Αναδημοσίευση
“Όχι άλλα χρήματα για πράσινες ΜΚΟ που θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη της ΕΕ”.Αυτή είναι μια από τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα διακυβέρνηση της Ευρώπης. Η νεοφιλελεύθερη δεξιά και η ακροδεξιά κατάφεραν αυτό που προσπαθούν εδώ και χρόνια μέσω δυσφημιστικών εκστρατειών. Εκτός από τις περικοπές στα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες, θεωρούσαν ότι τα “χρήματα για την κραυγή του κλίματος» είναι ένα αγκάθι που στέκεται εμπόδιο στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Την οποία βέβαια προωθούν οι χιλιάδες εταιρικοί λομπίστες που μπαινοβγαίνουν στους διαδρόμους των Βρυξελλών για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων στους “Κομισάριους” της Κομισιόν. Οι επιδοτήσεις σε περιβαλλοντολογικές οργανώσεις οι οποίες κάνουν λόμπινγκ διεκδικώντας ευνοϊκές για την προστασία του περιβάλλοντος, διατάξεις θα περιοριστούν. Το επιχείρημα είναι ότι η κριτική στάση τους και η διαμαρτυρία αμαυρώνουν τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το πρόγραμμα Life και οι “κομμένοι” τη διαφωνίας
Ένα από τα πολλά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ονομάζεται “LIFE” ύψους 5,4 δισεκ. ευρώ και έχει στόχο την υποστήριξη σε περιβαλλοντικές, κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές μετάβασης για τις χώρες μέλη. Οι κυβερνήσεις μπορούν να απευθυνθούν σε αυτό για την ανάπτυξη έργων, οι εταιρείες μπορούν να λάβουν υποστήριξη για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή την εμπορία χαρακτηρισμένων ως “πράσινα προϊόντα”. Από αυτά αυτά κεφάλαια επιδοτούνται και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικού ποσού, κατά εκτιμήσεις του Euronews το κονδύλι ανέρχεται για όλες στα 15 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η ενίσχυση φωνών διαμαρτυρίας και κριτικής σε εταιρικές πρακτικές λειτουργούσε και ως άλλοθι για την Κομισιόν.
Με τη νέα σύνθεση της Κομισιόν δεν χρειάζεται κάποιο άλλοθι για τις πολιτικές της.Εξάλλου τουλάχιστον η μισή Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από βουλευτές μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήτοι δεξιούς, νεοφιλεύθερους και ακροδεξιούς. Για αυτό και δόθηκε η “παραγγελία φίμωσης”. Τα εταιρικά λόμπι θα μπορούν απρόσκοπτα, χωρίς τις ενοχλητικές φωνές των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, να προάγουν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις στους φίλους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο τέλος του προηγούμενου έτους οι “πράσινες ΜΚΟ” ενημερώθηκαν με επιστολή της Επιτροπής ότι οι “επιδοτήσεις που λαμβάνουν” δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για “υπεράσπιση θέσεων και λόμπι”. Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διευθέτηση συναντήσεων ή τη μετάδοση υλικού σε ευρωπαίους αξιωματούχους, τη συζήτηση πολιτικών θεμάτων μαζί τους. Ουσιαστικά τους απαγορεύει να κάνουν αυτό που πράττει ο “στρατός” περίπου 30.000 εταιρικών λομπιστών στις Βρυξέλλες. Η επιστολή αναφέρει ότι τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη της ΕΕ.
Οι οργανώσεις που έλαβαν την επιστολή- φιρμάνι της Κομισιόν είναι όσες δραστηριοποιούνται για το Κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, ανάμεσα τους οι: WWF, Friends of the Earth, ClientEarth. Με δεδομένο ότι το έγγραφο έχει γενικό χαρακτήρα εκτιμάται ότι η προειδοποίηση αφορά και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στις εμπορικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, όπως η πρόσφατη συμφωνία Mercosur. “Ήρθε η ώρα να φιμωθούν οι πράσινες ΜΚΟ” ανέφερε το Politico, γράφοντας πως οι Βρυξέλλες προειδοποιούν να μην χρησιμοποιούνται τα κονδύλια ενίσχυσης για “εργασίες υπεράσπισης” δικαιωμάτων. Αυτό θα είναι καταστροφή, επισημαίνει το Politico. “Τα εταιρικά συμφέροντα ήδη υπερτερούν σημαντικά από τις ομάδες δημοσίου συμφέροντος στο λόμπιγκ της ΕΕ. Χωρίς τη χρηματοδότηση της για ΜΚΟ, αυτό το πρόβλημα θα γίνει ακόμη χειρότερο και θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της λήψης αποφάσεων της ΕΕ και την εμπιστοσύνη του κοινού”.
Το λόμπινγκ είναι μια από τις σημαντικότερες διεργασίες στις Βρυξέλλες. Ένας τεράστιος “στρατός” δρά σε κάθε βήμα της νομοθετικής διαδικασίας. Πολύ πριν παρουσιαστεί οτιδήποτε στο κοινό, αυτοί οι λομπίστες διεξάγουν συνομιλίες στρατηγικής με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, συμμετέχουν στην εκπόνηση σχεδίων νόμων, γράφουν τροπολογίες για τους ευρωβουλευτές. Βρίσκονται παντού όταν πρόκειται να εφαρμοστούν νέοι κανόνες.
Απέναντι σε αυτήν την κολοσσιαία δύναμη, η ισχυρή παρουσία στις Βρυξέλλες ΜΚΟ και κοινωνικών κινημάτων κάθε είδους που μιλούν για λογαριασμό του δημόσιου συμφέροντος είναι απολύτως κρίσιμη. Η ακύρωση του μικρού ποσοστού χρηματοδότησης τους από το LIFE σημαίνει μια σημαντική αλλαγή πλεύσης για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει πως δεν χρειάζεται προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής ή τις απειλές για τη βιοποικιλότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βέβαια εξήγηση για την ενέργεια της. Ο νέος επίτροπος αρμόδιος για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι θα προκύψουν σοβαρά ηθικά ζητήματα εάν αποδειχθεί ότι η Επιτροπή «ασκεί πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έμμεσο τρόπο». Προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για τους λομπίστες των εταιρικών συμφερόντων που μπορούν ελεύθερα να ασκούν πίεση με έμμεσο τρόπο στος ευρωβουλευτές.
Από το Qatargate στο Piepergate
To Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης σχολιάζοντας την επιστολή απαγόρευσης ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές μέσω της πολιτικής επιδοτήσεων. Η απειλή χρησιμοποιήθηκε ήδη από την προηγούμενη Επιτροπή κατά των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, οι οποίες αντιτάχθηκαν στις μυστικές συμβάσεις εμβολίων που συνήψε η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν με τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και κατά της πολιτικής της ΕΕ για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας όσον αφορά τα βασικά φάρμακα.
Η εκστρατεία δυσφήμισης χρονολογείται από το 2016 με επικεφαλής τον τότε ευρωβουλευτή Μάρκους Πίπερ από το γερμανικό κόμμα CDU της Ούρσουλα φον Ντερ Λέιεν. Ο συντηρητικός ευρωβουλευτής επιχείρησε δυο φορές να προωθήσει τον τερματισμό των ενισχύσεων σε Οργανώσεις αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Η πρώτη ήταν το 2017 όταν οι οργανώσεις δημοσίου συμφέροντος κατάφεραν να εμποδίσουν την επενδυτική συμφωνία ΤΤΙΡ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πίπερ ισχυρίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι πολιτικές του δεν υποστηρίζουν τους «στρατηγικούς εμπορικούς στόχους και τους στόχους πολιτικής ασφάλειας» της ΕΕ.
Η δεύτερη φορά ήταν στο τέλος του 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απάντησε στο σκάνδαλο “Qatargate” με επιθετική εκστρατεία κατά των κοινωνικών οργανώσεων. Η αποκάλυψη ότι πολλοί από τους ευρωβουλευτές- μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Εύα Καϊλή δωροδοκήθηκαν στο παρελθόν από τα καθεστώτα του Κατάρ και του Μαρόκου για να καταστείλουν κάθε κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών αυτές τις χώρες. Το ΕΛΚ στοχοποίησε μια μόνο ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκε έντονα σε αυτή την υπόθεση για να ζητήσει την ακύρωση της χρηματοδότησης για όλες τις οργανώσεις αντιπολίτευσης. “Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από τις 128 οντότητες πίεσης και από το σύνολο 21 περιπτωσιολογικών μελετών” που πραγματοποίησε από το 2015 το Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης, εντοπίστηκαν “μυστικές προσπάθειες επιρροής από Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Κίνα”.
Η τρίτη και πετυχημένη πια απόπειρα περιορισμού και φίμωσης άρχισε τον Ιανουάριο του 2024. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχτηκε μία έκθεση, προωθημένη από τον Πίπερ, στην οποία αναφερόταν ότι οι “ΜΚΟ αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερα προβληματική κατηγορία ανάμεσα στα αποδεκτά κονδύλια στήριξης της ΕΕ”. Τον ίδιο μήνα η πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διόρισε τον Μ. Πίπερ ως “ειδικό σύμβουλο” για ΜΜΕ, αλλά εξαναγκάστηκε να αποσύρει τον διορισμό του μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε. Λίγους μήνες αργότερα, πριν τις Ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχορηγήσεις και σύμφωνα με αυτές απαιτούνταν η «αποφυγή του κινδύνου φήμης», κίνδυνος που εντοπιζόταν σε ενέργειες όπως η αποστολή επιστολών, η διοργάνωση συναντήσεων ή παροχή υλικού συνηγορίας σε θεσμικά όργανα της ΕΕ ή συγκεκριμένα μέλη ενός ιδρύματος.
Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές χαρακτηρίζονται πλέον ως de facto εντολή για να φιμωθούν οι επικριτικές φωνές οργανώσεων ενάντια σε εταιρικά συμφέροντα. Είναι ενδεικτικό ότι πιεζόμενος από οργανώσεις ο νέος επίτροπος για τον Προϋπολογισμό απάντησε ότι “ακόμη και αν δεν παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο, δραστηριότητες που απευθύνονται στην Ε.Ε., ενέχουν τον κίνδυνο να πλήξουν τη φήμη της Επιτροπής”.
Οι οργανώσεις που εκφράζουν την Κοινωνία των Πολιτών και οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις μιλούν για “αντίποινα” των συντηρητικών ευρωβουλευτών που αποκαλύφθηκαν στα διάφορα σκάνδαλα στην Ε.Ε και επιχειρούν να σταματήσουν για μια ακόμη φορά την επιχείρηση φίμωσης μέσω της περικοπής των κονδυλίων στήριξης για τη δράση τους.
** Με πληροφορίες από το “Παρατηρητήριο της Εταιρικής Ευρώπης” https://www.corporateeurope.org/
και τη σελίδα andereuropa https://www.andereuropa.org
Πηγή: neostrategy.gr