Παγκόσμια “γκούλαγκ” για μετανάστες

Γράφει ο δημοσιογράφος Nick Turse*

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να συνεχίσει τις απελάσεις μεταναστών σε χώρες εκτός των ΗΠΑ χωρίς καμία δυνατότητα να αντιταχθούν με επιχείρημα ότι ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια. Με αυτή την απόφαση άνοιξε νομικά ο δρόμος στην κυβέρνηση Τράμπ να στείλει άνδρες-μετανάστες που σήμερα κρατούνται σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος του Νότιου Σουδάν. Εκεί αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επ’ αόριστον κράτησης. Τρεις δικαστές, που διαφώνησαν με την παραπάνω απόφαση, δήλωσαν ότι αυτή εκθέτει «χιλιάδες ανθρώπους στον κίνδυνο βασανιστηρίων ή θανάτου».

Σύμφωνα με έρευνα του “Intercept” η κυβέρνηση Τράμπ καταβάλει σκληρή προσπάθεια να επεκτείνει τα “παγκόσμια γκούλαγκ” της για τους απελαθέντες μετανάστες. Συζητά συμφωνίες με το ένα τέταρτο των εθνών του κόσμου για την αποδοχή των λεγόμενων υπηκόων τρίτων χωρών – απελαθέντων ατόμων που δεν είναι πολίτες τους.

Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τακτικές βίας σε δεκάδες μικρότερα, πιο αδύναμα και οικονομικά εξαρτώμενα έθνη. Οι συμφωνίες διεξάγονται μυστικά , το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ δεν δίνουν απαντήσεις. Με το πράσινο φως που άναψε το Ανώτατο Δικαστήριο, χιλιάδες μετανάστες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε αυτό το δίκτυο χωρών “απόρριψης απελαθέντων”.

Η παγκόσμια αναζήτηση Γκουλάγκ του Τραμπ επεκτείνεται σε 53 χώρες. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει συμφωνίες με όλο και περισσότερα έθνη για την κράτηση απελαθέντων

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αφήνει χιλιάδες ανθρώπους ευάλωτους σε απέλαση σε τρίτες χώρες όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια ή θάνατο, ακόμη και αν οι απελάσεις είναι σαφώς παράνομες», δήλωσε η Λέιλα Κανγκ, δικηγόρος στο Northwest Immigrant Rights Project, μια ομάδα που εκπροσωπεί μετανάστες που κατέθεσαν αγωγή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή του, με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση απόφασης ενός ομοσπονδιακού δικαστή ότι οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν απέλαση πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια. Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει το ελεύθερο για να απελάσει αμέσως τους άνδρες στο Νότιο Σουδάν.

Η πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν δημοσίευσε καμία εξήγηση για την απόφασή της. Οι τρεις δικαστές που διαφώνησαν έδωσαν στη δημοσιότητα μια 19σέλιδη αναφορά στην οποία σημειώνεται ότι η πλειοψηφία αγνόησε έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαιτεί την τήρηση της δέουσας διαδικασίας. “Το Κογκρέσο παρείχε ρητά το δικαίωμα να μην απελαύνονται σε χώρα όπου είναι πιθανό να βασανιστούν ή να θανατωθούν” αλλά η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές με λόγια και έργα ότι δεν περιορίζεται από το νόμο, “είναι ελεύθερη να απελάσει οποιονδήποτε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση ή χωρίς την ευκαιρία να ακουστεί”, δηλώθηκε. Επεσημαίνονται ακόμη περιπτώσεις 13 μεταναστών που “γλίτωσαν οριακά από το να γίνουν στόχος εξαιρετικής βίας στη Λιβύη”, ενός άλλου που “πέρασε μήνες κρυμμένος στη Γουατεμάλα” και των ανδρών που “αντιμετωπίζουν την απέλασή τους στο Νότιο Σουδάν”, το οποίο όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται εν μέσω “ένοπλης σύγκρουσης”.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους μετανάστες που κινδυνεύουν να σταλούν σε χώρες — ή ακόμα και ηπείρους — που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ στη ζωή τους δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι “τρομακτικές”.

Ένα πρόσφατο υπόμνημα του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Τραμπαπείλησε δεκάδες έθνη με ταξιδιωτική απαγόρευση. Με αυτό το νέο τέχνασμα, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν επιδιώξει συμφωνίες με τουλάχιστον 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που μαστίζονται από συγκρούσεις ή τρομοκρατική βία ή που το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει τον κατάλογο χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες για την αποδοχή απελαθέντων από τρίτες χώρες, επικαλούμενο την ευαισθησία των διπλωματικών επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να χρησιμοποιεί το διαβόητο Κέντρο Εγκλωβισμού της Τρομοκρατίας στην Τεκολούκα του Ελ Σαλβαδόρ , ως ξένη φυλακή για να εξαφανίσει Βενεζουελάνους μετανάστες τον περασμένο Μάρτιο. Το Intercept — χρησιμοποιώντας πληροφορίες ανοιχτού κώδικα — διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης εξερευνήσει, επιδιώξει ή συνάψει συμφωνίες με τις χώρες:

την Αγκόλα, την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Μπενίν, το Μπουτάν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κάβο, Βέρντε, Καμπότζη, Καμερούν, Κόστα Ρίκα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό,Τζιμπουτί, Αίγυπτο, Ντομινικατίν Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Ονδούρα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κοσσυφοπέδιο, Κιργιστάν, Λιβερία, Λιβύη Μαλάουι, Μαυριτανία, Μεξικό , Μολδαβία, Μογγολία, Νίγηρα, Νιγηρία, Παναμά, Ρουάντα, Saint-Kitsíer και Saint- Kitts Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Νότιο Σουδάν, Συρία, Τανζανία, Τόνγκα, Τουβαλού, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

“Ο αριθμός των χωρών είναι πρωτοφανής, όπως και η συμπερίληψη τόσων πολλών χωρών με προβληματικό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε στο The Intercept η Yael Schacher, διευθύντρια για την Αμερική και την Ευρώπη στην Refugees International.

 

Οι συμφωνίες συναλλαγών που προσφέρει η κυβέρνηση Τραμπ στις άλλες χώρες,μετατρέπουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε “πιόνια” χωρίς κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. “Αυτό δείχνει απλώς αυτό που είναι εμφανές από άλλες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ: Δεν πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν δικαιώματα”.

Ο πόλεμος κατά των μεταναστών

Εν τω μεταξύ τα κράτη που στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ επεκτάθηκαν πρόσφατα. Υπόμνημα που στάλθηκε στις 14 Ιουνίου σε Αμερικανούς διπλωμάτες που εργάζονται σε 36 χώρες υπογεγραμμένο από τον Ρούμπιο, δηλώνεται ότι ενδέχεται σύντομα να περιοριστεί η είσοδος σε πολίτες αυτών των χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τηλεγράφημα, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, επέκρινε τις εν λόγω χώρες για μη εκπλήρωση διαφόρων κριτηρίων της κυβέρνησης Τράμπ: από το να μην έχουν “καμία αρμόδια ή συνεργατική κεντρική κυβερνητική αρχή για την έκδοση αξιόπιστων εγγράφων ταυτότητας ή άλλων πολιτικών εγγράφων” έως το “να είναι κράτη χορηγοί της τρομοκρατίας”. Ο Ρούμπιο ωστόσο δήλωσε, ότι εάν κάποια από αυτές τις χώρες είναι πρόθυμη να δεχτεί απελαθέντες, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Η κυβέρνηση Τραμπ καταβάλλει στην κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε στο Ελ Σαλβαδόρ 6 εκατομμύρια δολάρια για τη φυλάκιση των υπηκόων της Βενεζουέλας. Μια κατάθεση του Ρούμπιο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Μάιο αναφερόταν σε διαπραγματεύσεις απέλασης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ, της Λιβύης και του Νότιου Σουδάν.

Λόγω της μυστικής φύσης των συμφωνιών, δεν είναι σαφές ποια μοίρα περιμένει τους ανθρώπους που απελαύνονται στα άλλα κράτη. Το ερώτημα αν θα απελαθούν ξανά στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλη μη συγγενή χώρα, όπου αντιμετωπίζουν την πιθανότητα διώξεων ή κακοποίησης, αν θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στην τρίτη χώρα και υπό ποιες συνθήκες ή αν θα κρατηθούν ή θα φυλακιστούν, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, παραμένει άγνωστο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο, τη νεότερη χώρα της Ευρώπης, για να δεχτούν 50 απελαθέντες από άλλες χώρες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απελαθέντες μετανάστες θα “μετεγκατασταθούν προσωρινά” στο Κοσσυφοπέδιο, για να διευκολυνθεί “η ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα τους”.

Πηγή: https://theintercept.com/,

μετάφραση από neostrategy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *