Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις από το 2009, ενώ βιώνουν άθλιες εργασιακές συνθήκες γαλέρας και εξοντωτικά ωράρια σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ιστοσελίδες που λειτουργούν με «διαφημιστικές ενισχύσεις» επιχειρήσεων και κράτους, ως «φυλλάδιά» τους. Αμείβονται με τους χαμηλότερους μισθούς, αναγκάζονται να αποδέχονται τον εργοδοτικό εκφοβισμό. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να αφήσουν τη δεοντολογία και τη δημοσιογραφία έξω από τους χώρους εργασίας τους και να παράγουν «έργο κατά παραγγελία» κυβερνητικών ή εταιρικών non paper. Αναμένουν εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια τις διαπραγματεύσεις που κάθε χρόνο αναγγέλλει το συνδικαλιστικό σωματείο τους, η ΕΣΗΕΑ, με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για την υπογραφή σύμβασης.
Οι δημοσιογράφοι μπορεί να μην έχουν τίποτα από τα παραπάνω, έχουν όμως μια μοναδική δυνατότητα… συνεχούς εκπαίδευσης. Μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια για την ασφάλειά τους σε σχολές του ΝΑΤΟ με μαθήματα από το στρατό ή την αστυνομία. Μετά την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΜΘ, η πλειοψηφία και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υιοθετεί την «ενσωμάτωση» των δημοσιογράφων στον τακτικό στρατό. Και έτσι, αποφάσισε να μετέχουν κάθε χρόνο οι πολεμικοί ανταποκριτές-μέλη της στο «Journalists Field Safety», που διοργανώνει σεμινάρια στη σχολή του ΝΑΤΟ στο Κιλκίς.
Οι δημοσιογράφοι μπορούν ακόμη να μάθουν τη λειτουργία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμμετέχουν σε σεμινάρια με το ΕΛΙΑΜΕΠ, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες στο τι και κυρίως πώς θα καλύπτουν την εξωτερική πολιτική ή τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όπως επίσης και πώς θα καταπολεμηθεί με κυβερνητικούς νόμους ό,τι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν ως παραπληροφόρηση.
Το πιο πρόσφατο σεμινάριο με το συγκεκριμένο ίδρυμα, που είναι βαθιά χωμένο στη χάραξη «εθνικής πολιτικής» που θα συμβαδίζει με τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην ΕΣΗΕΑ. Στόχος του ήταν να εκπαιδευτούν οι δημοσιογράφοι στο πώς θα επικοινωνούν από τα Μέσα τους την πολιτική της Ένωσης. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σεμινάριο ενσωματώθηκε πλήρως και η στροφή της Κομισιόν προς την πολεμική βιομηχανία και την άρση των «γραφειοκρατικών» ρυθμίσεων που βάζουν κανόνες για λόγους δημοσίου συμφέροντος στην ανάπτυξη επιχειρήσεων.