Το τελευταίο δελτίο ειδήσεων του Al Jazeera Blakans με έδρα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο. Έως το τέλος του Ιουλίου το κανάλι θα μεταδίδει βιντεοσκοπημένα προγράμματα και μετά θα κλείσει οριστικά. Η Διεθνής Ομοσπονδία δημοσιογράφων εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον των άνω των 200 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στην περιοχή, καταγγέλλοντας το κλείσιμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα turkiyetoday αιτία για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο ήταν τα “εσωτερικά προβλήματα” του καναλιού και η κακοδιαχείριση. Επίσημη απάντηση δεν δόθηκε από το Al Jazeera του Κατάρ.
«Αυτή ήταν η τελευταία ειδησεογραφική εκπομπή για το Al Jazeera Balkans. Σας ευχαριστώ για τα σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια εμπιστοσύνης σας», δήλωσε η παρουσιάστρια Νταλίγια Χασανμπέγκοβιτς-Κονάκοβιτς στους τηλεθεατές κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής εκπομπής ειδήσεων.
Το Al Jazeera Balkans ξεκίνησε να εκπέμπει στις 11 Νοεμβρίου 2011, με το κύριο στούντιο στο Σεράγεβο και ένα περιφερειακό δίκτυο ανταποκριτών σε Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Σκόπια, Ποντγκόριτσα, Λιουμπλιάνα και Πρίστινα. Ήταν το πρώτο μεγάλο περιφερειακό ειδησεογραφικό δίκτυο που ιδρύθηκε μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το AJB κέρδισε αναγνώριση για το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ και την ερευνητική δημοσιογραφία. Διοργάνωσε επίσης το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ AJB DOC, το οποίο έφερε παγκόσμιους κινηματογραφιστές στο Σεράγεβο. Τα τελευταία 14 χρόνια, το Al Jazeera Balkans είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο για το πρωτότυπο περιεχόμενό του που σχετίζεται με το τμήμα ντοκιμαντέρ, αλλά και για μια σειρά από άλλα έργα. Είναι ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός που μετέδιδε πρόγραμμα σε γλώσσα διαφορετική από τα αραβικά και τα αγγλικά.
Σύμφωνα με πολλές πηγές ως αιτία αναφέρονται «οικονομικοί λόγοι» για την απόφαση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dnevni Avaz, με έδρα το Σεράγεβο, το διεθνές δίκτυο έστειλε μια ομάδα ελέγχου στο Σεράγεβο τον περασμένο μήνα για να διερευνήσει μακροχρόνιες φήμες για κακοδιαχείριση στο Al Jazeera Balkans.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ελεγκτές δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα και επέλεξαν να κλείσουν το κανάλι μετά από συναντήσεις με τοπικά στελέχη. Το ανεξάρτητο συνδικάτο εργαζομένων στο BHRT δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τους δημοσιογράφους και άλλους υπαλλήλους του Al Jazeera Balkans (AJB). Το συνδικάτο δήλωσε ότι το κλείσιμο του AJB αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.
Στις 12 Ιουλίου, το Al Jazeera Balkans ανακοίνωσε την παύση των δραστηριοτήτων του. Το κανάλι δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μεταδίδει προηγουμένως ηχογραφημένο περιεχόμενο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, οπότε και το σήμα θα διακοπεί οριστικά. Μέχρι σήμερα, η διοίκηση του Al Jazeera δεν έχει δώσει κανέναν επίσημο λόγο για το κλείσιμο.
Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική της επισφαλούς κατάστασης της δημοσιογραφίας σε μια περιοχή, η οποία επιδεινώνεται. Οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται ραγδαία και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλείται σοβαρά, όπως συμβαίνει στη Σερβία .
Το απότομο κλείσιμο έχει σοκάρει την δημοσιογραφική κοινότητα στα Βαλκάνια. Η Ένωση Δημοσιογράφων Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (BHJA) εξέφρασε τη λύπη της για την ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι τηλεθεατές θα στερηθούν μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης». Στην Κροατία, η Συνδικαλιστική Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων και η Ένωση Κροατών Δημοσιογράφων εξέδωσαν κοινή δήλωση, περιγράφοντας την απόφαση ως «όχι μόνο το τέλος ενός σημαντικού έργου στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ένα σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρο το τοπίο των μέσων ενημέρωσης […], και ένα σαφές μήνυμα για το πόσο εύθραυστο είναι πραγματικά το σύστημα της ελεύθερης, επαγγελματικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».
Το κλείσιμο του Al Jazeera Balkans, το οποίο είναι γνωστό για την ερευνητική δημοσιογραφία και το τμήμα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με αυτό, διαβρώνει περαιτέρω τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), Μάγια Σέβερ, με έδρα την Κροατία, δήλωσε : «Αυτό σημαίνει ότι στο δικό μας μέρος της Ευρώπης, όπου η δημοσιογραφία δέχεται ήδη σφοδρή επίθεση εδώ και χρόνια, […] 250 άνθρωποι χάνουν τώρα τις δουλειές τους. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο. Συζητάμε πώς τόσο δραματικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν εν μία νυκτί σε αυτήν την εταιρεία μέσων ενημέρωσης χωρίς καμία διαβούλευση ή διαφάνεια».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Άντονι Μπελάνγκερ, πρόσθεσε: «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για το αβέβαιο μέλλον του προσωπικού του Al Jazeera Balkans και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας μαζί τους. Οποιοσδήποτε μετασχηματισμός μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην προστασία των εργαζομένων και να γίνεται με πλήρη διαφάνεια και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Αυτό το κλείσιμο αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση».