Από τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ
Σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι σε όλα τα ΜΜΕ του Βορείου Αιγαίου. Για πρώτη φορά κηρύσσεται κινητοποίηση για την «προστασία» των δημοσιογράφων από ακροδεξιές επιθέσεις σε εργαζόμενους που το «έγκλημά» τους είναι να μην ενστερνίζονται τον ρατσιστικό έως φασιστικό λόγο. Η είδηση είναι σημαντική και αναδεικνύει μια μη αρεστή αλήθεια στον κλάδο: Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι. Κι όπως δεν υπάρχει αντικειμενικότητα –δεν είναι τυχαίο ότι το κριτήριο της δημοσιογραφικής κάλυψης είναι η «ουδετερότητα και αποστασιοποίηση»– έτσι δεν μπορεί να υπάρχει και ενότητα. Η διαχωριστική γραμμή ήταν και παραμένει το πώς μεταφέρεται-μεταδίδεται-διακινείται η είδηση.
Από τα κάτω προς την εξουσία ή από τα πάνω προς την κοινωνία;
Οι διάφοροι κατ ́ όνομα δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνωστίζονται στις αυλές των κομμάτων εξουσίας, των εταιρικών γραφείων, των οικονομικών συμφερόντων, προσφέροντας το επάγγελμά τους δωρεάν ή επ’ αμοιβή, επικοινωνώντας αποκλειστικά και με μονομέρεια πληροφορίες προς εξυπηρέτηση των αφεντικών τους, δίνουν πράγματι τον τόνο.
Γιατί αυτοί, υπό την υψηλή προστασία και προώθηση όσων εξυπηρετούν, κατέχουν τις αποφασιστικές θέσεις στην αλυσίδα παραγωγής του δημοσιογραφικού προϊόντος. Υπάρχει, όμως, και η μεγάλη πλειονότητα. Πολλοί πέρασαν μαζικά και με βίαιο τρόπο στη μαύρη, κακοπληρωμένη και με έναντι αμειβόμενη δημοσιογραφία ή απευθείας στην ανεργία. Ακόμη περισσότεροι έχουν αποδεχθεί την κατρακύλα των Μέσων και της ενημέρωσης συνολικά, με αποκλειστική ευθύνη των ιδιοκτητών.
Ιδού ένα παράδειγμα: Την περασμένη εβδομάδα έσπασε η απεργία που είχαν αποφασίσει εργαζόμενοι στο συγκρότημα του ΣΚΑΙ μετά από 12 απολύσεις. Η απεργία έσπασε επειδή άλλοι δημοσιογράφοι, με την έμπρακτη βοήθεια της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το απαίτησαν. Καταδείχθηκε πως η «ενότητα» είναι μια πλαστή έννοια, διακινείται έντεχνα για να αποκρύπτει την ύπαρξη διαφορετικών συμφερόντων.
Οι απολύσεις ξεχάστηκαν και η ιδιοκτησία επέβαλλε πάλι τις ειδήσεις και τις εκπομπές της χειραγώγησης. Παρά το αποτέλεσμα αυτό, όμως, υπάρχει και μια «νίκη». Οι σιωπηλοί δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ βγήκαν μπροστά και φώναξαν τα δικά τους «όχι», δείχνοντας για πρώτη φορά πως δεν είναι όλοι ίδιοι…