«Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κάνει παρόμοιους αναπόδεικτους ισχυρισμούς χωρίς να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία», δηλώνει η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων
Του Brett Wilkins
Έμπειροι παρατηρητές των ισραηλινών εκστρατειών παραπληροφόρησης την περασμένη Τετάρτη απάντησαν με έντονο σκεπτικισμό στον ισχυρισμό του στρατού της χώρας ότι μισή ντουζίνα δημοσιογράφοι του Al Jazeera συνδέονται με μαχητικές ομάδες Παλαιστινιακής αντίστασης.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν την Τετάρτη ότι οι πληροφορίες που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα αποκάλυψαν ότι οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera, Anas Al-Sharif, Alaa Salama, Hossam Shabat, Ashraf Saraj, Ismail Abu Amr και Talal Aruki συνδέονται είτε με τη Χαμάς— που κυβερνά τον παράκτιο θύλακα της Παλαιστίνης και ηγήθηκε της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ—ή την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ). Αυτό, είπε ο IDF, «αποδεικνύει αναμφίβολα ότι λειτουργούν ως στρατιωτικοί τρομοκράτες των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».
Ωστόσο, οι επικριτές κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι στόχευσε τους έξι δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στον κόσμο. «Υπάρχει πολύ ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο το Ισραήλ δολοφονεί δημοσιογράφους», υποστήριξε ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Τζέρεμι Σκάχιλ. Όπως σημείωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Ακρίβειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον:
Ο Shabat ένα από τους έξι που στόχευσε ο στρατός του Ισραήλ έγραψε την περασμένη Τρίτη: «Είμαι δημοσιογράφος στη Βόρεια Γάζα και είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν έχει εισέλθει βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή τις τελευταίες 21 ημέρες. Η ισραηλινή και η αμερικανική κυβέρνηση διαδίδουν ανακριβείς πληροφορίες. Ο Αλ-Σαρίφ δημοσίευσε ένα βίντεο με παιδιά που σκοτώθηκαν, ένα με το κεφάλι κυριολεκτικά ανοιγμένο .
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Nicola Perugini σημείωσε ότι ορισμένοι από τους έξι δημοσιογράφους «καλύπτουν τη νέα φάση της γενοκτονίας, την πλήρη ερήμωση της βόρειας Γάζας. Στόχος είναι να μετατραπούν οι τελευταίοι μάρτυρες σε σκοτώσιμους στόχους», είπε.
Το Al Jazeera -το οποίο απαγορεύεται να λειτουργεί στο Ισραήλ, είναι το μόνο μεγάλο διεθνές δίκτυο μέσων ενημέρωσης στο έδαφοςτης Γάζας, καθώς οι ισραηλινές αρχές απαγορεύουν σε ξένους ρεπόρτερ να εισέλθουν στην πολιορκημένη λωρίδα- και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του IDF.
Άλλοι σημείωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πολλούς εργαζόμενους στο Al Jazeera στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον δημοσιογράφων στον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 128 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περισσότεροι από 170 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Πρόκειται για απειλή δολοφονίας και μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί προληπτικά ηδολοφονίας τους», είπε ο Scahill σχετικά με την αξίωση του Ισραήλ εναντίον των έξι δημοσιογράφων του Al Jazeera .
«Όποιος ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει προσφέρει «αδιάψευστες» αποδείξεις για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς είτε αγνοεί τη συστηματική εκστρατεία ψεμάτων, προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων που εξαπολύει το Ισραήλ είτε προσπαθεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει τη δολοφονία περισσότερων δημοσιογράφων», πρόσθεσε.
Η CPJ ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «γνωρίζει τις κατηγορίες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων εναντίον αρκετών δημοσιογράφων στη Γάζα που τους κατηγορούν ότι είναι μέλη μαχόμενων ομάδων». «Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κάνει παρόμοιους αναπόδεικτους ισχυρισμούς χωρίς να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία», σημείωσε. «Μετά τη δολοφονία του ανταποκριτή του Al Jazeera Ismail Al Ghoul τον Ιούλιο, το IDF είχε προηγουμένως προσκομίσει ένα παρόμοιο έγγραφο, το οποίο περιείχε αντιφατικές πληροφορίες, που έδειχνε ότι ο Al Ghoul, γεννημένος το 1997, έλαβε στρατιωτικό βαθμό στη Χαμάς το 2007 – όταν θα ήταν 10 ετών.»
Η διεθνής ομάδα για την ελευθερία του Τύπου, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) με έδρα το Παρίσι έχει καταθέσει πολλαπλές καταγγελίες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου κατά δημοσιογράφων στη Γάζα», συμπεριλαμβανομένης της προφανώς σκόπιμης στόχευσης επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης. Σε έναν φάκελο, η RSF είπε ότι «έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν εσκεμμένα και ότι οι άλλοι ήταν θύματα εσκεμμένων επιθέσεων του στρατού κατά αμάχων» και κατηγόρησε το Ισραήλ για «εξάλειψη των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης».
Τον Ιούνιο, το Gaza Project —μια πρωτοβουλία διερευνητικής δημοσιογραφίας υπό την ηγεσία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Forbidden Stories με έδρα το Παρίσι — ανέλυσε σχεδόν 100 περιπτώσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, καθώς και άλλες περιπτώσεις στις οποίες μέλη του Τύπου φέρονται να έχουν στοχοποιηθεί, απειλειθεί ή τραυματιστεί”.
Η μελέτη κατέληξε σε «ένα ανατριχιαστικό μοτίβο» δημοσιογράφων που «μπορεί να έχουν γίνει στόχος, παρόλο που ήταν αναγνωρίσιμοι ως εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης». Αμερικανοί πολίτες που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στη Γάζα και το Λίβανο, όπου οι βομβαρδισμοί και η εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων έχουν σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες ανθρώπους.
Την Τρίτη, δώδεκα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς (I-Vt.) προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν -η οποία υποστηρίζει τους Ισραηλινούς με δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική κάλυψη- να ερευνήσει τις ισραηλινές επιθέσεις σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Ντύλαν Κόλινς. ο οποίος ήταν μαζί με μια ομάδα έξι άλλων ρεπόρτερ που κάλυπταν διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, όταν ένα τανκ του Ισραήλ άνοιξε πυρ κατά της θέσης τους παρά τη σαφή ταυτοποίησή τους ως Press. Ο Κόλινς και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν και ο λιβανέζος δημοσιογράφος του Ρόιτερ Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε.
Πηγή: defenddemocracy.press