Βαθύ κράτος Μητσοτάκη στην επιχείρηση “αντεπίθεση της αλήθειας”

Αναδημοσίευση

Της Ιωάννας Αναστασίου

Λύθηκε το μυστήριο για τη στροφή 180 μοιρών του Μαξίμου στην αντιμετώπιση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο εν μια νυκτί από “ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας” μετατράπηκε σε πηγή σκευωρίας. Όπως επίσης λύθηκε και το μυστήριο στη νέα λυσσαλέα αντεπίθεση ενάντια στους εμπειρογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων και η δολοφονία χαρακτήρα που άρχισε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα για την “αντεπίθεση της αλήθειας”. Τελικά η αντεπίθεση αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο από τη χρησιμοποίηση ως κύριου προπαγανδιστικού επικοινωνιακού μηχανισμού της περιβόητης “Ομάδας της αλήθειας” από τα υπόγεια της Συγγρού. Ομάδα που όπως αποκαλύφθηκε από τη σημαντική έρευνα των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Ελίζας Τριανταφύλλου στο insidestory.gr μισθοδοτείται από την εταιρεία των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου της “Blue Skies”. Οι δυο “εθνικοί διαφημιστές”, που διαπρέπουν τουλάχιστον 25 χρόνια στο χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας με την V+O με ισχυρούς πελάτες και ακόμη πιο ισχυρούς πελάτες στο χώρο του χρήματος, ονοματίζονται στη δημοσιογραφική έρευνα ως πληρωτές των μελών της “Ομάδας αλήθειας” της ΝΔ. Ομάδα που διακρίνεται για την επιθετική ρητορική της στα ψηφιακά δίκτυα και τις σκληρές επιθέσεις της ενάντια σε πολιτικούς και κοινωνικούς αντιπάλους.

Ο σάλος της δημοσιογραφικής έρευνας

Η έρευνα του inside story με τίτλο “Ποια είναι η εταιρεία που στεγάζει κεντρικά πρόσωπα του μηχανισμού προπαγάνδας της ΝΔ”, προκαλεί πολιτικό σεισμό. Το μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται: Ποιοι χρηματοδοτούν και με πόσα τα “τρολ” του επικοινωνιακού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας; Η “Ομάδα αλήθειας” πόσους μισθοδοτεί και με τι ακριβώς κονδύλια; Ποιά μέλη της “Ομάδας αλήθειας” είναι παράλληλα και στον κρατικό μηχανισμό, μισθοδοτούμενοι από τη Βουλή ή απευθείας το υπουργείο Προεδρίας της κυβέρνησης;

Τα ερωτήματα απευθύνονται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο επικοινωνιακό επιτελείο του οποίου ανήκει ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ένας εκ των μετόχων και ιδρυτών της εταιρείας “Blue Skies”, η οποία όπως αποδεικνύεται πληρώνει αδρά τα μέλη της “Ομάδας αλήθειας”, ιδιωτική εταιρεία στην οποία “στεγάζονται” κεντρικά πρόσωπα του μηχανισμού προπαγάνδας της ΝΔ, καθώς και εργαζόμενοι στην επικοινωνία και στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου. Πρόσωπα τα οποία εκτός των καθηκόντων τους στα Κοινωνικά δίκτυα, παρέχουν υπηρεσίες και σε νεοδημοκρατικές ιστοσελίδες.

Αυτό που αποκάλυψε με στοιχεία η έρευνα των δημοσιογράφων είναι ότι υπάρχουν αναθέσεις από το δημόσιο σε συγκεκριμένη εταιρεία που χρηματοδοτείται παράλληλα και από ισχυρούς παράγοντες, η οποία παράλληλα μισθοδοτεί τον κυρίαρχο προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ, τα τρολ στα ψηφιακά δίκτυα που εμφανίζονται ως ιδεολόγοι ή εθελοντές. Μετά την αποκάλυψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκληρές ανακοινώσεις τους ζητούν απαντήσεις από το μέγαρο Μαξίμου για το “δίκτυο ψεύδους και εξαπάτησης” που συντηρείται με δημόσιο χρήμα για να χειραγωγεί τη δημόσια σφαίρα.

Ποια είναι η “Blue Skies -Μονοπρόσωπη ΑΕ”

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του inside story η εταιρεία ανήκει στους Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο, “που είναι ιδρυτικά στελέχη μιας από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες εταιρείες στρατηγικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, της V+O, η οποία λειτουργεί από το 2000. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2023, η V+O απασχολούσε 110 άτομα και η χρονιά έκλεισε με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 14 εκατ. ευρώ και κέρδη κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ. Πλέον οι Βαρβιτσιώτης – Ολύμπιος κατέχουν το 30% της V+O και το υπόλοιπο 70% πέρασε στις αρχές του 2024 στα χέρια της ιταλικών συμφερόντων SEC Newgate”.

Η “Blue Skies” ιδρύθηκε το 2003 και τον Οκτώβριο του 2004 ως μέτοχος εμφανίζεται η V+O και στο ΔΣ μπαίνουν ως μέλη οι Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος. Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, managing director στη V+O είναι γιος του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, Γιάννη Βαρβιτσιώτη και αδερφός του πρώην βουλευτή του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. “Είναι ο άνθρωπος που έτρεξε τις προεκλογικές εκστρατείες της ΝΔ τόσο το 2018-2019 όσο και το 2023, με τα γνωστά επιτυχή αποτελέσματα”. “Ο επίσης managing director και αντιπρόεδρος της V+O Γιάννης Ολύμπιος έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων και της διαχείρισης κρίσεων, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών”.

Μεταξύ των 15 εργαζομένων της Blue Skies συγκαταλέγονται οι Κίμωνας Μπένος και Κώστας Δογάνης, τα βασικά μέλη της “Ομάδας Αλήθειας“, της ιδιωτικής πλατφόρμας που έχει εξελιχθεί σε κομβικό όργανο προώθησης της κυβερνητικής γραμμής, κυρίως είναι πλατφόρμα που διακρίνεται για τις στοχευμένες επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ. Η “Ομάδα Αλήθειας” σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ένας “ανεπίσημος μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας” που δημιουργήθηκε το 2012 ως “ένα εργαλείο, το οποίο με στοιχεία και τεκμηρίωση να απαντά στα fake news και τα ψέματα της εποχής”.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, από το 2018 έως σήμερα, στη Blue Skies απασχολούνται επίσης στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης. Στους εργαζομένους της εταιρείας συγκαταλέγεται η Ορσάκη Ρουσσέτου, πρώην στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Γεραπετρίτη και απασχολούμενη στο Μαξίμου στο κομμάτι της στρατηγικής επικοινωνίας. Η 29χρονη σήμερα Ρουσσέτου από το 2018 εργάστηκε στην καμπάνια επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ στο επίσημο βιογραφικό της στο site της ΝΔ αναφέρεται πως είναι το νεότερο μέλος που έχει εκλεγεί στην Πολιτική Επιτροπή στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ορσάκη Ρουσσέτου έχει ακόμη ένα κοινό με τους εργοδότες της Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο: ήταν και η ίδια θύμα του κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης Predator. Έχει ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήδη από το καλοκαίρι του 2023.

“Στους μισθοδοτούμενους της Blue Skies εμφανίζεται και η Ευαγγελία (Έλια) Ζερβού, η οποία σύμφωνα με το βιογραφικό της στην σελίδα ishow είναι στιχουργός, κειμενογράφος και σεναριογράφος, ενώ στο facebook δηλώνει digital creator. Πρόκειται για το πρόσωπο που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τον λογαριασμό Lexotanil στο Χ έναν αρκετά δραστήριο ανώνυμο λογαριασμό που τον τελευταίο καιρό έχει διασπείρει πλήθος ψευδών και συκοφαντικών πληροφοριών και κατά συγγενών θυμάτων των Τεμπών. Με τις ως επί τω πλείστον πολιτικού περιεχομένου αναρτήσεις της στους δύο δημόσιους επώνυμους και δημοφιλείς λογαριασμούς που διατηρεί στο facebook υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη –κάποιες φορές εξαπολύοντας ανυπόστατες επιθέσεις (όπως όταν υποστήριξε για τρεις καταξιωμένες δημοσιογράφους ότι είναι «Συριζαίες»)– και αναπαράγει συχνά περιεχόμενο από την Ομάδα Αλήθειας και το Ellada24.gr των δύο συναδέλφων της στη Blue Skies.

Οι πηγές εσόδων της Blue Skies, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ελάχιστοι. Η εταιρεία στηρίζεται κυρίως “με χρήματα που λάμβανε απευθείας από την V+O Διαφημιστική Συμβουλευτική Ανώνυμη Εταιρεία, των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο, αλλά και από τη συνδεδεμένη V & O International ΑΕ.” Στους βασικούς πελάτες της Blue Skies φέρεται να περιλαμβάνεται και η Powertec ΑΕ (Τεχνολογία Ηλεκτρικών Συστημάτων Ανώνυμη Εταιρεία) με επικεφαλής ΑΕ τον Ελληνοϊταλό επιχειρηματία Μάριο Ντεμέη, ο οποίος έχει καταφέρει την τελευταία πενταετία η οικογενειακή του επιχείρηση να καταστεί εκ των βασικών προμηθευτών του ΑΔΜΗΕ και να έχει εξασφαλίσει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Photo: Marios Lolos

Συμπτώσεις στην αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής

Σε ανύποπτο χρόνο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν στη μέγγενη της κοινωνικής οργής για το έγκλημα των Τεμπών στο μέγαρο Μαξίμουεξετάζονταν τα σενάρια αντίδρασης στο χαρακτηριζόμενο “επικοινωνιακό μπάχαλο”. Αυτό εξάλλου είναι το μέτρο αξιολόγησης για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει μετατρέψει την πολιτική σε θέατρο επικοινωνιακού πολέμου. Τα φιλικά ΜΜΕ έγραφαν μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα ότι ο πρωθυπουργός είναι “προβληματισμένος” με την επικοινωνία και θα “πάρει κεφάλια”. Μεταξύ των σεναρίων που μετέφερε η γνωστή δημοσιογραφική στήλη του Γιάννη Κουρτάκη στα “Παραπολιτικά” που επαίρεται ότι έχει απευθείας πληροφορίες από το Μαξίμου, ήταν ότι ο “Μητσοτάκης εξετάζει και την επιστροφή του Θωμά Βαρβιτσιώτη με ενεργότερο ρόλο στην επικοινωνία της κεντρικής κυβέρνησης”. Μόλις ένα μήνα πριν η ίδια στήλη έγραφε ότι ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης είναι έτοιμος να κατέλθει στο πολιτικό στίβο, ως υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα Αττικής.
Το διακύβευμα για τον Κ. Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει επειγόντως το βαρύ κλίμα ενάντια στη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθούσε με την έκφραση λύπης για τα θύματα και τους συγγενείς στα Τέμπη, δεν έπιασε τόπο. Κι όσο θέριευε η κοινωνική οργή για το έγκλημα και την επιχείρηση συγκάλυψης, τόσο στο Μαξίμου αναζητούσαν διαφυγή. Η οποία και βρέθηκε με το επικοινωνιακό δίδυμο Βαρβιτσιώτη -Ολύμπιου που ανέλαβε ενεργό ρόλο. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα η εταιρεία τους βρίσκεται πίσω από τις επιχειρήσεις δολοφονίας χαρακτήρων συγγενών και εμπειρογνωμόνων, πίσω από τη βιομηχανία ψεύδους και διαστρέβλωσης.

Η πρωταγωνίστρια V+O

Η εταιρεία του Θωμά Βαρβιτσιώτη και του Γιάννη Ολύμπιου V+O πρωταγωνιστεί στη διαφημιστική και επικοινωνιακή αγορά εδώ και 25 χρόνια. Όπως οι ίδιοι δήλωναν σε συνέντευξή τους στη ιστοσελίδα new money το 2021, σημαντικό “ορόσημο” για την εταιρεία τους ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους ανέλαβαν τη λαμπαδηδρομία. Η κρίση των μνημονίων έγινε ευκαιρία για τη V+O η οποία ανέλαβε το πουσάρισμα των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και της πώλησης δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είχε αναλάβει και την τηλεοπτική καμπάνια του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015. Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης με τη V+O που στο μεταξύ είχε γιγαντωθεί και έγινε όμιλος με 13 θυγατρικές εταιρείες σε 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρέθηκε στην κορυφή της επικοινωνιακής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Το 2021 ωστόσο η εταιρεία του βρέθηκε στη δίνη νέο- δημοκρατικού πολέμου με διαφημιστικό άρωμα. Με σειρά δημοσιευμάτων και σκληρών παραπολιτικών σχολίων στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” του Γιάννη Κουρτάκη ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης εμφανίζονταν ως πρόσωπο που χρησιμοποιεί “την πρόσβαση στην κυβέρνηση, διαφηµίζοντάς την σε βαθµό κατάχρησης, µε στόχο να «σκουπίσει» όλες τις «δουλειές» που τον αφορούν. Επιµένουν, µάλιστα, ότι οι «δουλειές» αυτές δεν έχουν πλέον µόνο αντικείμενο την επικοινωνία”! Έγραφε τότε η εφημερίδα που στηρίζει επίσης την κυβέρνηση της Ν.Δ, πως το επιχειρηματικό διαφημιστικό δίδυμο Βαρβιτσιώτη-Ολύμπιου που εγκατέλειψε το περιβάλλον Καραμανλή και είχε “δουλειές” και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, “απέκτησε παρουσία σε όλες τις µεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Ακόµα και σε επιχειρήσεις µε ανταγωνιστικά συµφέροντα”, ενώ αποκάλυπτε με νόημα πως είχε ισχυρές προσβάσεις σε συγκεκριμένα Μέσα ενημέρωσης και μεγάλες εφημερίδες.
Η επίθεση των “Παραπολιτικών” τότε δημιούργησε μεγάλη αίσθηση καθώς αφορούσε σημαντικούς υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Documento” που έγραφε την περίοδο εκείνη για τον “κρυφό πόλεμο” των διαφημιστών, η V+Ο είχε εκτοπιστεί από τη αγορά από άλλη διαφημιστική εταιρεία “συμβούλου” του Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο “παιχνίδι επικοινωνίας” βρέθηκε τρίτη διαφημιστική που ανέλαβε συμβόλαια επικοινωνίας μεγάλων εταιρειών που επίσης είχαν στενές σχέσεις με Μέσα ενημέρωσης.

Το 2023, έτος βουλευτικών εκλογών, η V+O βρίσκεται πάλι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικοινωνιακή ομάδα, αυτή τη φορά χωρίς καμία αντίδραση από τους “παλιούς” ανταγωνιστές της στην “αγορά” της Ν.Δ.Τα “Παραπολιτικά” του Γιάννη Κουρτάκη πλέον πλέκουν το εγκώμιο του Θωμά Βαρβιτσιώτη γράφοντας πως “μπορεί να είναι ο πιο ουσιαστικός παίκτης στο συγκεκριµένο επιτελείο”, καθώς έχει στενή σχέση με τον (τότε) “πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο”.

Πηγή: neostrategy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *