ΑρχικήΝέαΔημοσιογράφοι χωρίς σύνορα: COP30 με έγκυρη ενημέρωση

Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα: COP30 με έγκυρη ενημέρωση

Τους τελευταίους 12 μήνες, 30 δημοσιογράφοι έχουν παρενοχληθεί, απειληθεί, δεχτεί επίθεση, συλληφθεί, ακόμη και δολοφονηθεί επειδή καλύπτουν περιβαλλοντικά ζητήματα. Καθώς η COP30 ξεκινά στις 10 Νοεμβρίου στο Μπελέμ της Βραζιλίας, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν την προστασία των αξιόπιστων πληροφοριών — και εκείνων που τις παρέχουν — ως βασικό πυλώνα στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

- Advertisement -

Επειδή χωρίς τους περιβαλλοντικούς δημοσιογράφους, δεν θα είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας — και χωρίς αυτές, οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του μπορεί να μην είχαν ληφθεί ποτέ.

Ακολουθούν οι ιστορίες τριών περιβαλλοντικών δημοσιογράφων που έχουν απειληθεί λόγω της δουλειάς τους:

- Advertisement -

Επί χρόνια, η Sneha Barve ερευνά την παράνομη εξόρυξη φυσικών πόρων και τη συμπαιγνία μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ινδία. Αυτό την έχει καταστήσει τακτικό στόχο απειλών. Στις 4 Ιουλίου 2025, ενώ κάλυπτε ένα παράνομο εργοτάξιο στην κοίτη ενός ποταμού στο Manchar (στην πολιτεία Maharashtra), περικυκλώθηκε και δέχτηκε βάναυση επίθεση από μια ομάδα ανδρών που έφερε ο εργολάβος — οι οποίοι την ξυλοκόπησαν βίαια στο πρόσωπο και την πλάτη με ξύλινες ράβδους. Ο Marcos Wesley, συνιδρυτής και συντονιστής του Tapajós de Fato στη Βραζιλία, αναγκάστηκε να μετακομίσει πέρυσι για να προστατεύσει την οικογένειά του μετά από ατελείωτες απειλές, καθώς οι έρευνες του μέσου του για την αποψίλωση των δασών, την παράνομη εξόρυξη και τα δικαιώματα της τοπικής κοινότητας τον έχουν καταστήσει τακτικό στόχο. Η Inès Léraud, ανεξάρτητη δημοσιογράφος με έδρα τη Γαλλία, έχει αντιμετωπίσει αδιάκοπη διαδικτυακή παρενόχληση, εκστρατείες δυσφήμισης και πολλαπλές αγωγές για δυσφήμιση για τις έρευνές της σχετικά με τις αγροτικές επιχειρήσεις στη Βρετάνη, τη ρύπανση από πράσινα φύκια, τη δημόσια υγεία και τα τοπικά δίκτυα διαφθοράς.

Η προστασία των περιβαλλοντικών δημοσιογράφων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ