Πόλεμος μιντιαρχών στην αυλή του Μαξίμου

Ματίνα Παπαχριστούδη

Η σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη με το Πρώτο Θέμα και το συγκρότημα του Γιάννη Αλαφούζου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, μιας και έχουμε να δούμε πόλεμο μεταξύ εκδοτών πολλά χρόνια – ο τελευταίος ήταν πριν τα μνημόνια. Το in.gr επιτέθηκε στον εκδότη του Πρώτου Θέματος, Τάσο Καραμήτσο, χαρακτηρίζοντάς τον «λακέ της εξουσίας, αυλοκόλακα των ισχυρών», αλλά και στον πρωτοκλασάτο δημοσιογράφο του Σκάι, Άρη Πορτοσάλτε, τον οποίο αποκάλεσε «πολύτιμο τζουκ μποξ του Μαξίμου». Σε απάντηση, τα δύο παραπάνω Μέσα προβάλλουν έντονα την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Λυγγερίδη και το βούλευμα για την παραπομπή Μαρινάκη σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι, έως πρόσφατα, το μιντιακό κατεστημένο στο οποίο ανήκουν οι ισχυροί ολιγάρχες του ελληνικού κεφαλαίου βρισκόταν σε αρραγές μέτωπο υποστήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς σχεδόν καμία απόκλιση. Αυτό άλλαξε με την αποστασιοποίηση του συγκροτήματος Μαρινάκη από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον τελευταίο χρόνο, στο φόντο του σκανδάλου «Predator-gate», ανάμεσα στα «θύματα» του οποίου ήταν και ο μεγαλομέτοχος της Alter Ego. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ισχυροί μιντιάρχες δεν έχουν να χωρίσουν πολλά με την κυβέρνηση όσον αφορά στη διανομή έργων και χρήματος, ενώ οι μηχανισμοί «συντονισμού με τη διαπλοκή» στο Μαξίμου έκαναν πολύ καλή δουλειά, ικανοποιώντας τους όλους.

Τα αίτια της σκληρής μιντιακής κόντρας μπορεί να αναζητηθούν στην «αυλή» του Μαξίμου και των βασικών επιλογών Μητσοτάκη στη διεθνή πολιτική σκηνή. Για τους προσεκτικούς παρατηρητές, είναι ενδιαφέρον ότι παράλληλα με τον μιντιακό πόλεμο, εκφράζεται σοβαρή αμφισβήτηση της επιλογής του πρωθυπουργού να στηρίξει την πολεμική στροφή της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ από τρεις ισχυρούς επιχειρηματίες: Μυτιληναίο, Σάλλα και Θεοδωρόπουλο. Ενδιαφέρον έχει ακόμα το γεγονός ότι ο Μαρινάκης ήταν προσκεκλημένος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο στη δεξίωση για την 25ηΜαρτίου, ενώ δεν είναι άσχετη και η πληροφορία ότι η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων στον πρόσφατο ανασχηματισμό δυσαρέστησε το συγκρότημα Αλαφούζου.

Έτσι, για πρώτη φορά το σύστημα Μητσοτάκη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην εξισορρόπηση αντικρουόμενων συμφερόντων, που αντικατοπτρίζουν πλέον και τις γεωπολιτικές διεθνείς αναταράξεις.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Προφανώς ο Μαρινάκης κι άλλα κυβερνητικά στελέχη θα στήριζαν την ακραία φιλοκυβερνητική φωνή προπαγάνδας της Σοφίας Γιαννακά, στελέχους στο ευνοημένο από διάφορες «Λίστες Πέτσα» iefimerida. Η παρέμβαση κατά του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για το κείμενό της ενάντια στη Μαρία Καρυστιανού, που εντάσσεται στην κυβερνητική εκστρατεία συκοφάντησης των συγγενών για το έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει για μια ακόμη φορά τι είδους «ελευθεροτυπία» προσδοκά η πολιτική εξουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που από το 2019 ελέγχει ολοκληρωτικά όλο το σύστημα πληροφόρησης και ενημέρωσης, μοιράζει χρήμα μόνο σε απόλυτα υποταγμένα ΜΜΕ, πρωτοστατεί σε ενέργειες φίμωσης και λογοκρισίας, καταστέλλει τις φωνές κριτικής και πριμοδοτεί καταχρηστικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων, επιχειρεί τώρα να θέσει υπό έλεγχο και τα εκλεγμένα όργανα δεοντολογίας στο δημοσιογραφικό κλάδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πειθαρχικό παρεμβαίνει για θέματα δεοντολογίας. Το ισχυρό σύστημα προπαγάνδας εντός και εκτός Μαξίμου, ωστόσο, αντέδρασε έντονα για την κλήση σε απολογία της Σ. Γιαννακά, επειδή το θέμα «Τέμπη» είναι κεντρικό στην κοινωνική αντιπολιτευτική ατζέντα. Όπως συνέβη και το 2015, όταν το Πειθαρχικό είχε καλέσει σε απολογία 9 τηλεοπτικούς δημοσιογράφους για την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό της κοινωνίας στο Δημοψήφισμα ώστε να μην ψηφίσει «όχι».

Πηγή: prin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *