Ποια ΕΣΗΕΑ θα τολμήσει να αντιπαρατεθεί με την αντιδεοντολογική κάλυψη δολοφονιών;

ελένηΧθές ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου για μια ακόμη φορά ήταν άθλος η λήψη κάποιων(!) αποφάσεων, ημέρα που το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό “έπρεπε να τιμωρήσει” σαν να προσφέρει πολιτική υπηρεσία, δημοσιογράφο της ΕΡΤ για πολιτικά σχόλια-σαφώς διαχωρισμένα από την είδηση, στους τηλεοπτικούς σταθμούς δινόταν ένα ακόμη ρεσιτάλ παραβίασης ακόμη και αυτής της θεσμικής τυπικής δεοντολογίας.  Ο λόγος για την κάλυψη της δολοφονίας στη Ρόδου, μιας νέας κοπέλας που αρνήθηκε να βιαστεί και δολοφονήθηκε για αυτό. Ο τρόπος κάλυψης της δολοφονίας στην ουσία “δικαιολογεί” τους δολοφόνους, στιγματίζει μόνο τον έναν κι αυτόν μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι Αλβανός.

Την ίδια στιγμή στα κονωνικά δίκτυα και σε ανεξάρτητες ιστοσελίδες σελίδες, δημοσιογράφοι επίσης, ξεβρακώνουν κυριολεκτικά “συναδέλφους” τους δημοσιογράφους συγκεκριμένων εφημερίδων που έχουν διακριθεί στον αρκοδεξιό λόγο και καναλιών οι οποίοι διασύρουν το “θύμα”, όχι για χάριν του θεάματος αλλά προς χάριν κάποιων κοινωνικών στερεοτύπων τα οποία αναπαράγονται χωρίς καμία αντίσταση και για τα οποία κανείς ποτέ δεν λογοδοτεί.

 Δεν περιμένουμε από το Πειθαρχικό να παρέμβει και ούτε είναι ο ρόλος του. Περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να αντιδράσει άμεσα, να καταδικάσει και να μοιράσει σε όλους τους δημοσιογράφους -μέλη της ένα απλό κατάλογο με τις βασικές αρχές δεοντολογίας.

Αναδημοσιεύουμε από το face book τα όσα έγραψε ο Yorgos Mi, είναι τα πιο ανώδυνα για την κατάντια της τηλεοπτικής κάλυψης

279472-oi_lexeis...

Από το tvx

Στη Ρόδο τρεις τύποι δολοφονούν μια κοπέλα γιατί δεν ήθελε να κάνει σεξ μαζί τους. Υπάρχει βίντεο από κάμερες ασφαλείας που τους δείχνει να κουβαλούν το πτώμα με βανάκι. Είναι τρεις. Οι δύο Έλληνες, ο τρίτος Αλβανός (στη βία κατά των γυναικών δε χωράνε εθνικά).
Ο ένας απ’ τους Έλληνες γόνος γνωστού επιχειρηματία του νησιού. Κάντε μια γύρα και δείτε πως παίζεται η είδηση στα ΜΜΕ και δώστε προσοχή σε κάτι λεπτομέρειες. Αλλού αναφέρεται ότι ο Αλβανός παρέσυρε τον Έλληνα, αλλού μιλούν για Αλβανό δολοφόνο και Έλληνα συνεργό, αλλού για Αλβανό και Ροδίτη (ένας έξυπνος τρόπος να μην πεις Έλληνας). Επίσης, τον Αλβανό έχουμε ήδη μάθει ότι τον λένε Αλέξανδρο, τους δύο Έλληνες πώς τους λένε; Δεν τους λένε (όπως δε λένε κάπως και τον χρυσαυγίτη δολοφόνο στην Κέρκυρα) αν και τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ο γόνος του επιχειρηματία έχει απασχολήσει αρκετές φορές τις Αρχές με τη συμπεριφορά του…

Για να δούμε και πώς πάει να σωθεί το κύρος της οικογένειας του ντόπιου επιχειρηματία (από το Πρώτο Ψέμα): “Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας, γόνος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στους Πεύκους στη Λίνδο (οι γονείς του δραστηριοποιούνται στον τουρισμό), δεν έχει ομολογήσει, ενώ ρίχνει ευθύνες σχετικά με την εξαφάνιση της κοπέλας στον αλβανικής καταγωγής φίλο του, με τον οποίο φαίνεται πως είχαν βρεθεί μαζί με την κοπέλα στο σπίτι του Έλληνα στη Λίνδο” ” Έσπασε” ο Αλβανός στην ανάκριση, “σκληρό καρύδι” αποδεικνύεται ο γόνος γνωστού ντόπιου επιχειρηματία γράφουν οι ίδιες φυλλάδες. Πάμε ένα στοίχημα για το πώς ανακρίνεται ο ένας και πώς ο άλλος; Τί συμβουλές δίνουν στον έναν και τί στον άλλον;

Έτσι καθημερινά από το ’90 και μετά χτίζεται η ψυχοσύνθεση του μέσου Ελληνα από τα ΜΜΕ της διαπλοκής και της εξουσίας. Μια με εθνικό ντοπάρισμα, μια με συγκάλυψη και αποσιώπηση αλλά πάντα προς μία κατεύθυνση. Την αποκτήνωση της κοινωνίας.

Ο περιούσιος λαός που διαπαιδαγωγούν αυτά τα ΜΜΕ ως φωνή της εξουσίας, στα εθνικά θέματα έχει πάντα δίκιο, είναι αμυνόμενος και αδικημένος αλλά στα κοινωνικά/εργασιακά είναι πάντα υπερβολικός, τεμπέλης και κακομαθημένος. Ταυτόχρονα οι μισοί μπορούν να δρουν στην καθημερινότητά τους σαν κανίβαλοι κι οι άλλοι μισοί να φεύγουν να γλιτώσουν.

Πόσο ωραία τα περιγράφει ο Βάρναλης: “Τι τα θέλεις φτερά και πλοία κι οδό; Ο «ελεύθερός σου κόσμος» είν’ εδώ. Κόσμος θανάτου, απάτης και φαλλού! Όλα τα ’χεις, γιατί να πας αλλού; (ψιθυριστά) Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο, δεν είν’ εκεί που πας. Ν’ αλλάξεις δρόμο!…”

Υ.Γ. Κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο Αλβανός είναι αυτό που στην περίπτωση Κατσίφα τα ΜΜΕ με περηφάνια ονόμαζαν “βόρειο-Ηπειρώτης” . Γι’ αυτό και συχνά αναφέρεται ως “ο αλβανικής καταγωγής Αλέξανδρος Λ.” Λέτε…; (Από Yorgos Mi).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *