Ο νέος ψηφιακός χάρτης αγνοείται

χαρτης-tvΔυο συνολικά επιτροπές έχουν δημιουργηθεί στο αρμόδιο περί της ψηφιακής τηλεόρασης και μετάβασης υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ένας διαγωνισμός για πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου. Είχαμε γράψει ότι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχε δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νational roadmap, ο Οδικός Χάρτης σύμφωνα με την οποία μετά από 11 συγκεκριμένα βήματα, από τον Ιούλιο του 2018 ως και τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να χορηγήσει το φάσμα των 700MHz  στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, εκτός από μια ακόμη επιτροπή για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προτυποποίηση των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης, την υιοθέτηση δηλαδή του προτύπου DVB T2, παρά το ότι δυο πάροχοι δικτύου της ΕΡΤ και της Digea είναι έτοιμοι για αυτό.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο, έχει παραλάβει από το Πολυτεχνείο το σχέδιο του νέου ψηφιακού χάρτη, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται το φάσμα των 700ΜΗz.

Για αυτό το σχέδιο υποτίθεται πως θα γίνει διαβούλευση με τους παρόχους δικτύου, όπως όμως πληροφορούμαστε δεν υπάρχει καμία όχληση ή ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο. Τον Δεκέμβριο θα έπρεπε -πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση προς την Ε.Ε- να είχε εκδοθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης και σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2019 να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο της 2ης ψηφιακής μετάβασης. Όλα μοιάζουν να είναι πάλι παγωμένα και πληροφορίες αναφέρουν πως στα συρτάρια των αρμοδίων τα σχέδια υπάρχουν. Αλλά δεν βγαίνουν προς υπογραφή και δημοσιοποίηση. Το γιατί μπορούν να απαντήσουν μόνο οι αρμόδιοι.

Εντωμεταξύ έχει παγώσει και η αλλαγή του νυν ψηφιακού χάρτη, αλλαγή για την οποία έγινε διαβούλευση, εκδόθηκε το σχέδιο και… εξαφανίστηκε! Πρόκειται για τις αλλαγές που αφορούν στην εκπομπή τηλεοπτικού σήματος για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, για την οποία υπήρξε 6μηνη κινητοποίηση της περιφέρειας, των δήμων και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Οι κακές γλώσσες λένε πως η έγκριση των αλλαγών με υπουργική υπογραφή, σκόνταψε στις διαμαρτυρίες ιδιοκτήτη περιφερειακού καναλιού στην Αττική, που στο μεταξύ έχει συνάψει άριστες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Φθάνουμε λοιπόν στον Δεκέμβριο όπου κανονικά θα περιμέναμε τη διαβούλευση για τα «πλάνα μετάβασης» της ελεύθερης τηλεόρασης κάτω από τα 694MHz. Είναι απορίας άξιον αν με αυτές τις καθυστερήσεις θα προλάβει η Ελλάδα να τηρήσει τη δέσμευσή της να ελευθερωθεί τον Ιούλιο του 2020 η ζώνη των 700ΜΗz, ώστε αυτή να απονεμηθεί ως τον Δεκέμβριο του 2020 τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

 

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *