αναδημοσίευση από το neostrategy.gr
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι πολύ πλούσιοι επιχειρηματίες του πλανήτη κινούν σε κάθε χώρα τα νήματα και καθορίζουν καίριους τομείς της πολιτικής στο παρασκήνιο, πίσω από κλειστές πόρτες, δίνοντας στις κυβερνήσεις που είναι υποχείρια των δολαρίων τους και των συμφερόντων τους μια επίφαση νομιμότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Όμως, ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα αλλάζει δραματικά μετά τη νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και κυρίως μετά την απόφασή του να κυβερνήσει απροκάλυπτα με μερικούς φίλους του δισεκατομμυριούχους, τους οποίους έχει αρχίσει να τοποθετεί σε καίριες κυβερνητικές θέσεις.
Έτσι, οι κάτοικοι των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης θα βρεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά με μια ξεκάθαρα εταιρική διακυβέρνηση, που δεν θα δρα στο παρασκήνιο αλλά για πρώτη φορά στο προσκήνιο στέλνοντας ωμό μήνυμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει, ήδη, τοποθετήσει σε ανώτατες και ανώτερες κυβερνητικές θέσεις επτά φίλους του δισεκατομμυριούχους που στήριξαν την προεδρική εκλογή του με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Και που τώρα ήρθε η στιγμή όχι απλώς να ανταμειφθούν με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις business τους αλλά να αναλάβουν δημόσια θέση και να χαράξουν την κυβερνητική πολιτική στους πλέον κρίσιμους τομείς όπως στην οικονομία, το εμπόριο, την παιδεία και βέβαια το απολύτως εξωθεσμικό Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, τον νέο φορέα που με επικεφαλής τους Μασκ και Ραμασβάμι που θα αναλάβει το έργο της εξαφάνισης των κυβερνητικών δαπανών με αρχή τους τομείς υγείας και πρόνοιας.
Οι πρώτοι 7 δισεκατομμυριούχοι στην υπηρεσία Τραμπ
Το inequality.org, ένα πρόγραμμα που τρέχει από το 2011 το Institute for Policy Studies, ακτινογράφησε τους πρώτους 7 δισεκατομμυριούχους που ο Τραμπ τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επιλέξει και άλλους από τη δεξαμενή των 815 δισεκατομμυριούχων που διαθέτει η χώρα.
Οι πρώτοι επτά είναι οι εξής:
Έλον Μασκ
Θέση: Επικεφαλής του νέου Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, μιας προεδρικής συμβουλευτικής επιτροπής επιφορτισμένης με τη μείωση των δαπανών και των ρυθμιστικών κανόνων. Πρόκειται για μια πλήρως εξωθεσμική επιτροπή η οποία έχει ως στόχο περικοπές τουλάχιστον 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ομοσπονδιακές δαπάνες, σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης
Εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 360 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου: SpaceX, Tesla και άλλες επιχειρήσεις
Δωρεές εκστρατείας 2024: 200 εκατομμύρια δολάρια
Γουόρεν Στέφενς
Θέση: Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Εκτιμώμενη καθαρή περιουσία: 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου: Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Stephens Inc. Με έδρα το Αρκάνσας
Δωρεές εκστρατείας 2024: 22,7 εκατομμύρια δολάρια (περιλαμβάνονται 2 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την αποτυχημένη προσφορά της Νίκι Χέιλι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία).
Λίντα Μακ Μάχον
Θέση: Γραμματέας Παιδείας
Εκτιμώμενη καθαρή περιουσία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (με τον σύζυγό της, Vince McMahon)
Πηγή πλούτου: World Wrestling Entertainment (WWE). Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία ψυχαγωγίας η οποία διοργανώνει σόου επαγγελματικής πάλης, αγώνες κατς που είναι και από τα πλέον αγαπημένα σόου του Τραμπ.
Δωρεές εκστρατείας 2024: 24 εκατομμύρια δολάρια.
Χάουαρντ Λούτνικ
Θέση: Υπουργός Εμπορίου
Εκτιμώμενη καθαρή περιουσία: 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου: πλειοψηφική ιδιοκτησία της επενδυτικής τράπεζας Cantor Fitzgerald
Δωρεές εκστρατείας 2024: 13,1 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές PAC. Πρόκειται για «επιτροπές πολιτικής δράσης», νομικά πρόσωπα τα οποία τυπικά δεν συνδέονται με κομματικές οργανώσεις ούτε με προεκλογικές εκστρατείες. Σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν άμεσα κάποιον υποψήφιο, μπορούν, όμως,
να κάνουν ενέργειες υποστήριξης όπως για παράδειγμα διαφημιστικές εκστρατείες, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λπ.. Η Λούτνικ φιλοξένησε, επίσης, μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Τραμπ στο σπίτι της στα Χάμπτονς.
Το Americans for Tax Fairness (ATF) αναλύοντας στοιχεία που διαθέτει το Forbes, διαπίστωσε ότι η καθαρή περιουσία των 815 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 276 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 4 Νοεμβρίου και 12 Νοεμβρίου 2024.
Βίβεκ Ραμασβάμι
Θέση: Επικεφαλής μαζί με τον Μασκ του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας
Εκτιμώμενη καθαρή περιουσία: 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου: ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Roivant Sciences
Δωρεές εκστρατείας 2024: 25.000 δολάρια (Ο ίδιος είχε δώσει 30,7 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του κεφάλαια για τη δική του αποτυχημένη προεδρική «κούρσα»)
Νταγκ Μπέργκαμ
Θέση: Γραμματέας Εσωτερικών
Εκτιμώμενη καθαρή θέση: Άγνωστη. Αρκετά ΜΜΕ τον έχουν αναγνωρίσει ως δισεκατομμυριούχο, ενώ οι αναλυτές του Forbes λένε ότι αξίζει «τουλάχιστον» 100 εκατομμύρια δολάρια και πιθανότατα πολύ περισσότερα αν ληφθούν υπόψη τα καταπιστεύματα για τα ενήλικα παιδιά του
Πηγή πλούτου: πούλησε το Great Plains Software, το οποίο δημιουργεί λογιστικά πακέτα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Microsoft
Δωρεές καμπάνιας 2001 – 2024: 8.000 δολάρια (Είχε ξοδέψει 13,9 εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του κεφάλαια για τη δική του αποτυχημένη προεδρική «κούρσα»)
Σκοτ Μπέσεντ
Θέση: Υπουργός Οικονομικών
Εκτιμώμενη καθαρή θέση: Άγνωστη
Πηγή πλούτου: Επενδύσεις στη Wall Street, ιδρυτής του hedge fund Key Square Group
Δωρεές εκστρατείας 2024: 3,2 εκατομμύρια δολάρια
Πώς κέρδισαν 280 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη νίκη Τραμπ
Η πρώτη καθαρά εταιρική διακυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να δείχνει τις προθέσεις της με τις πρώτες ώρες εκλογής του Τραμπ.
Το Americans for Tax Fairness (ATF) – αποτελεί την Ένωση 420 οργανισμών στις ΗΠΑ που αγωνίζονται για φορολογική δικαιοσύνη – αναλύοντας στοιχεία που διαθέτει το Forbes, διαπίστωσε ότι η καθαρή περιουσία των 815 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 276 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 4 Νοεμβρίου και 12 Νοεμβρίου 2024.
Η ATF διαπίστωσε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών καθώς έφτασε τα 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και φυσικά το γεγονός αυτό που δεν πτόησε τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες από το να επιδιώξουν πρόσθετα φορολογικά «δώρα» αποκλειστικά για τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
Και ένα από τα πρώτα φορολογικά «δώρα» αναμένεται να είναι η μείωση ή ακόμα και η εξάλειψη του φόρου ακίνητης περιουσίας που ανέρχεται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, απόφαση σε βάρος των εργαζομένων καθώς από τον φόρο αυτόν χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και στέγασης.
Το δεύτερο «δώρο» στους δισεκατομμυριούχους αναμένεται να είναι η μείωση του νόμιμου εταιρικού φόρου από 21% σε 15%.
Σύμφωνα με το inequality.org ένα ακόμα άκρως ανησυχητικό στοιχείο που συνδέεται άμεσα με την εταιρική και εξωθεσμική διακυβέρνηση που προωθεί απροκάλυπτα ο Τραμπ είναι και το γεγονός ότι μόλις 12 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έχουν σήμερα συλλογική καθαρή περιουσία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών του 2023.
Το ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι επίσης διπλάσιο από τον πλούτο που κατείχαν οι 12 κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με τους ερευνητές του Institute for Policy Studies.
Οι 12 πιο πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι είναι αυτή τη στιγμή οι: Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, Γουόρεν Μπάφετ, Έλον Μασκ, Στιβ Μπάλμερ, Λάρι Έλισον, Λάρι Πέιτζ, Σεγκέι Μπριν, Τζιμ Γουόλτον, Ρομπ Γουόλτον και Τζεν-Σουν Χουάνγκ.
Ο Χουάνγκ, είναι η πρώτη φορά που πλασσάρεται στην ολιγαρχική ομάδα των «12». Πρόκειται για τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας τεχνολογίας Nvidia, η οποία είδε τα κέρδη της να εκτινάσσονται εξαιτίας της τρομακτικής άνθισης που γνωρίζει η τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ που παράγει η Nvidia. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσωπική περιουσία του Χουάνγκ εκτοξεύτηκε μέσα σε 4 χρόνια, δηλαδή το διάστημα 2020 – 2024, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 122,4 δισεκατομμύρια δολάρια.