Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ δεν καταγράφει τους ανέργους δημοσιογράφους!

merismaup date

Τελικά η ΕΣΗΕΑ (και όχι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ) έστειλε στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των άνεργων δημοσιογράφων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων, με την ελπίδα ότι έστω και σήμερα θα δοθεί λύση)

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον αποκλεισμό των ανέργων δημοσιογράφων για το “Κοινωνικό Μέρισμα” το οποίο και τυπικά δικαιούνται, αναδείχθηκε η ανεπάρκεια του ΕΤΑΠ ΜΜΕ το οποίο ναι μεν εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ αλλά συνεχίζει να λειτουργεί διαφορετικά! Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος, οι άνεργοι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, γιατί η διεύθυνση ΕΤΑΠ ΜΜΕ του ΕΦΚΑ δεν τους καταγράφει, όπως κάνει ο ΟΑΕΔ, ώστε να σταλούν τα στοιχεία τους στην ΗΔΙΚΑ. Παρ΄όλο που το ζήτημα επισημάνθηκε από τους αποκλεισμένους συναδέλφους αλλά και εντός ΔΣ, η ΕΣΗΕΑ έβγαλε χθές ανακοίνωση, μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας! Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα κάνει κι όλες τις κινήσεις στους αρμόδιους φορείς, για να μην χαθεί αυτό το δικαίωμα για τους ανέργους δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να επιλύσουν άμεσα το ζήτημα του αποκλεισμού των μακροχρόνια ανέργων δημοσιογράφων από το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι για όσους έχουν συμπληρώσει στις 30.11.2018 τουλάχιστον έξι (6) μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους (2018), όπως αυτό προκύπτει από τα Μητρώα ανέργων του Οργανισμού Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του NAT και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι (6) μηνών εντός του έτους 2018.

Σε αντίθεση όμως με τον ΟΑΕΔ ο οποίος καταγράφει συστηματικά όλους τους άνεργους, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι, αν η ανεργία τους συνεχίζεται μετά το τέλος της επιδότησης, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Α΄ Διεύθυνση) στο οποίο ανήκουν οι δημοσιογράφοι καταγράφει και διαβιβάζει στην ΗΔΙΚΑ μόνο τους επιδοτούμενους ανέργους και όχι αυτούς που δεν επιδοτούνται.  Έτσι, όποιος συνάδελφός μας δεν δικαιούται πλέον επιδότησης ανεργίας δεν εμφανίζεται στο σύστημα ως άνεργος. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το φετινό κοινωνικό μέρισμα, οι καταστάσεις που εστάλησαν από το ΕΤΑΠ στην ΗΔΙΚΑ αφορούν μόνο όσους επιδοτήθηκαν για τουλάχιστον έξι μήνες το 2018 και κανέναν άλλο.

Επειδή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει αύριο, πολλοί άνεργοι συνάδελφοί μας θα χάσουν την ευκαιρία να λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις

Κατά συνέπεια και για την άμεση επίλυση του προβλήματος, το οποίο είχαμε εντοπίσει και αναδείξει και πέρυσι, θα πρέπει ο ανωτέρω ασφαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων να δεχθεί υπεύθυνες δηλώσεις των ίδιων των άνεργων ώστε να μπορέσει να διαβιβάσει τα στοιχεία τους στην ΗΔΙΚΑ και, επιπροσθέτως, να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων εκ μέρους των ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Τονίζουμε, τέλος, προς κάθε υπεύθυνο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε μια τέτοια κατάφωρη αδικία εις βάρος των ανέργων συναδέλφων μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *