Μαθήματα ασφάλειας δημοσιογράφων στο εκπαιδευτήριο του ΝΑΤΟ!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ 

Δύο δράσεις για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και το «σχολείο» νέων δημοσιογράφων στο κέντρο εκπαίδευσης των νατοϊκών δυνάμεων στο Κιλκίς. Διοργανωτής ήταν το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ICSJ), το οποίο συστάθηκε με συνεργασία κυβερνητικών, κρατικών, πανεπιστημιακών και συνδικαλιστικών φορέων και προβάλλεται στην ΕΕ ως «πρότυπο» για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Αποτελεί, όμως, έκφραση της πλήρους ένταξης του δημοσιογραφικού κλάδου στον κυβερνητικό μηχανισμό, γι’ αυτό και ο Δ. Γαλαμάτης, ΓΓ ενημέρωσης, έκανε λόγο για «πρωτοπόρα κίνηση».

Το διεθνές συνέδριο ήταν το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Safety for Journalists» που διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για κέντρο στο Κιλκίς, στο οποίο εκπαιδεύονται στελέχη του στρατού και του ΝΑΤΟ για συμμετοχή στις επεμβάσεις και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες καθώς και για τηn «καταστολή πλήθους». Είναι ένα από τα 26 διεθνή κέντρα που στόχο έχουν να προωθούν πολυεθνικό στρατιωτικό προσωπικό στις αμερικανονατοϊκές ή και ευρωενωσιακές πολεμικές αποστολές.

Αυτό το κέντρο στηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και τα κρατικά ΜΜΕ. Σε αυτό εκπαιδεύτηκαν για πέντε ημέρες νέοι δημοσιογράφοι με στόχο να εξοπλιστούν κατάλληλα με «γνώσεις και εργαλεία», να αποκτήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την προσωπική τους ασφάλεια, να μάθουν «πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση κρίσεων, την αναγνώριση απειλών ή την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων». Κι ακόμη, πώς να διαχειρίζονται τις πληροφορίες και να κατανοούν τις δύσκολες καταστάσεις στο πεδίο.

Να υπενθυμίσουμε: Η εκπαίδευση δημοσιογράφων από τον στρατό σε νατοϊκές κατευθύνσεις στηρίζεται από τη ΓΓ Ενημέρωσης του Μαξίμου, το ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, την ΠΟΕ- ΣΥ, την ΕΣΗΕΜ-Θ και τα κρατικά ΜΜΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ και ΔΕΠΘΕ. Ο εκπρόσωπος του Μαξίμου δίνει τις κεντρικές κατευθύνσεις, δηλώνοντας πως η εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας στις εμπόλεμες ζώνες είναι σημαντική.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *