Ήταν αναμενόμενο. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΤΗΣΕΕ ξεκαθάρισαν στην ΕΣΗΕΑ ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την είδηση έδωσε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κομίνη στην “efsyn.gr” η οποία έγραψε πως οι καναλάρχες δήλωσαν ορθά κοφτά πως “δεν μπορούν να προπορευθούν του ΣΕΒ”! Η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι μέλος του ΣΕΒ εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως επίσης αρκετά χρόνια πέρασαν από το πρώτο εξώδικο της ΕΣΗΕΑ προς την ένωση ιδιοκτητών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας. Έκτοτε στα έξι αυτά χρόνια η ένωση συντακτών έστελνε εξώδικα και όταν πιεζόταν από τις άλλας παρατάξεις στο ΔΣ ισχυριζόταν πως θα γίνει συνάντηση με τους καναλάρχες. Η συνάντηση έγινε τελικά για να εισπράξει ένα ηχηρό Όχι στις ΣΣΕ. Η τελευταία σύμβαση ήταν το 2009. Έκτοτε το “κλειστό κλάμπ” των καναλαρχών απαίτησε και κέρδισε δυο φορές τη μείωση προσωπικού στα κανάλια, τον υπολογισμό σε προσωπικό των καναλιών τους, των εργαζόμενων σε θυγατρικές όπου δεν ισχύουν ωράρια, συμβάσεις, κλ.π. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι κάνουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Το ερώτημα που οφείλει να απαντηθεί είναι τι ακριβώς θα κάνουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις, εκτός από το να στέλνουν εξώδικα και να προσπαθούν να κρατήσουν σε ηρεμία τους εργαζόμενους.
Γράφει η Χριστίνα Κομίνη συγκεκριμένα:
Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων με την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία έφτιαξε έναν νόμο υποτίθεται για να ενεργοποιήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά… για μετά το 2027. Ή μήπως ήταν συνεννοημένοι; Διότι και να θες να «αγιάσεις», να κάνεις ένα politically corect σχόλιο για τα εργασιακά, δεν σου του επιτρέπει η ίδια η ζωή.
Κι επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά συνενοχή, έχει αξία να γνωστοποιηθεί ότι οι εργοδότες που κλήθηκαν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο το σημαντικότερο που είχαν να δηλώσουν είναι ότι δεν υπογράφουν. Και ξέρετε γιατί δεν υπογράφουν συλλογική σύμβαση; Γιατί δεν τους πιέζει κανείς θεσμικά να υπογράψουν. Γιατί μπορούν να υπογράψουν από το 2027 και ίσως αργότερα, όταν δώσει το σήμα ο ΣΕΒ. Βλέπετε, τα κανάλια έγιναν μέλη του ΣΕΒ και τώρα, άνετα, καλύπτονται πίσω από την ακαμψία του εργοδοτικού φορέα των μεγάλων (και σχεδόν ανύπαρκτων) βιομηχανιών.
«Δεν μπορούμε εμείς να βγούμε μπροστά και να προπορευτούμε στον ΣΕΒ» φέρεται να δήλωσαν ορθά-κοφτά οι εκπρόσωποί τους, τονίζοντας ότι ήδη δίνουν ικανοποιητικούς μισθούς και άρα δεν χρειάζονται συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν όλο το προσωπικό.
Σε έναν κλάδο που έχει να δει σύμβαση εργασίας εδώ και 15 χρόνια, τολμούν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων να καυχώνται ότι έχουν χρήματα αλλά τα δίνουν όπως και σε όποιους αυτοί θέλουν. Αραγε θα μπορούσαν να τα λένε αυτά εάν η κυβέρνηση νομοθετούσε ως όφειλε κίνητρα και αντικίνητρα που θα ανάγκαζαν εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις; Αλλωστε η ενσωμάτωση της τελευταίας ευρωπαϊκής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό ήταν μία ευκαιρία.
Κι επειδή από θεωρία όλοι έχουμε χορτάσει αρκετά, μήπως ήρθε ο καιρός αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει τους ελέγχους της για το εάν τηρούν τα κανάλια τις ειδικές συνθέσεις προσωπικού που πρέπει να απασχολούν, για το εάν καταβάλλονται κανονικά οι πρόσθετες αμοιβές για την εργασία τα Σαββατοκύριακα, εάν πληρώνονται οι υπερωρίες;
Ή μήπως και εδώ έχουμε προσυνεννοήσεις;