβρεων. Τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου συζητώνται μόνο ενημερωτικά, οι αποφάσεις συνήθως βγαίνουν δια περιφοράς.
Το σωματείο της ΕΣΗΕΑ έχει μετατραπεί σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό σε ένα κτίριο στο οποίο συλλέγονται (σε κούτες πλέον) έγγραφα, φωτοτυπίες και πρωτοκολλημένες επιστολές που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα σημαντικών θεμάτων που αυτό το ΔΣ δεν ασχολήθηκε σοβαρά…
Με επίκεντρο τον προϋπολογισμό-απολογισμό που πρέπει να παρουσιαστεί στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, οι πρώην “ενωμένοι” δημοσιογράφοι έβγαλαν δημόσια πλέον τη σφοδρή ενδοπαραταξιακή σύγκρουση τους ενόψει της προεκλογικής περιόδου!
Η ΕΣΗΕΑ θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και η διασπασμένη παράταξη των “Ενωμένων δημοσιογράφων” ξεκίνησε τον “αγώνα” της για την εξασφάλιση ψήφων. Με επιστολές σοβαρών ερωτηματικών και απαντήσεις εκ της… διαχειρήσεως που θα χρησιμοποιηθούν προς άγραν ψηφοφόρων τον επόμενο μήνα.
Η εικόνα αυτή είναι αποκρουστική, δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τις αγωνίες των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα ΜΜΕ και καταδεικνύει που μπορεί να οδηγήσει ο ενδοτισμός σε όλες τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοτών. Δείχνει πως μπορεί να ευτελιστεί η συνδικαλιστική λειτουργία σε ένα σωματείο που έχει ξεχάσει τι σημαίνει αγώνας, κινητοποιήσεις και απαιτήσεις.

Ματίνα Παπαχριστούδη, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” 

 

1 comment for “Καβγάς για τη διαχείριση του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *