Μετά από 14 χρόνια οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο οπτικοακουστικό χώρο, κινηματογράφος και τηλεοπτικές παραγωγές, θα έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η Σύμβαση υπογράφηκε ανάμεσα στην Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ.) και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε). Όλοι θυμόμαστε την πρόσφατη καταγγελία των εργαζόμενων σε παραγωγές για τα εξαντλητικά ωράρια εταιρείας παραγωγής τα οποία βαφτίστηκαν ως ” βέλτιστη πρακτική (best practice)”. Η σύμβαση ρυθμίζει την υπερεργασία και την υπερωρία, όπως επίσης, τον κατώτατο μισθό, τον τρόπο εξόφλησης, την εκτός έδρας αποζημίωση, τα συμφωνητικά, τη μισθωτή εργασία για όλους τους εργαζόμενους σε εταιρείες παραγωγής. Σημειώνουμε πως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχουν-μέσω ΟΜΕΔ γιατί οι καναλάρχες δεν αποδέχονται τη ΣΣΕ- και οι τεχνικοί μισθωτοί στα ιδιωτικά κανάλια. Απομένουν εκτός ρύθμισης εργασιακών σχέσεων οι δημοσιογράφοι, το υποτιθέμενο πολυτελές επάγγελμα γιατί οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους δεν κάνουν απολύτως τίποτε για αυτό.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκτός από το να ανακοινώνουν την αποστολή εξωδίκων, ούτε μια φορά αυτά τα 15 χρόνια δεν πίεσαν τους εργοδότες για υπογραφή ΣΣΕ. Οι εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα media, ειδικότερα στις ειδησεογραφικές σελίδες που έχουν “αντικαταστήσει” την ενημέρωση του έντυπου Τύπου, είναι άθλιες. Και οι μισθοί στους μεγάλους ομίλους, λίγο επάνω από τον κατώτατο μισθό σε ταβέρνα ή σούπερ μάρκετ. Μόλιςπρόσφατα οι καναλάρχες φώναξαν πάλι ένα ηχηρό “Όχι” στην ΕΣΗΕΑ για υπογραφή ΣΣΕ. Και γιατί να μην το πράξουν αφού οι συνδικαλιστικές ενώσεις παρακαλάνε αντί να απαιτούν;
Σε ότι αφορά τη Συλλογική Σύμβαση ΕΤΕΚΤ ΟΤ-ΣΑΠΟΕ έχει ισχύ σε εργαζόμενους σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κανάλια χρωστάνε πολλά χρήματα από τηλεοπτικές σειρές στις εταιρείες παραγωγής και δηλώνουν πως αναμένουν τα χρήματα από το πρώην ΕΚΟΜΕ για να τους πληρώσουν.
Η σύμβαση ορίζει τους κατώτατους μισθούς στους 11 επιμέρους κλάδους εργαζόμενων, από σκηνοθέτες και διευθυντές παραγωγής έως και μακιγιέζ ή ηχοληπτών.
Τη σύμβαση μπορείτε να δείτε εδώSSE_16_2024-ΣΑΠΟΕ