Ημέρα: 22 Οκτωβρίου 2024

ΕΔΟΕΑΠ: Ηλεκτρονική συνέλευση – παρωδία…

Η σημερινή Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει καταφέρει κάτι που λίγοι το έχουν πετύχει ακόμα και με τα μνημόνια: Έχει μετατρέψει το τελευταίο Αυτό-διαχειριζόμενο και Ανεξάρτητο από το κράτος Ασφαλιστικό Οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα «Ταμείο» με Διοίκηση απολύτως ανεξάρτητη από κάθε έλεγχο των ασφαλισμένων του και στον απόλυτο έλεγχο των κυβερνητικών εντεταλμένων της ιερής συμμαχίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Τρία χρόνια μετά την εκλογή στο ΔΣ των συνδικαλιστών στο “ενιαίο ψηφοδέλτιο”, εκπροσώπων του συμμαχικού προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, καλούμαστε σε μια ηλεκτρονική γενική συνέλευση -παρωδία για να ακούσουμε από τις οθόνες υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων τις ανακοινώσεις προϋπολογισμών και ισολογισμών. Πέρα από το γεγονός ότι η διενέργεια μόνο ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης είναι παράνομη και αντικαταστατική απόφαση, είναι φανερό πως στοχεύουν να μην υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τον “κλειστό κύκλο” των διοικούντων συνδικαλιστών, καμία δυνατότητα να γίνει διάλογος, να μπουν στο τραπέζι οι κρίσιμες ερωτήσεις, να έρθουν σε γνώση των συναδέλφων άγνωστα στοιχεία για το πως λειτουργεί με τους ημέτερους το Ταμείο. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το πρόσχημα της πανδημικής κρίσης, είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή της διοίκησης των “10” να κρατάει στο σκοτάδι, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία για τα πεπραγμένα της, όλους τους ασφαλισμένους. Σε αυτούς απευθύνονται έως “καταναλωτικό κοινό” πίσω από κουμπάκια του “Ναι” ή “Οχι”, ως “πελάτες -ψηφοφόρους” και όχι ως μέλη με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η λογοκρισία που επίσημα αρνείται το Face book, αυξήθηκε με τη γενοκτονία στη Γάζα

Εδώ και χρόνια εκατοντάδες χρήστες του ίντερνετ καταγγέλλουν το φαινόμενο του shadow banning, όταν δηλαδή μια πλατφόρμα όπως το Facebook ή το Χ (πρώην Twitter) δεν εμφανίζει τις αναρτήσεις σε όσους σε ακολουθούν, χωρίς όμως να σε ενημερώσει για τη λογοκρισία. Αν και οι πλατφόρμες αρνούνται την ύπαρξη του shadow banning η πρακτική έχει αποδειχτεί από οργανώσεις όπως η Human Rights Watch. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Λιντς, Άλαν Μακλέοντ, στην Google εργάζονται τα τελευταία χρόνια 99 πρώην στελέχη της «μονάδας 8200», ενώ στη Meta πρώην «κυβερνοστρατιώτες» του IDF καταλαμβάνουν θέσεις- κλειδιά στο Εποπτικό Συμβούλιο (Έμι Πάλμορ), στο Κέντρο Ερευνών του Messenger (Εϊάλ Κλέιν) και σε τουλάχιστον άλλες δέκα κομβικές θέσεις.

Μαθήματα ασφάλειας δημοσιογράφων στο εκπαιδευτήριο του ΝΑΤΟ!

Δύο δράσεις για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και το «σχολείο» νέων δημοσιογράφων στο κέντρο εκπαίδευσης των νατοϊκών δυνάμεων στο Κιλκίς. Διοργανωτής ήταν το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ICSJ), το οποίο συστάθηκε με συνεργασία κυβερνητικών, κρατικών, πανεπιστημιακών και συνδικαλιστικών φορέων και προβάλλεται στην ΕΕ ως «πρότυπο» για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Αποτελεί, όμως, έκφραση της πλήρους ένταξης του δημοσιογραφικού κλάδου στον κυβερνητικό μηχανισμό, γι’ αυτό και ο Δ. Γαλαμάτης, ΓΓ ενημέρωσης, έκανε λόγο για «πρωτοπόρα κίνηση».