Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή”
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η σύνταξη του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αδειοδότηση των καναλιών περιφερειακής εμβέλειας. Εάν ο σχεδιασμός – τον οποίο έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, με την αρωγή των Δημ. Παπαστεργίου και Κώστα Κυρανάκη (Ψηφιακής Διακυβέρνησης)- προχωρήσει και δοθούν οι άδειες, θα είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε 35 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης, αναλαμβάνει να προωθήσει αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών. Μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Οι προηγούμενες, ήταν δύο φορές επί κυβέρνησης Σημίτη, με αρμόδιους υπουργούς τον Δ. Ρέππα (1998) και Χρ. Πρωτόπαππα (2023) και ακόμη μία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ το 2017.
Η αδειοδότηση, όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά χρόνια. Και όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε άδειες στα μεγάλα, πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, ενώ σήμερα εξετάζεται η αδειοδότηση για τους μικρότερους, περιφερειακής εμβέλειας σταθμούς. Αλλά γιατί η διαδικασία θα είναι τελείως διαφορετική.
Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται πλειοδοτικός διαγωνισμός, όπως επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα οριστεί συγκεκριμένη αμοιβή υπέρ του δημοσίου, την οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δημιουργούνται τέσσερεις κλίμακες αμοιβών για τα περιφερειακά κανάλια, ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν:
- Κανάλια που θα εκπέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Αττικής- με εμβέλεια στην Αττικής και στην Εύβοια- που θα κληθούν να καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα,
- Κανάλια που θα εκπέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Θεσσαλονίκης -με εμβέλεια στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα και Πιερία- τα οποία θα καταβάλλουν την αμέσως επόμενη κλίμακα αμοιβής,
- Κανάλια που εκπέμπουν στην υπόλοιπη χώρα
- Κανάλια που εκπέμπουν σε ακριτικές περιοχές, για τα οποία θα προβλεφθεί ακόμη χαμηλότερο τίμημα.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι δεν θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία, αλλά έκδοση αδειών βάσει κριτηρίων- μίνιμουμ προδιαγραφών, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται, ώστε οι σταθμοί να έχουν δικαίωμα αδειοδότησης. Έτσι, για κάθε κλίμακα από τις 4 παραπάνω, θα προβλεφθεί ως προϋπόθεση ένας μίνιμουμ αριθμός προσωπικού, ένα συγκεκριμένο ύψος επένδυσης, εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.
Στην πράξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλα τα κανάλια τα οποία λειτουργούν σήμερα, θα πάρουν άδεια λειτουργίας. Σήμερα, στο μητρώο του Εθνικού Συβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καταγράφονται συνολικά 147 τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας.
Από αυτούς όμως δεν λειτουργούν περισσότεροι από 100. Όσοι αναγκάζονται να κλείσουν είναι αυτοί που δεν έχουν καταβάλει το ενοίκιο στη Digea για τη μεταφορά του σήματος τους. Στην εμβέλεια της Αττικής εμφανίζονται 17 τηλεοπτικοί σταθμοί, από τους οποίους λειτουργούν οι 14, ενώ στην Θεσσαλονίκης 11 σταθμοί, εκ των οποίων φαίνεται να λειτουργούν οι 8.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό και να περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο εντός του μηνός Νοεμβρίου και στη συνέχεια να βγει στη διαβούλευση. Στη βουλή αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση περί τα τέλη του έτους ή στην αρχή του επόμενου.
Σε κάθε περίπτωση πολλά μένει ακόμη να διασαφηνιστούν. Όπως για παράδειγμα εάν τα περιφερειακά κανάλια θα εκπέμπουν ή όχι σε High Definition (HD) εάν υπάρχει δηλαδή χωρητικότητα στο φάσμα. Εάν η Digea διατηρεί τις 7 περιοχές εμβέλειας εκπομπής, θα υπάρχει ή όχι μάξιμουμ αριθμός καναλιών ανά περιφέρεια; Επίσης: δικαίωμα συμμετοχής στην αδειοδοτική διαδικασία θα έχουν και μη λειτουργούντες σταθμοί; Τυχόν αποκλεισμός τους δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση όλη τη διαδικασία λόγω αντισυνταγματικότητας;