Ημέρα: 11 Οκτωβρίου 2024

“Εταιροκρατία” ο υπονομευτής της δημοκρατίας

Στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου και υιοθετήθηκε το “Σύμφωνο για το Μέλλον” με κοινές παγκόσμιες δράσεις, ελάχιστοι από τους κυβερνητικούς επισήμους έδωσαν προσοχή στην προειδοποιητική Έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ITUC. Για πρώτη φορά σε τέτοιο ανώτατο διεθνές επίπεδο γίνεται λόγος για μια “μη εκλεγμένη δύναμη που επιδιώκει να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες υποθέσεις”. Αυτή είναι η “εταιρική δύναμη”, δηλώνεται από την ITUC. 

Η “εταιροκρατία” που έχει περιγραφεί διεξοδικά από πολλούς διανοητές τα τελευταία χρόνια, μπαίνει στο εδώλιο των παγκόσμιων συνδικάτων με συγκεκριμένα ονόματα και συγκεκριμένες ενέργειες. Οι χαρακτηριζόμενοι στην Έκθεση ως “εταιρικοί υπονομευτές της δημοκρατίας” είναι οι εμβληματικές παγκόσμιες εταιρείες που ελέγχουν σημαντικό μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου.

Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τις δολοφονίες δημοσιογράφων από το Ισραήλ

“Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους που στοχοποιήθηκαν από το Ισραήλ παρά τα ισχυρά στοιχεία που υπάρχουν ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου”. Αυτά σημειώνει η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων CPJ στον έναν χρόνο από την 13η Οκτωβρίου, όταν σε μια στοχευμένη επίθεση ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δύο οβίδες αρμάτων μάχης με διαφορά 37 δευτερολέπτων στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah και τραυματίζοντας άλλους έξι δημοσιογράφους. Οι επτά δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην κορυφή ενός λόφου περίπου ένα μίλι μακριά από τις πλησιέστερες εχθροπραξίες, φορώντας ξεκάθαρα γιλέκα τύπου «Press» και έκαναν ρεπορτάζ δίπλα σε ένα αυτοκίνητο με την ένδειξη «TV»