Μήνας: Αύγουστος 2025

Η δολοφονία της μνήμης από το Ισραήλ

Του Chris Hedges

Η ισοπέδωση της Γάζας από το Ισραήλ δεν αφορά μόνο εθνοκάθαρση. Πρόκειται για την εξάλειψη ενός λαού, ενός πολιτισμού και μιας ιστορίας που αποκαλύπτουν τα ψέματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν το ισραηλινό κράτος.
Καθώς το Ισραήλ συμπληρώνει τη λίστα με τις ναζιστικές φρικαλεότητες εναντίον των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του μαζικού λιμού, προετοιμάζεται για άλλη μια – την κατεδάφιση της Πόλης της Γάζας , μιας από τις παλαιότερες πόλεις στη Γη. Βαρύς μηχανικός εξοπλισμός και γιγάντιες θωρακισμένες μπουλντόζες κατεδαφίζουν εκατοντάδες σοβαρά κατεστραμμένα κτίρια. Τσιμεντοφόρα βγάζουν σκυρόδεμα για να γεμίσουν σήραγγες. Ισραηλινά τανκς και μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν γειτονιές για να οδηγήσουν τους Παλαιστίνιους που παραμένουν στα ερείπια της πόλης προς τα νότια.

Η ΕΣΗΕΑ αποφεύγει να πει ξεκάθαρα πως το Ισραήλ δολοφόνησε δημοσιογράφους!

Ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ για την εκτέλεση από το Ισραήλ πέντε δημοσιογράφων θα κοβόταν και σε σχολική εφημερίδα (εκτός αν ήταν στο Ισραήλ). Ήταν αναγκασμένοι να την βγάλουν γιατί έβγαλε ανακοίνωση η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Δείτε τις διαφορές. Ο τίτλος της ΔΟΔ είναι «Παλαιστίνη: Το Ισραήλ σκότωσε πέντε δημοσιογράφους του Al Jazeera σε στοχευμένη επίθεση σε αντίσκηνο δημοσιογράφων στην Πόλης της Γάζας». Η ΕΣΗΕΑ βάζει τίτλο «Η Διεθνής δημοσιογραφική οικογένεια καταδικάζει τις δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζομένων ΜΜΕ στη Γάζα». Ποιός του σκότωσε; Η λέξη Ισραήλ υπάρχει μόνο μια φορά στο ελληνικό κείμενο γιατί περιλαμβάνονταν στη δήλωση του προέδρου της ΔΟΔ.

Γιάννης Αποστολόπουλος: Η Νέα Δεοντολογία

Με τίτλο “Η Νέα Δεοντολογία” ο πρώην πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου πειθαρχικού Συμβουλίου στην ΕΣΗΕΑ και νυν μέλος της σε παρέμβασή του αποκαλύπτει πως η πρόσφατη σφοδρή κριτική που δέχθηκε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό για την αθώωση εκδότη-δημοσιογράφου, προκάλεσε ύβρεις και …φιλοεργοδοτικό παραλήρημα. Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, ο Γιάννης Αποστολόπουλος που ήταν ο μοναδικός που διαφώνησε ηχηρά με την πρόσφατη φιλοεργοδοτική απόφαση του Πειθαρχικού και απέστειλε επιστολή στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μιλά για ένα νέο είδος “δεοντολογίας” που εφαρμόζουν συνδικαλιστικά στελέχη. 
Γράφει: 

Παγκόσμια οργή για τις δολοφονίες Αλ Σαρίφ και 4 δημοσιογράφων, τα ελληνικά ΜΜΕ μεταφέρουν τη γραμμή IDF

H παγκόσμια οργή εντείνεται για την τρομοκρατική δολοφονία πέντε δημοσιογράφων από το Ισραήλ, ανάμεσά τους ο Anas al-Sharif ανταποκριτής του Al Jazeera, ένας από τους «γενναίους δημοσιογράφους της Γάζας», γι για τον οποίο η Επιτροπή προστασίας δημοσιογράφων (CPJ) μόλις πρόσφατα κάλεσε τη διεθνή κοιντόητα να προστατεύσει. Η νέα “σφαγή” των δημοσιογράφων με βόμβα κατευθείαν στη σκηνή τους, ανακοινώθηκε με ιαχές χαράς από το Ισραήλ. Οι ισχυρισμοί του σιωνιστικού κράτους ότι δήθεν ο Σαρίφ ήταν “στέλεχος της Χαμάς” υιοθετήθηκαν από πληθώρα διεθνών ΜΜΕ αλλά και από τα κυρίαρχα ελληνικά Μέσα τα οποία σέρβιραν τη σιωνιστική προπαγάνδα. Τα ελληνικά media που έχουν ανοιχτή γραμμή με την ισραηλινή πρεσβεία δεν τόλμησαν   να μεταφέρουν ούτε καν τις οργισμένες ανακοινώσεις των διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων. Ούτε, όπως έπραξαν τα αμερικάνικα επίσης κυρίαρχα Μέσα, να καταγράψουν έστω ουδέτερα την άλλη πλευρά. Ότι ο δημοσιογράφος όπως και το Αλ Τζαζίρα, διέψευσαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του IDF. Ο Σαρίφ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του Al Jazeera στη Γάζα, ήταν στόχος του Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό.
Με μια στοχευμένη επιδρομή βομβαρδίστηκε αυτός και τέσσερις ακόμη συνάδελφοι του. Το γιλέκο με τη λέξη Press βάφτηκε για μια ακόμη φορά με αίμα. Συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση
Με μια στοχευμένη επιδρομή βομβαρδίστηκε αυτός και τέσσερις ακόμη συνάδελφοι του. Το γιλέκο με τη λέξη Press βάφτηκε για μια ακόμη φορά με αίμα. Συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Η προπαγάνδα έγινε πόλεμος

Ενα νέο μοντέλο, “ο πόλεμος στην προπαγάνδα” αναδύθηκε μετά το 2022-2023 στον πυρήνα των δυο “διεθνών” μετώπων πολέμου, σε Ουκρανία και Γάζα. Το πρώην μοντέλο της πολεμικής προπαγάνδας με το “ενσωματωμένο σώμα” διεθνών Μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων στο τέλος του 20ου αιώνα, εξυπηρέτησε και χρησιμοποιήθηκε σε ποικίλες παραλλαγές για τον ολοκληρωτικό έλεγχο των media έως και την πρώτη 20ετία του 21ου.

Το ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο στην ενημέρωση από Ψηφιακά δίκτυα και τη συνεχή ροή πληροφορίας, σε μεγάλο βαθμό “αχρήστευσαν” τον ολοκληρωτικό έλεγχο, τα ΜΜΕ ήταν “αχρείαστα” για την επικυριαρχία του πολεμικού αφηγήματος. Η γέννηση ενός άλλου μοντέλου επιβολής, ελέγχου και λογοκρισίας είναι εμφανής. Στα δύο “μέτωπα” προπαγάνδας ωστόσο υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.

Red Gaza και ΔΟΔ προς κυβέρνηση Βρετανίας: Καταδικάστε τις δολοφονίες στη Γάζα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή του συνασπισμού «Κόκκινη Γραμμή για τη Γάζα», η οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει να στοχοποιεί δημοσιογράφους και να άρει το εμπάργκο στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ζητά επίσης τη διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία δημοσιογράφων από τις ισραηλινές δυνάμεις και την υιοθέτηση σύμβασης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. 
Η Διεθνής Ομοσπονδία παράλληλα κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό που συκοφαντεί τους δημοσιογράφους της Γάζας με αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι είναι δήθεν είναι συνεργοί στην τρομοκρατία, με αποτέλεσμα να γίνονται στόχος επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023.

Δεν ήταν ένα τροχαίο, ήταν εργατικό ατύχημα

Στάση εργασίας την Τρίτη 5/8 σε όλη την Ελλάδα και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 6/8 για το τραγικό δυστύχημα συναδέλφου τεχνικού
Από το εργατικό σωματείο ΣΤΑΖΟΕ* 

Το Σάββατο ο συνάδελφός μας, ηχολήπτης Γιάννης Αρτόπουλος, έχασε τη ζωή του οδηγώντας από την Κατερίνη προς την Πρέβεζα, ακολουθώντας το ασφυκτικό πρόγραμμα της περιοδείας στην οποία δούλευε. Δεν ήταν ένα απλό τροχαίο. Ήταν ένα εργατικό δυστύχημα, μία προδιαγεγραμμένη τραγωδία

Στην εποχή της “μετα-δημοσιογραφίας” η αλήθεια χάνει το νόημά της

Με αφορμή το πρόσφατο λουκέτο στο Al Jazeera Balkan αλλά και την επίθεση Τραμπ στα κρατικά ΜΜΕ των ΗΠA οι Αλεξάνδρα Κάρππι* και η Βανέσα Βάλτσεβα* γράφουν στο Politico για την εποχή της μετα-δημοσιογραφίας. 

Σε μια περιοχή όπου η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται ήδη υπό πίεση, το Al Jazeera Balkans, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σταματήσει τη λειτουργία του, είναι απλώς το τελευταίο θύμα. Μέχρι στιγμής, το 2025 έχει σημειωθεί μια σειρά από λουκέτα σε παλαιότερα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ήταν σημαντικά για την ειρήνη και τη δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια για πάνω από τρεις δεκαετίες. Χωρίς την προβολή και τη λογοδοσία που παρείχαν τα ισχυρά ΜΜΕ, μια κλιμάκωση κυβερνητικής καταστολής φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά το διακύβευμα αυτών των λουκέτων είναι πολύ ευρύτερο, προαναγγέλλει την αυγή ενός ανησυχητικού κεφαλαίου στην παγκόσμια δημοκρατία – την εποχή της «μετά-δημοσιογραφίας», όπου η αλήθεια χάνει το νόημά της.

Η Καθημερινή άλλαξε πρωτοσέλιδο. Με εντολή Ισραήλ;

Αναδημοσίευση από το info-war
Ένα θέμα που ασκούσε κριτική στο Ισραήλ αναφέροντας ότι ευθύνεται για τον αντισημιτισμό εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης έκδοσης της Καθημερινής.

Στον αρχικό σχεδιασμό του εξωφύλλου, στο επάνω δεξιά τμήμα της σελίδας, υπήρχε η εξής φράση του Ομέρ Μπαρτόβ, διακεκριμένου Ισραηλινού ιστορικού που ειδικεύεται στο Ολοκαύτωμα και τις μελέτες γενοκτονίας: «Τον αντισημιτισμό τον προκαλεί το ίδιο το Ισραήλ». Αυτό το σχέδιο της πρώτης σελίδας δημοσίευσαν και οι περισσότερες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν τα εξώφυλλα εφημερίδων, όπως η Ναυτεμπορική, η sport FM κ.α.

“Συνδικαλιστική εκτροπή” από το Πειθαρχικό για χάρη εργοδότη

Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος
Είμαι αναγκασμένος, ως τακτικό μέλος του ΠΠΣ, να διαχωρήσω απόλυτα τη θέση μου από τη συνδικαλιστική εκτροπή, που συνιστούν απόψεις που διατυπώνονται στην υπ’ αριθ. 9/2025 απόφαση του ΠΠΣ, η οποία σας κοινοποιήθηκε προ ημερών.
Δυστυχώς, υιοθετούνται απροκάλυπτα θέσεις που πάγια προβάλλονται από την εκάστοτε εργοδοσία, για να δικαιολογηθούν ενέργειες αυθαίρετες, καταχρηστικές και παράνομες, σε βάρος των συναδέλφων, αλλά και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο.
Κατά πρώτον, καταχωρείται στο σχετικό σκεπτικό η άποψη πως ο εργοδότης «έχει το δικαίωμα εφόσον ικανοποιήσει τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα (αποζημιώσεις κ.λ.π) να προβεί σε απολύσεις.». Δηλαδή, αναιρείται η πάγια προβαλλόμενη από τα συνδικαλιστικά μας όργανα επιχειρηματολογία περί καταχρηστικότητας κ.λπ.

Το ΠΡΙΝ στα περίπτερα όλο τον Αύγουστο

Το Ειδικό Καλοκαιρινό Τεύχος της εφημερίδας ΠΡΙΝ γράφτηκε και «στήθηκε» με μεράκι από την ομάδα της εφημερίδας με πλούσια ύλη σε 32 αντί για 24 σελίδες και με αντίτιμο 3 ευρώ, για τα έξοδα και για ενίσχυση. Η εφημερίδα θα παραμείνει στα περίπτερα για όλο τον Αύγουστο 

Στα θέματα:

Κύματα αντίστασης, άνεμοι ανατροπής…

Πληθαίνουν τα λιμάνια της αλληλεγγύης – Ούτε στη Ρόδο, ούτε στον Άγιο Νικόλαο…

Tο Πριν συνομίλησε με τον Δημήτρη Αρβανίτη, μέλος της «Εργατικής Πρωτοπορίας» στον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ρόδου και τον Χριστόφορο Σώκα, αγωνιστή από την Κρήτη, οι οποίοι μετέφεραν εικόνες και γεγονότα από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε Ρόδο και Άγιο Νικόλαο.

Ή με την Παλαιστίνη ή με τους δήμιους; – Η διαχωριστική γραμμή χαράσσεται για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα και η ιστορία θα είναι αμείλικτη