Άνιση αντιμετώπιση περιφερειακών καναλιών, παρά την “κρατική επιδότηση” για τη μεταφορά τους!

περιφερειακάΔεκάδες περιφερειακών καναλιών, μεταξύ αυτών και ορισμένων από τα μεγαλύτερα της χώρας, βγαίνουν εκτός μετάδοσης από τη συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ. Η έξοδος των περιφερειακών καναλιών από τη συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV γίνεται μετά την απαίτηση της εταιρείας να πληρώσουν τα περιφερειακά κανάλια για τη μεταφορά του σήματος τους. Η ίδια η εταιρεία πληρώνει τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας για να βρίσκονται στην πλατφόρμα της! Κι αυτό είναι η αιτία που δυο πανελλαδικά αδειούχα κανάλια, ο Alpha και το Star έχουν εξέλθει από την πλατφόρμα της Nova. Ζήτησαν τα ίδια να μην γίνεται η μεταφορά τους επειδή η Nova αρνείται να πληρώσει ενοίκιο για τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Στη Nova βρίσκονται επίσης πολλά περιφερειακά κανάλια και μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει ζητήσει, όπως η Cosmote TV, ενοίκιο. Την ίδια ώρα το κράτος μέσω του πρόσφατου νόμου της “καθολικής κάλυψης” θα πληρώσει 24,183 εκατ. ευρώ σε εταιρείες, συνδρομητικές ή ιντερνετικές, που θα μεταφέρουν δωρεάν για τους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών (λευκές περιοχές) της χώρας, τα τηλεοπτικά προγράμματα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι καταφανή.

Μετά την τηλεοπτική αδειοδότηση λειτουργούν αυτή τη στιγμή πολλές κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών. Οι αδειούχοι πανελλαδικής εμβέλειας που πήραν το bonus μείωσης του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από 20% σε 5%, συνασπισμένοι δε στην ΕΙΤΗΣΕΕ και παρά τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, πληρώνονται από την Cosmote TV για να μεταδίδονται τα προγράμματά τους στη συνδρομητική πλατφόρμα. Τέσσερις από τους πέντε αδειούχους, οι ΑΝΤ1, Αlpha, Star, ΣΚΑΙ είναι μέτοχοι στη Digea και στην εταιρεία “Τηλεοπτικά δικαιώματα”. Τρεις από αυτούς, οι ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ και Open μεταδίδονται και στη Nova, και οι πέντε μεταδίδονται από την Cosmote επ΄αμοιβή.

Στον αντίποδα αυτής της κατηγοριοποίησης είναι τα περιφερειακά κανάλια τα οποία δεν έχουν ακόμη άδειες, πληρώνουν το ενοίκιο στη Digea και πολλά από αυτά μεταδίδονταν και στις συνδρομητικές πλατφόρμες. Πληρώνουν ακόμη Ειδικό Φόρο 20% και δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για την τηλεοπτική αδειοδότησή τους. Δεν έχει εκδοθεί π.χ η υπουργική απόφαση για το τίμημα ώστε να προχωρήσει το ΕΣΡ στις άδειες.

Σε αυτή την κατάσταση ήρθε η απόφαση της Cosmote TV να ζητήσει ενοίκιο από τα περιφερειακά κανάλια. Τα περισσότερα αρνήθηκαν και από σήμερα βρίσκονται εκτός μετάδοσης. Παραδειγματικά και μόνο αναφέρουμε τα κανάλια TRT της Θεσσαλίας, το ΤΩ 100 της Θεσσαλονίκης, το ΔΕΛΤΑ Θράκης, το Best Κοζάνης καθώς και τα περιφερειακά της Αττικής Kontra, ΑΡΤ TV, Channel 9.

Δημιουργείται ωστόσο μείζον θέμα για το αρμόδιο υπουργείο το οποίο θα επιδοτήσει τις πλατφόρμες, δορυφορικές ή ιντερνετικές για την “καθολική πρόσβαση” στο τηλεοπτικό σήμα. Θα δώσει 24,1 εκατ. ευρώ για 8 χρόνια στις πλατφόρμες για να μεταδίδουν δωρεάν τα προγράμματα των ελεύθερης λήψης τηλεοπτικών σταθμών, πανελλαδικών και περιφερειακών και της ΕΡΤ, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν περισσότερους πελάτες για άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *