Μήνυμα Σόμπολου: Κάποιοι θέλουν να τεμαχίσουν τον ΕΔΟΕΑΠ!

ÐÏÑÅÉÁ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÁÓÖÁËÉÓÔÉÊÏ ÓÏÌÐÏËÏÓ Ð“Το Ταμείο πρέπει να μείνει αλώβητο”, λέει στην ανακοίνωση αποχώρησής του ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Πάνος Σόμπολος που δεν κατεβαίνει υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωσή του είναι ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ και προφανώς και υποψήφιους για νέα θητεία οι οποίοι θέλουν να ” <τεμαχίσουν> τον ΕΔΟΕΑΠ κλείνοντας τμήματα και απολύοντας κόσμο και να τον δώσουν δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες”! Ποιους άραγε εννοεί ο Πάνος Σόμπολος; Και τι σχέση υπάρχει με όσους προωθούν τη διαγραφή των ανέργων από τον ΕΔΟΕΑΠ;
Ο απολογισμός του Πάνου Σόμπολου:
Ολοκληρώνοντας μια θητεία επιτυχημένη κατ ‘εμέ, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ με όλες τις δυσκολίες τόσο τις οικονομικές όσο και τις εσωτερικές, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές της Τετάρτης και Πέμπτης, 11 και 12 Μαρτίου 2015 για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ.
Σε μια δύσκολη περίοδο που περνά ο Οργανισμός μας, νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέα πρόσωπα, με γνώσεις, με εμπειρία, αλλά και με όρεξη για δουλειά, ώστε να τον στηρίξουν και να τον διατηρήσουν στα επίπεδα προσφοράς που τον κρατήσαμε ως σήμερα. Το κυριότερο όμως να ξέρουν να διοικούν χρηστά και έντιμα.

Πεποίθησή μου ήταν και είναι ότι κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να φεύγουμε από τα αξιώματα. Να μην «γαντζωνόμαστε» στην καρέκλα και να μην ξεκολλάμε με τίποτα! Πιστεύω ότι θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στους νεότερους, εμείς οι παλιότεροι. Στους νεότερους που έχουν σύγχρονες αντιλήψεις και απόψεις, αρκεί, βέβαια, να είναι ανιδιοτελείς, διότι ο Κλάδος έχει καταρρακωθεί από συμφέροντα και πολιτικές που δεν του πρέπουν .

Μην το κάνουμε σαν τους επαγγελματίες συνδικαλιστές ή ακόμη και τους επαγγελματίες βουλευτές που εκλέγονται π. χ. από το 1974 κι επιμένουν. Δεν αφήνουν νέα πρόσωπα να προχωρήσουν στην πολιτική και να φέρουν κάτι νέο στον τόπο. Έλεος!
Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που σε κάθε εκλογική διαδικασία που ήμουνα υποψήφιος (ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ) με έφερναν πάντα πρώτο και με τεράστια διαφορά. Πιστεύω ότι στάθηκα αντάξιος αυτής της τιμής.

Συνάδελφοι,
Στα δύο χρόνια της θητείας μου στον ΕΔΟΕΑΠ, με τη βοήθεια συναδέλφων του Δ.Σ., κράτησα τον Οργανισμό όρθιο και ζωντανό, παρά τα δύσκολα και πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια.
Δούλεψα σκληρά, καθημερινά ατελείωτες ώρες, από το πρωί ως το βράδυ, μαζί με αρκετούς από τους συναδέλφους του Δ.Σ. και υπηρεσιακούς παράγοντες, για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που παρουσιάζονταν.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, τη στιγμή μάλιστα που το χρήμα, ενώ πριν, έρρεε άφθονο στον ΕΔΟΕΑΠ, στην περίοδο τη δική μου, ερχόταν με το σταγονόμετρο!
Κι εγώ έπρεπε να κάνω διαχείριση με αυτά τα δεδομένα.
Το πρώτο πράγμα που απαιτούσαν οι περιστάσεις ήταν το νοικοκύρεμα του Οργανισμού, δηλαδή η περιστολή των περιττών εξόδων. Επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα φάνηκαν.
Κόψαμε περιττές δαπάνες, μειώσαμε τα κόστη σε διαγνωστικά κέντρα, σε κλινικές, στους διαγωνισμούς και στις προμήθειες, στο φαρμακευτικό υλικό κι όπου αλλού μπορέσαμε. Πετύχαμε πολλά με το συμμάζεμα και τις οικονομίες, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάθε καλόπιστος.
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αυτό το νοικοκύρεμα και δεν πειράξαμε το νοσοκομείο, δεν πειράξαμε το φάρμακο, δεν πειράξαμε την υγεία, δεν πειράξαμε την περίθαλψη.
Ως προς τα έσοδα: Θέλω να σας ενημερώσω ότι η κατάσταση στις οφειλές και στα χρέη, ήταν απελπιστική. Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς από το 1996 και κανένας δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι μας χρωστάνε.
Αρχίσαμε την λογιστικοποίηση (σημαίνει ότι θα ξέρουμε τις οφειλές και τις εισπράξεις) στον ΕΔΟΕΑΠ από 1ης Ιανουαρίου του 2013, όταν αναλάβαμε. Από τότε ως τώρα και στο μέλλον θα μπορεί η αρμόδια υπηρεσία, πατώντας ένα κουμπί, να μας πει πόσα μας χρωστάνε και πόσα απ αυτά εισπράξαμε.
Πάντως το κυνήγι των οφειλετών, ήταν και είναι σε ημερήσια διάταξη. Ήδη προσλάβαμε νέο τομεάρχη εσόδων και τα αποτελέσματα είναι από τώρα ενθαρρυντικά.

Ως προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Μετά την διακοπή συνεργασίας με γιατρούς και νοσηλευτές για συγκεκριμένους λόγους, προσλάβαμε νέους. Όλους με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια. Πήραμε τους καλύτερους κι όχι τους γνωστούς, τους συγγενείς και τους “φίλους”. Διοικητικό προσωπικό δεν προσλάβαμε, καθώς ο Οργανισμός έχει πλεονάζον προσωπικό, από τις προσλήψεις – εξυπηρετήσεις των προηγούμενων.

Συμβάσεις:
Ψηφίσαμε στο Δ.Σ. τη σύμβαση με το ΩΝΑΣΕΙΟ και περιμένουμε να ορισθεί νέος πρόεδρος από το Υπουργείο Υγείας για την υπογραφή της.
Έχουμε έτοιμες τις συμβάσεις με τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το ΥΓΕΙΑ και το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Τις φέραμε στο συμβούλιο για ψήφιση, αλλά η πλειοψηφία των συναδέλφων έκρινε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί το νέο Δ. Σ. που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές.
Επειδή δουλέψαμε σκληρά με τους συναδέλφους του ΤΥΠ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να πετύχουμε αυτές τις συμβάσεις και να τις ολοκληρώσουμε, το νέο συμβούλιο θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τις περάσει και να προχωρήσει στην υπογραφή τους. Τα οφέλη για τον Οργανισμό μας θα είναι σημαντικά, άλλωστε προκύπτουν αριθμητικά αυτά τα οφέλη στις προτεινόμενες για υπογραφές συμβάσεις.
Πέραν αυτών υπογράψαμε ή ανανεώσαμε συμβάσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους με δεκάδες Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικές στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Φαρμακείο:
Περάσαμε σε νόμο, με μεγάλη προσπάθεια, μια διάταξη- σταθμό για τον Κλάδο, με την οποία μπορούμε να ιδρύσουμε φαρμακείο στον Οργανισμό μας. Επειδή τα έξοδα είναι πολλά και μάλιστα στη δύσκολη περίοδο που περάσαμε, κρίθηκε σκόπιμο να το λειτουργήσουμε με τα συνεργαζόμενα ταμεία των τραπεζικών, μέσω της ομοσπονδίας μας (ΟΑΤΥΕ). Έτσι τα έξοδα θα επιμερισθούν. Σύντομα θα υπάρξουν νεότερα για τη λειτουργία του φαρμακείου από πλευράς ΟΑΤΥΕ.
Είναι πολλά τα θέματα της τελευταίας διετίας στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Πιστεύω απόλυτα ότι οι συνάδελφοι είναι σε θέση να δουν και να κρίνουν.
Αποχωρώ από αυτό το πόστο έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δούλεψα σκληρά, υπεύθυνα, δημιουργικά, έντιμα, χωρίς ιδιοτέλεια και προσωπικά οφέλη. Γνώμονάς μου ήταν πάντα το συμφέρον του ΕΔΟΕΑΠ και των μετόχων – μελών του.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους στο Δ. Σ. του ΕΔΟΕΑΠ για την όποια βοήθεια μου πρόσφεραν. Ευχαριστώ επίσης τους ανθρώπους του Οργανισμού μας, τους εργαζόμενους (ιατρικό, νοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό) οι οποίοι, παρά τις τόσο αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο χώρο μας τα τελευταία χρόνια, στάθηκαν στο πλάι μας, προκειμένου να μην διαταραχτεί ούτε και να υποβαθμισθεί η λειτουργία των υπηρεσιών.
Και να είσθε βέβαιοι ότι η στήριξή μου θα είναι δεδομένη και αέναη, από όποια … θέση , από όπου κι αν βρίσκομαι …
Και κάτι ακόμα πολύ σοβαρό:
Απευθύνομαι στους συναδέλφους του Κλάδου μας, που πρόκειται να ψηφίσουν στις εκλογές την ερχόμενη βδομάδα:
Να επιλέξετε από τα ψηφοδέλτια και να βάλετε σταυρούς σε υποψήφιους που διακρίνονται για: τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την δημιουργικότητα, την εντιμότητα και την εργατικότητα. Μακριά ο ΕΔΟΕΑΠ από κόμματα και παρατάξεις!
Να επιλέξετε ανθρώπους που δεν θα <τεμαχίσουν> τον ΕΔΟΕΑΠ κλείνοντας τμήματα και απολύοντας κόσμο και να τον δώσουν δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες!!!!!!
Δηλαδή μέσα σ’ ένα δύο χρόνια, να τινάξουν στον αέρα τον Οργανισμό! Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοια σχέδια. Προσοχή λοιπόν συνάδελφοι! Γιατί το Ταμείο πρέπει να μείνει αλώβητο.
Προσοχή! Προσοχή!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Πάνος Σόμπολος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *