6 Δεκέμβρη: όταν τα ΜΑΤ απαγορεύουν σε δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους

Φωτό: Μάριος Λώλος


Από το ΠΡΙΝ 

Πρωτοφανές όχι, αναμενόμενο μάλλον ναι, μιας και πρόκειται για προσφιλή τακτική ενός υπουργού που συχνά επιδεικνύει το αντιδημοκρατικό του ταμπεραμέντο. Έχουν βγει πλέον πολλά βίντεο στη δημοσιότητα που αποδεικνύουν ότι το σχέδιο της Αστυνομίας ήταν να μην αφήσουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να καλύψουν τις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου. Η πρόθεση της Αστυνομίας έγινε φανερή από νωρίς, αποκλείοντας το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Οι δημοσιογράφοι δεν έφτασαν ποτέ εκεί, καθώς η αστυνομία τους είχε μονίμως σε απόσταση των 100 μέτρων. Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευαν και στους πολίτες να προσεγγίσουν το σημείο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δημοσιογράφων του Πριν, το ίδιο συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαρκής παρεμπόδιση έργου δεν δείχνει τίποτα άλλο πέρα από την αυταρχική διάθεση κρατικών υπαλλήλων, που πιστοί στο δόγμα νόμος και τάξη, σπεύδουν να υλοποιήσουν την πολιτική μιας κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως πρόσχημα.

Πρώτο σκηνικό στη Γραβιάς, στα γραφεία του ΚΚΕ (μ-λ) και του βιβλιοπωλείου Εκτός των Τειχών, όπου βρέθηκαν αποκλεισμένοι διαδηλωτές από ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ. Η αστυνομία άρχισε να διώχνει τους δημοσιογράφους ώστε να μην καλύψουν τις προσαγωγές.

Το ίδιο συνέβη και με αστυνομικές δυνάμεις που εγκλώβισαν μέλη του ΣΕΚ που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χώρο του μνημείου.

Δεύτερο σκηνικό όπου η αστυνομία κυνήγησε δεκάδες φοιτητές που αναζήτησαν καταφύγιο στο κτίριο της Στοά Φέξη. Οι φοιτητές νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση επί της Πατησίων, όταν δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία της ΛΑΕ

Πριν βγει ο κόσμος στην Πατησίων εμφανίζονται περίπου 15 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να καλύψουν το γεγονός. Οι αστυνομικοί τους σταματούν και αρχίζει να κάνει έλεγχο σε κάθε άτομο ξεχωριστά, αν και ήταν αρκετά προφανές ότι πρόκειται για δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι στη συνέχεια προσεγγίζουν την Πατησίων και βλέπουν την ΕΛΑΣ να προσπαθεί να κλείσει τον κόσμο στην Στοά Φέξη.

Στη συνέχεια αρχίζουν να σπρώχνουν τους δημοσιογράφους για να φύγουν ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να τους διώξουν φωνάζοντας: «Φύγετε, φύγετε!» και «τι τραβάτε».

Επόμενο περιστατικό η «επέμβαση» των ΜΑΤ με κρότου λάμψης μέσα σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού, όπου πάλι αρχίζουν να σπρώχνουν τους δημοσιογράφους για να μη βρίσκονται στο στενό και καλύψουν τις ενέργειές τους.

Μετά από λίγο εμφανίζονται και άνδρες της ομάδας Δέλτα με μηχανές που προσπαθούν να διώξουν τους δημοσιογράφους με τις μηχανές. Σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, τους είπε «Όποιος πλησιάσει το μηχανάκι θα τον σπάσω στο ξύλο».

Τελευταίο στιγμιότυπο και αρκετά χαρακτηριστικό ήταν αυτό στην οδό Αραχώβης, εκεί που βρίσκεται ο πολιτικός χώρος της Ταξικής Αντεπίθεσης. Είχε προηγηθεί από το πρωί πολιορκία από ισχυρότατες δυνάμεις ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, οι οποίες δεν άφηναν τους συγκεντρωμένους ούτε να βρουν νερό και φαγητό. Οι εγκλωβισμένοι κατήγγειλαν απόπειρα εισβολής από παρακείμενο κτίριο, ενώ ανέφεραν πως όταν προσπάθησαν να απεγκλωβιστούν, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διπλανό γκαράζ προσπαθώντας να τους συλλάβουν και παραλίγο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Εκεί οι αστυνομικοί, ακριβώς επειδή οι δημοσιογράφοι «είχαν πλησιάσει πολύ» και κάλυπταν την ιδιότυπη ομηρία δεκάδων ανθρώπων, άρχισαν να σπρώχνουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και δικηγόρους. Οι δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της Αστυνομίας, ζήτησαν να μιλήσουν με κάποιον επικεφαλής ωστόσο η απάντηση συνέχισε να είναι η ασπίδα των ΜΑΤ.

Για τη χτεσινή μέρα το Πριν μίλησε με τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Κατσή, ο οποίος έκανε λόγο για μια αποτύπωση της απολυταρχικής αντίληψης που εφαρμόζει η αστυνομία, η οποία προσπαθούσε συνεχώς να απομακρύνει τα μίντια ώστε να επιχειρήσει ανενόχλητη. «Αυτά που εφήρμοσε χτες η Αστυνομία, σήμερα τα επιβεβαίωσε ο Χρυσοχοϊδης. Είναι συγκλονιστικό να ξέρεις ότι η αιχμή της εξουσίας μιας κυβέρνησης – που είναι η αστυνομια – σε απομακρύνει από ένα σημείο για να επιχειρήσει. Εκεί συμπυκνώνεται η φιλοσοφία που αντιλαμβανόμαστε το τελευταίο διάστημα. Το να διώχνεις τα μίντια δείχνει ότι πλέον είναι βάρος στις επιχειρήσεις και στον τρόπο που έχεις επιλέξει να επιχειρείς». Ο φωτορεπόρτερ βρέθηκε στην Τσαμαδού όπου τα ΜΑΤ πέταξαν την κρότου λάμψης στις σκάλες της πολυκατοικίας και περιέγραψε την ενορχηστρωμένη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων για να διώξουν τους δημοσιογράφους. Το ίδιο συνέβη και στην Αραχώβης: «Φτάσαμε λίγο νωρίτερα στην Αραχώβης κι εκεί ακούσαμε τα παιδιά να φωναζουν από το υπόγειο. Σε εκείνη τη φάση μάς απώθησαν ώστε να επιχειρήσει η Αστυνομία». «Όλη τη μέρα ακουγόταν από τους ασυρμάτους «απομακρύνετε τα μίντια» και «δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε, έχει δημοσιογράφους», αναφέρει ο Αλέξανδρος και τονίζει πως πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια να υπάρχει καταστολή αλλά να μην «θιχτεί η εικόνα της κυβέρνησης». Τέλος, ο φωτορεπόρτερ περιέγραψε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της 6ης Δεκεμβρίου, πέρα από τη δράση της αστυνομίας, ήταν «η δράση των εργαζόμενων στα μίντια, που δεν μάσησαν στις επιταγές της αστυνομίας να φύγουν από το σημείο και αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα στην περίπτωση της Αραχώβης να δοθεί χρόνος ώστε ο κόσμος να απομακρυνθεί από τα γραφεία».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), με την οποία καταγγέλλει αστυνομική βία κατά φωτογράφων που προσπαθούσαν να καταγράψουν ειδήσεις και γεγονότα στην επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όπως τονίζει «συνάδελφοι, όλοι με μάσκες, στην προσπάθειά τους να καταγράψουν ειδήσεις και γεγονότα (να κάνουν δηλαδή απλώς τη δουλειά τους), προπηλακίστηκαν, ωθήθηκαν σε συνωστισμό και δέχτηκαν σπρωξίματα και χτυπήματα με τις ασπίδες των αστυνομικών οι οποίοι επιπροσθέτως, απ’ ό,τι έχει καταγραφεί στα βίντεο που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν φορούσαν όλοι τους μάσκα».

Ακούσατε κάτι από την ΕΣΗΕΑ; Ούτε κι εμείς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *