Η ΤΝ στα αόρατα τείχη ενάντια σε πρόσφυγες με χρηματοδότηση της ΕΕ

Με χρηματοδότηση από την ΕΕ, όλο και περισσότερα κράτη αξιοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), drones, και πύργους επιτήρησης στα σύνορά τους, και αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Η νέα έρευνα του Solomon που δημοσιεύεται σήμερα στα αγγλικά και ελληνικά, αποκαλύπτει την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τα συστήματα επιτήρησης έχουν σοβαρά προβλήματα, σημειώνεται στην έρευνα.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, διαφεύγοντας από πολέμους, διώξεις και φτώχεια. Σε αυτό το ταξίδι φυγής, έρχονται αντιμέτωποι με μια ολοένα αυξανόμενη, και περισσότερο εκλεπτυσμένη χρήση της τεχνολογίας:
Στον Έβρο, πύργοι επιτήρησης ανιχνεύουν κινήσεις μεταναστών ακόμη και σε ακτίνα 15 χιλ. εντός τουρκικού εδάφους.
Στη Σάμο, κάμερες με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούν τη ζωή στην κλειστή δομή, στέλνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Στη Γερμανία, αυτοματοποιημένα συστήματα αποκτούν πρόσβαση και αναλύουν τα προσωπικά δεδομένα (π.χ. μηνύματα, φωτογραφίες, κωδικούς πρόσβασης) που εξάγονται από τα κινητά των αιτούντων άσυλο.
Η στροφή των ευρωπαϊκών κρατών στην αποτροπή της μετανάστευσης, με τεχνολογικά μέσα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και περιλαμβάνει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ραντάρ, θερμικές κάμερες, ανιχνευτές διαλέκτων, αλγορίθμους απόσπασης δεδομένων από κινητά τηλέφωνα και εξελιγμένα δίκτυα επιτήρησης.
Οι συνάδελφοι Γιώργος Χρηστίδης, Katy Fallon, Deana Mrkaja, Florian Schmitz, Marguerite Meyer, και Hibai Arbide Aza πέρασαν αρκετούς μήνες κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιώντας περισσότερες από 100 συνεντεύξεις, και αναλύοντας δημόσια και εμπιστευτικά έγγραφα.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύει σήμερα το Solomon (σε ελληνικά και αγγλικά) από κοινού με Tagesspiegel (Γερμανία), El Pais (Ισπανία), Wochenzeitung (Ελβετία) και Inkstick (ΗΠΑ), αποκαλύπτει πως η χρήση αυτών των τεχνολογικών μέσων μπορεί συχνά να είναι προβληματική:

Ο υπεύθυνος για τα θεμελιώδη δικαιώματα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Frontex, Jonas Grimheden, προειδοποίησε ότι ενώ μπορούν πράγματι να καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διαχείριση των συνόρων, ενδέχεται επίσης να εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.
Στην περίπτωση των συστημάτων Υπερίων και Κένταυρος για την επιτήρηση των καταυλισμών στην Ελλάδα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο ύψους 175.000 ευρώ στο υπουργείο Μετανάστευσης, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το Solomon υλοποιήθηκαν κατά παράβαση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας,

Ενώ και η ακρίβεια των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για το άσυλο στη Γερμανία αμφισβητείται, με το σύστημα εξέτασης αιτήσεων ασύλου με τη βοήθεια ΑΙ, για παράδειγμα, να αποτυγχάνει να παρέχει αξιοποιήσιμα αποτελέσματα στο 73% των υποθέσεων στις οποίες χρησιμοποιήθηκε.
Η ΕΕ στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτά τα μέσα. Μεγάλες εταιρείες, που τα παρέχουν, θησαυρίζουν. Και οι θάνατοι των ανθρώπων στα σύνορα συνεχίζουν.
Διάβασε ολόκληρη την έρευνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *