Η αναστολή λειτουργίας του Attica TV ανακοινώθηκε και επίσημα στους εργαζόμενους του τηλεοπτικού καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε δέσμευση για την απορρόφηση των 70 εργαζομένων στα άλλα μέσα του επιχειρηματικού ομίλου Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου (Action 24, flash.gr).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Wide Media Group, Γιάννης Ντάλλας, ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου δεν θα ανανεωθεί και ότι η λειτουργία του σταθμού από πλευράς Wide Media ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.
Οι επιχειρηματίες είχαν την απογευματινή ζώνη του σταθμού, καταβάλλοντας 20.000 ευρώ μηνιαίως στον Δήμο Ασπροπύργου. Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Γιάννης Ηλίας, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επισήμανε ότι η πρόταση που έγινε από τον επιχειρηματικό όμιλο ήταν προφορική και ότι το τίμημα ήταν το 1/4 από το προηγούμενο, δηλαδή 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι του καναλιού θα λάβουν αποζημίωση έως 6 μισθούς.
Πάμπολλοι είναι οι σχολιασμοί στα social media, ειδικά από δημοσιογράφους. Δυο από αυτά παρακάτω
Γράφει ο Γιώργος Κατερίνης

«Η εξέλιξη με το κλείσιμο του Attica TV είναι πράγματι λυπηρή. Πολλές ακόμα θέσεις εργασίας χάνονται στο ήδη διαλυμένο εργασιακό τοπίο των ΜΜΕ. Όσο για την απώλεια μιας “άλλης” φωνής στο τηλεοπτικό τοπίο για την οποία βλέπω πολλές αναρτήσεις στο fb και την πιθανολογούμενη “εντολή” Μαξίμου στο κλείσμο του καναλιού, ας είμαστε λίγο πιο ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Εξηγούμαι:
Το κανάλι ανήκει στο επιχειρηματικό τρίδυμο Μπάκου – Καυμενάκη- Εξάρχου, το οποίο εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα με ανάμιξη στον κατασκευαστικό τομέα (Άκτωρ – Ιντρακατ) και στον ενεργειακό (Volton και αρκετά έργα ΑΠΕ) που είναι οι πιο ενεργοί αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για έναν όμιλο που είναι “μεσοτοιχία” με το Μαξίμου και φημολογείται μάλιστα ότι η ανάμιξη της οικογένειας Μητσοτάκη είναι κάτι περισσότερο από πολιτική.
Είχαμε, λοιπόν, το “παράδοξο” ένας όμιλος που παίρνει αβέρτα δουλειές από την κυβέρνηση, να κατέχει μια συχνότητα από όπου εκπέμπεται ένας διαφορετικός πολιτικός λόγος από την μπετοναρισμένη φιλοκυβερνητική γραμμή των άλλων καναλιών.
Ακόμα πιο “παράδοξο” ότι ο ίδιος όμιλος κατέχει παράλληλα δυο συχνότητες: το Attica που κινείται στον κεντροαριστερό χώρο και το Action 24 που βρίσκεται στο σκληρό φιλοκυβερνητικό μπλοκ. Καθόλου παράδοξο βέβαια για έναν επιχειρηματικό όμιλο που κάνει τα σχέδιά του για το μέλλον και θέλει να διαθέτει δίαυλο επικοινωνίας και επηρεασμού όλων των πολιτικών πτερύγων.

Τι συνέβη τώρα και οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν το κλείσιμο του “εναλλακτικού” Attica; Το ενδεχόμενο να δέχτηκαν πιέσεις από το Μαξίμου μου φαίνεται απίθανο. Πιο πιθανό είναι να έκριναν οι ιδιοκτήτες ότι η προοπτική πολιτικής αλλαγής (με το μπάχαλο που επικρατεί στην κεντροαριστερά) απομακρύνεται και επιχειρηματικά δεν εξυπηρετεί σε κάτι η διατήρηση ενός καναλιού με αυτό το προφίλ. Άλλωστε διαθέτοντας ήδη μια τηλεοπτική συχνότητα (Action 24) και μια ραδιοφωνική (Flash) μια χαρά είναι τοποθετημένοι ως “βαρόνοι” (έστω μικρότερης κλίμακας) των ΜΜΕ.
Έτσι, μετά και την στροφή του Κόντρα, από κανάλια απομένει μόνο το…MEGA να ασκεί κάποιου είδους “αντιπολίτευση” στον Μητσοτάκη, ανάλογα με τις ορέξεις και τα σχέδια του ιδιοκτήτη του, βέβαια.
Εγώ πάλι έχω σταματήσει από χρόνια να αναζητώ εναλλακτική πληροφόρηση στα τηλεοπτικά μέσα και τις μόνες ενημερωτικές εκπομπές που πότε-πότε παρακολουθώ (κι αυτές φευγαλέα) είναι στην ΕΡΤ, που από άποψη δεοντολογίας και δημοσιογραφικής επάρκειας είναι μερικές σκάλες επάνω, στον πάτο βέβαια της ενημερωτικής κατάπτωσης που επικρατεί στις ελληνικές τηλεοπτικές συχνότητες».
Γιάννης Παντελάκης

«Το Attica tv είναι ένα κανάλι που δεν έκανε καμία επανάσταση αλλά απλά καλή δημοσιογραφία. Με άλλα λόγια, παρουσίαζε όλες τις πολιτικές απόψεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, έλεγε αλήθειες αλλά και όταν χρειαζόταν έκανε κριτική στην εξουσία κάτι που συνηθίζεται σε όλο τον δυτικό κόσμο αλλά όχι και στη χώρα μας στην οποία κάτι τέτοιο είναι σπάνιο και δυσεύρετο ιδιαίτερα στο τηλεοπτικό τοπίο όπου κυριαρχεί η μονομέρεια.
Οι διαχειριστές του καναλιού διαθέτουν ένα ακόμα τηλεοπτικό σταθμό και παρότι ως πρόσωπα παραμένουν σχετικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας φαίνεται να γνωρίζουν καλά το παιχνίδι στο χώρο των media. Διαθέτουν και το Action 24 το οποίο σε αντίθεση με το Attica tv γέρνει υπερβολικά υπερ της κυβέρνησης, όπως και η μεγάλη πλειονότητα των τηλεοπτικών σταθμών.
Οι καλές δουλειές έτσι γίνονται, αγοράζεις δυο κανάλια, το ένα κάνει αντιπολίτευση, το άλλο συμπολίτευση και σε κάθε κυβερνητική αλλαγή είσαι μέσα. Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή βέβαια, αγοράζεις ένα τηλεοπτικό κανάλι και μερικές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες και κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και όχι την πραγματικότητα, τα στρέφεις προς τα εκεί που θέλεις. Σήμερα κάνεις κριτική στην εξουσία, αύριο την αποθεώνεις. Την ίδια εξουσία μέσα από τα ίδια ΜΜΕ.
Οι επιχειρηματίες Μπάκος – Καυμενάκης-Εξάρχου, προτίμησαν την εξαγορά μεγάλων ιστοσελίδων και δυο τηλεοπτικών σταθμών. Ένα δεξιό, έναν μη δεξιό. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακαλύπτεις ότι δεν είναι απλά κάποιοι εφοπλιστές αλλά έχουν τράπεζες, εταιρείες ενέργειες, κατασκευαστικές εταιρείες και γενικά κινούνται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς που κάποιοι έχουν μικρή ή μεγάλη εξάρτηση από την εξουσία.
Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα αν έχεις μια κατασκευαστική εταιρεία και διεκδικείς ένα μεγάλο δημόσιο έργο (που συνήθως γίνεται με δημόσιο χρήμα) αν διαθέτεις παράλληλα και κάποια ΜΜΕ πιέζεις όπου πρέπει και παίρνεις πιο εύκολα το έργο. Ο μακαρίτης Μπόμπολας του Εθνους, του MEGA και του Ακτωρα ήταν η πιο χαρακτηριστική περίπτωση.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως πως ο Κ.Καραμανλής (ο κουρασμένος), είχε επιχειρήσει κάτι τολμηρό ιδιαίτερα για έναν συντηρητικό πολιτικό. Είχε φέρει τον νόμο για τον ‘’βασικό μέτοχο´´ που προέβλεπε πως δεν μπορεί επιχειρηματίες που έχουν δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με το δημόσιο να έχουν στην κατοχή τους και ΜΜΕ. Νταβατζήδες τους είχε ονομάσει. Ο νόμος δεν είχε καλή τύχη με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το φαινόμενο και η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ να ανήκουν στους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες που κάνουν και δουλειές με το δημόσιο.
Το επιχείρημα για το κλείσιμο του Attica tv υποτίθεται είναι η συχνότητα η οποία ανήκει στον δήμο Ασπροπύργου με τον οποίο οι έως τώρα ιδιοκτήτες δεν τα βρήκαν για συνέχιση χρησιμοποίησης της για οικονομικούς λόγους. Η οικονομική επιφάνεια των επιχειρηματιών είναι τόσο μεγάλη που όταν ακούς κάτι τέτοιο (20 χιλ. ευρώ τον μήνα έδιναν) σε πιάνει ένας μικρός βήχας. Και μόλις βήξεις σκέφτεσαι ότι μια τηλεοπτική συχνότητα υπήρχε που δεν υμνούσε την κυβέρνηση και αυτή παύει να υπάρχει. Βήξτε όσο θέλετε και σκεφτείτε ό,τι θέλετε.
Στο Attica tv εργαζόντουσαν περίπου 100 άνθρωποι, οι μισοί δημοσιογράφοι και μάλιστα από τους νέους και καλούς που διαθέτει η χώρα. Από αύριο θα ψάχνουν για δουλειά με αξιοπρεπείς, από όλες τις απόψεις, όρους, μακάρι να τους συμβεί αν και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Γνωρίζουν ακόμα πως η δημοσιογραφία που έκαναν ανταμειβόταν όλο και από περισσότερους θεατές οι οποίοι είχαν ανάγκη από εκπομπές και δελτία ειδήσεων που δεν υμνούν την κυβέρνηση με ένα γλοιώδη τρόπο. Η τηλεθέαση του Attica tv ήταν αξιοζήλευτη ανάμεσα σε αυτά που λέγονται μικρά ή τοπικά κανάλια και είχε μια συνεχή ανοδική πορεία.
Η τύχη των εργαζόμενων είναι θέμα που αφορά τους ίδιους και γενικότερα τον χώρο των ΜΜΕ. Το κλείσιμο ενός τηλεοπτικού σταθμού που δεν λιβάνιζε την κυβέρνηση, δεν θεωρούσε τον πρωθυπουργό Μωυσή και γενικότερα αναδείκνυε αυτά που συνέβαιναν, μας αφορά όλους και ιδιαίτερα την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Δεν κλείνει ένα σούπερ μάρκετ αλλά ένα ΜΜΕ, ένα κανάλι που έλεγε αυτά που δεν λένε οι άλλοι και τα οποία η κοινωνία και η δημοκρατία έχει ανάγκη κάποιοι να τα λένε».
Πηγή: neostrategy.gr