Του Μάριου Διονέλλη στον Δρόμο της Αριστεράς
Χωρίς πρόσβαση στην τηλεόραση χιλιάδες πολίτες ορεινών περιοχών μετά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα
Σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα αναδεικνύεται ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από την τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία λόγω της ελλιπούς κάλυψης από τα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της ιδιωτικής εταιρίας Digea, στην οποία ανατέθηκε η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή. Μετά και το κλείσιμο των τελευταίων αναλογικών κέντρων, στις 6 Φεβρουαρίου, πλέον σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση λαμβάνοντας μόνον ψηφιακό σήμα. Με τη διαφορά, όμως, ότι οι πομποί της Digea καλύπτουν μεν τις περισσότερες και μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας αλλά όχι το σύνολο των πολιτών.
«Λευκά σημεία»
Δεκάδες είναι οι επιστολές διαμαρτυρίας από δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας προς το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για τα περιβόητα «λευκά σημεία» της ψηφιακής τηλεόρασης, δηλαδή τα σημεία όπου δεν φτάνει το πολυδιαφημισμένο «τζαμάτο» ψηφιακό σήμα, αλλά πλέον ούτε και το αναλογικό. Τα σημεία αυτά είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα και χιλιάδες οι πολίτες που απλά δεν μπορούν πια να δουν τηλεόραση.
Η ρίζα του προβλήματος πάει πολύ πίσω, στη σύμβαση ανάθεσης της ψηφιακής μετάβασης προς την Digea, εταιρία που συστήθηκε από τους καναλάρχες για να υπηρετήσει τα δικά τους, πρωτίστως, συμφέροντα. Και επειδή τα συμφέροντα αυτά επικεντρώνονταν, κυρίως, στα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι εν δυνάμει πελάτες για τις διαφημίσεις, βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών. Στη σχετική σύμβαση που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προβλέπεται η υποχρέωση πληθυσμιακής και όχι γεωγραφικής κάλυψης της χώρας, ενώ για τα «λευκά σημεία» το βάρος για την αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των αναμεταδοτών πέφτει πλέον στους τοπικούς δήμους. Με λίγα λόγια, αν οι πολίτες στις περιοχές αυτές θέλουν να βλέπουν τηλεόραση πρέπει να πληρώσουν.
Εξώδικα στην ΕΕΤΤ
Το θέμα έχει φτάσει επανειλημμένα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με τη μορφή εξωδίκων που κατατέθηκαν από δήμους και στα οποία μονίμως μέχρι σήμερα η ΕΕΤΤ απαντά υπερασπιζόμενη την Digea, χαρακτηρίζοντας «επαρκή» την κάλυψη (πάντα με βάση το πληθυσμιακό και όχι το γεωγραφικό κριτήριο). Καταγγελίες έχουν υποβληθεί από τα νησιά του Αιγαίου, από τοπικούς φορείς στον Ορεινό όγκο της Πίνδου, από την Κρήτη, από τους Δελφούς αλλά και από «ευαίσθητες» παραμεθόριες περιοχές όπως το Κάτω Νευροκόπι, το Παρανέστι, η Ροδόπη κ.λπ. Ιδιαίτερη παράμετρος του αποκλεισμού των πολιτών από την τηλεοπτική ενημέρωση αποτελεί και η χρέωση για τη ΝΕΡΙΤ την οποία υφίστανται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ αλλά πλέον δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, μετά την αποκλειστική χρήση του ψηφιακού σήματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λέσβου όπου οργανώθηκε «ανταρσία» από τον τοπικό δήμο, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕΤΤ και να «κατεβάσει» τους αναλογικούς πομπούς όταν διαπιστώθηκε πως η ψηφιακή εκπομπή άφηνε χωρίς τηλεόραση μεγάλες περιοχές του νησιού.
Και στη Βουλή
Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, τον περασμένο Δεκέμβριο, 24 βουλευτές της Ν.Δ.(!) ρωτούσαν τον αρμόδιο υπουργό για τις «τυφλές» περιοχές της χώρας θέτοντας ήδη από τότε το ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος για την τοποθέτηση αναμεταδοτών ώστε να καλυφθεί και το τελευταίο σημείο της επικράτειας. Βέβαια τότε έκαναν σα να μην ξέρουν πως πλέον, με βάση τη λεόντειο σύμβαση της ΕΕΤΤ, η ευθύνη και το αντίστοιχο οικονομικό βάρος έχει περάσει στους δήμους. Και οι δήμοι, πάντως, μέχρι τότε δήλωναν αναρμόδιοι.
Την εβδομάδα που πέρασε το θέμα επανέφερε με ερώτησή του στη νέα, πλέον, κυβέρνηση ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης, απαριθμώντας τα μεγάλα προβλήματα στην περιοχή του και ειδικά στο οροπέδιο Λασιθίου αλλά και σε περιοχές της Ιεράπετρας, της Ζάκρου, στο Παλαίκαστρο αλλά ακόμα και στη γειτονική Κάσο και την Κάρπαθο, όπου εκατοντάδες πολίτες δεν μπορούν πλέον να δουν τηλεόραση.
Ο βουλευτής τονίζει και μια ακόμα διάσταση του προβλήματος, καθώς στο σύνολό τους σχεδόν οι περιοχές αυτές είναι ορεινές και το χειμώνα αποκλείονται με την τηλεοπτική ενημέρωση να είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας, ιδίως για θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ κατοικούνται από ηλικιωμένους πολίτες για την καθημερινότητα των οποίων η τηλεόραση έχει μεγάλη σπουδαιότητα.
Από πολλές πλευρές, πλέον, ακούγεται όλο και πιο επιτακτικά το αίτημα προς τη νέα κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά τη σύμβαση της ΕΕΤΤ με την Digea και αν μη τι άλλο να υποχρεώσει την εταιρία να καλύψει όλους τους κατοίκους της χώρας.