Ολοκληρωτική λογοκρισία σε δημοσιογράφους στην Αυστραλία

HeraldΈχει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάρτηση του δημοσιογράφου Αλέκου Μάρκελλου στην προσωπική του σελίδα στο face book για μια μια καταδίκη προσώπου για την οποία κανένα ΜΜΕ και κανείς δημοσιογράφος δεν μπορεί να γράψει λέξη! Οι εφημερίδες της Αυστραλίας αντέδρασαν στη δικαστική εντολή με μαύρο φόντο στην πρώτη σελίδα τους, ενώ η είδηση έχει εξαφανιστεί από όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Γράφει ο Αλέκος Μάρκελλος:

Βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια πολύ περίεργη κατάσταση.
Δώστε λίγο σημασία:
-ΔΕΝ μπορώ να γράψω για μια καταδίκη προσώπου παγκόσμιας εμβέλειας, ούτε για τους λόγους που καταδικάστηκε.
Ούτε το όνομά του.
Δεν αστειεύομαι, καθόλου.
Για τον ίδιο λόγο, επειδή οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Αυστραλία2-story (των New York Times, Guardian και άλλων κορυφαίων παγκοσμίως ΜΜΕ, όπως και τα Διεθνή πρακτορεία) θα έχουν οι ίδιοι νομικές συνέπειες ακόμη και αν το ΜΜΕ το δημοσιεύσει στην Αμερικανική ή την Αγγλική έκδοση, η είδηση -τεράστιου ενδιαφέροντος παγκοσμίως-, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την παγκόσμια ειδησεογραφία!
Είχα κάνει ανάρτηση εδώ με το όνομα και την ιδιότητα του καταδικασθέντος αλλά ενημερώθηκα πως η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ δημοσίευσης αφορά οποιαδήποτε μορφή της, έντυπη ή ηλεκτρονική, ΔΙΧΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ! Η αλήθεια είναι πως δε γνώριζα την έκταση της απαγόρευσης και θεώρησα πως αφορά μόνο στα επίσημα ΜΜΕ της χώρας.
Απέσυρα την ανάρτηση καθώς οφείλω να υπακούσω την δικαστική απαγόρευση δημοσίευσης και δεν έχω δικαίωμα να δώσω ρεπορτάζ ΟΥΤΕ στην ΕΡΤ, καθώς τα δελτία της και η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμα στην Αυστραλία.
Έχω υποστεί στη δημοσιογραφική μου διαδρομή πολλές προσπάθειες λογοκρισίας αλλά τέτοια λογοκρισία με διεθνή προέκταση, δεν έχω ξανασυναντήσει!
Γίνονται προσπάθειες από τα Αυστραλιανά ΜΜΕ και τους δικηγόρους να αρθεί η απαγόρευση, ενω στις φωτό βλέπεται πως κυκλοφόρησαν σημερινές εφημερίδες εδώ.
Ως δημοσιογράφος το καταγγέλω και το θεωρώ απαράδεκτο, το 2018 να υποχρεώνομαι σε αυτολογοκρισία τέτοιου είδους και μεγέθους και μάλιστα σε μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα.
ΥΓ1: -Για την ώρα, η Washington Post έχει δημοσιεύσει την είδηση (αλλά δεν μπορώ να κάνω παραπομπή).
ΥΓ2: -Οποιος πρόλαβε την προηγούμενη ανάρτηση και γνωρίζει για ποιά υπόθεση ομιλώ, ή όποιος γνωρίζει γενικότερα, παρακαλώ θερμά να μην κάνει καμμία αναφορά εδώ στο όνομα ή την υπόθεση καθώς θα βρεθώ αντιμέτωπος με πραγματικές νομικές συνέπειες.
Αν είναι δυνατόν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *