Το Πριν δεν «χωράει» στην κυβερνητική ΕΡΤ
Τo Σάββατο 8/2 στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1 παρουσιάζονταν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η παρουσιάστρια Νίνα Κασιμάτη έπιασε στα χέρια της το Πριν, είδε το πρωτοσέλιδο, έκανε μια γκριμάτσα αποδοκιμασίας και το έβαλε στην άκρη. Χωρίς να διαβάσει ούτε λέξη. Στον Ριζοσπάστη που ακολούθησε, ο Δ. Κοτταρίδης διάβασε μόνο τον τίτλο.
Πρόκειται για μια μόνο στιγμή σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΕΡΤ, την κρατική υπηρεσία πληροφόρησης του Μαξίμου. Ένα «μαγαζί» στο οποίο εργάζονται περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι, μόνιμοι ή με συμβάσεις έργου. Ένας άγνωστος αριθμός απασχολείται επίσης σε εταιρείες στις λεγόμενες «μεικτές παραγωγές», με την διοίκηση να πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ένας τεράστιος μηχανισμός παραγωγής και διανομής ειδήσεων, ρεπορτάζ και εικόνας κινείται και λειτουργεί με γνώμονα και κριτήριο τον βαθμό υποταγής στην κεντρική γραμμή ενημέρωσης της κυβέρνησης, όπως τη μεταφέρει ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος ή οι διευθυντές.
Οι «Φωνές του Μαξίμου» είναι αυτοί που προωθούνται στον τηλεοπτικό αέρα, έχουν εκπομπές και ανανεώνουν τις συμβάσεις τους χωρίς κανένα πρόβλημα και με καλύτερες αποδοχές. Οι «ελεγκτές ειδήσεων», σε ανοιχτή γραμμή με τα κυβερνητικά επιτελεία, συγκεντρώνουν όλη την ειδησεογραφία, κόβουν και ράβουν τα ρεπορτάζ στην ενιαία αίθουσα σύνταξης του Ραδιομεγάρου.
Με ετήσια έσοδα 200 και πλέον εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος για την «προσφορά δημόσιας τηλεοπτικής υπηρεσίας», η διορισμένη από το Μαξίμου διοίκηση έχει την πολυτέλεια να προσλαμβάνει τους εκάστοτε ημετέρους, χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Eurovision. Παρά τους εκατοντάδες δημοσιογράφους εντός ΕΡΤ, εγκρίθηκε πρόσληψη για ένα μήνα ενός δημοσιογράφου ειδικά για τις συγκεκριμένες εκπομπές. Μέσα δε στις γιορτές αναρτήθηκε προκήρυξη για έναν ακόμη δημοσιογράφο με σύμβαση 11 μηνών για το τμήμα επικοινωνίας της Eurovision, η οποία τελειώνει τον Μάϊο του 2025.
Η μόνη αναταραχή στο ασφυκτικά ελεγχόμενο σύστημα ήταν αυτή που ξέσπασε λόγω της εξοργιστικής φίμωσης των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη. Αντί όμως ο διορισμένος μηχανισμός να λογοδοτήσει δημόσια, επιχείρησε να «θάψει» τα όποια επικριτικά δημοσιεύματα με τηλέφωνα σε διευθυντές και αρχισυντάκτες.
Ματίνα Παπαχριστούδη
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ το Σάββατο 15 Φλεβάρη