Υπάρχουν και καλά νέα στην “αγορά” των media. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ οι οποίοι αρνούνται επίμονα να αποδεχθούν την υπογραφή νέων Συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προσέφυγαν δις στα δικαστήρια ενάντια στην σύμβαση που ενέκρινε ο ΟΜΕΔ για τους τεχνικούς τηλεόρασης, έχασαν. Με την υπ’ αρ. 605/2025 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε η αγωγή της ΕΙΤΗΣΕΕ κατά της ΕΤΙΤΑ και της ΕΤΙΤΒΕ με αίτημα την εξαφάνιση των Διαιτητικών Αποφάσεων του ΟΜΕΔ για τη συλλογική ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας μας. Η εκδίκαση της έφεσης ήταν η τελευταία πράξη στις αντεργατικές ενέργειες της ΕΙΤΗΣΕΕ από το 2023.
Είχε αρνηθεί την Άνοιξη του 2023 να υπογράψει συλλογική σύμβαση επιμένοντας ότι αυξήσεις μισθών θα καταβάλλουν μόνο σε όποιον εκείνοι θέλουν και όποιο ποσό θέλουν ασκώντας το διευθυντικό τους δικαίωμα, ενώ θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν να μεριμνούν με βοηθήματα όπως δωροεπιταγές! Η απόφαση του ΟΜΕΔ στον οποίο προσέφυγαν οι δυο ενώσεις τεχνικών, ενέκρινε τη Σύμβαση (εδώ η απόφαση: DIAITITIKI TRIM2-2024 ETITA-ETITBE αλλά οι καναλάρχες έκαναν ένσταση αμφισβητώντας το δικαίωμα των ενώσεων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ, δυνατότητα που ως γνωστόν θεσμοθετήθηκε με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Η ένσταση τους απορρίφθηκε και έτσι κατέθεσαν έφεση, την οποία επίσης έχασαν.
Μετά την απόφαση του Εφετείου τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους όρους της σύμβασης. Σύμφωνα με την ΕΤΙΤΑ “εκτός την αύξηση του 3% στους βασικούς μισθούς, επανέρχονται και προσμετρώνται τα χρονοεπιδόματα (2ετίες, 5ετίες),τα οποία και είχαν παγώσει τον Φεβρουάριο του 2012, με αναδρομική ισχύ από τις 01/01/2024. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί – μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ οφείλουν να χορηγήσουν κάθε τυχόν μισθολογική διαφορά που προκύπτει και δη αναδρομικά από την έναρξη ισχύος της διαιτητικής απόφασης, να καταβάλουν κανονικά το επίδομα συνεχούς παραμονής στον ίδιο εργοδότη και να αναγνωρίζουν από 01/01/2024 την εξέλιξη των μισθολογικών κλιμακίων για κάθε εργαζόμενο – τεχνικό μέλος της ΕΤΙΤΑ – ΕΤΙΤΒΕ”
Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση δικαιώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής του Σωματείου στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ για συμβάσεις είναι πολύ σημαντική καθώς όπως σημειώνει και η ΕΤΙΤΑ καταρρίπτεται η “φωτογραφική και κατά παραγγελία των καναλαρχών ρύθμιση του Ν. 4808/2021 (Νόμου Χατζηδάκη), με την οποία εξαιρέθηκαν για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας – τηλεόρασης από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με μόνο σκοπό να αποστερηθεί το Σωματείο μας της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία”
Σε αντίθεση με τους τεχνικούς οι δημοσιογράφοι που επίσης δεν έχουν Σ.Σ.Ε από το 2008-2009 και τα διάφορα επιδόματα λογίζονται από τους εργοδότες στις συνολικές αποδοχές των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται ποτέ, μετείχαν σε μια απεργία-τουφεκιά των συνδικαλιστικών τους ενώσεων χωρίς συνέχεια.
Η ΕΤΙΤΑ υπογραμμίζει ακόμη ότι “Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, που μόνο σκοπό είχαν τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας στο πλαίσιο του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη και εν προκειμένω των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, κατέστησαν μετά τις συνδικαλιστικές και νομικές μας ενέργειες κενές περιεχομένου. Πλέον μετά και την απόρριψη της αγωγής της ΕΙΤΗΣΕΕ γίνεται τελεσίδικα δεκτό ότι η ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο μας συνδέεται άμεσα με το γενικότερο κοινωνικό ή δημόσιο συμφέρον και ότι κατά συνέπεια το Σωματείο μας νομιμοποιείται να προσφεύγει μονομερώς στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγματευτική δύναμη του Σωματείου μας στο μέλλον. Τέλος, δε, η απόφαση αυτή είναι σημαντική παρακαταθήκη για όλα τα Σωματεία Εργαζομένων, που παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατά το βαθμό που στην περίπτωση της ΕΤΙΤΑ έγινε δεκτή η συνταγματική περιωπή του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία. Και αυτό γιατί η ύπαρξη κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας αποβλέπει στην πραγματικότητα σε λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος”.