Ημέρα: 3 Οκτωβρίου 2024

Επιδοτούμενες γαλέρες στην παραγωγή θεάματος

Η άνθηση της ελληνικής παραγωγής θεάματος στηρίχθηκε πλουσιοπάροχα από κρατικά κονδύλια. Τα 200 εκατ. ευρώ που έδωσε το πρώην ΕΚΟΜΕ σε 5 χρόνια, το οποίο και καταργήθηκε για να δημιουργηθεί η Creative Greece με εξίσου υψηλά κονδύλια προς διάθεση, εκκίνησαν την οπτικοακουστική βιομηχανία. Οι εταιρείες παραγωγής που στοχεύουν στις νέες επιδοτήσεις ζήλεψαν τη δόξα των χείριστων εργοδοτών. Οδηγία που εκδόθηκε από την Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΠΑΚΤ), μέλος του ΣΕΒ, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες με έργα για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τη διαφήμιση, γραμμική και ψηφιακή, προβλέπει 15ωρη ημερήσια εργασία.Τα μέλη της ΠΑΚΤ προφανώς βιάζονται μιας και από την 1η Οκτωβρίου θα λειτουργήσει η Creative Greece στην οποία ενσωματώθηκαν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ. Η προίκα για την παραγωγή στο αρχικό στάδιο ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ, τα 100 εκ των οποίων θα χορηγούνται σε μικρομεσαίες εταιρείες μέσω του ΕΣΠΑ.

Η αστυνομική βία δεν είναι “μεμονωμένο φαινόμενο”, τα κύρια σημεία έρευνας της ΕλΕΔΑ

Δεν θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι μια ημέρα μετά την παρουσίαση της έρευνας από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την αστυνομική βία- αυθαιρεσία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων, τα συμπεράσματα της θα επιβεβαιώνονταν με τραγικό τρόπο.
Ένας μετανάστης, εργαζόμενος σε delivery είκοσι χρόνια κάτοικος της χώρας, με νόμιμα χαρτιά παραμονής και εργασίας, παραδόθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην οικογένεια του που τον αναζητούσε επί 5 ημέρες, νεκρός! 
“Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δείχνει να βαίνει αυξανόμενη. Η πολιτεία, όχι μόνο δεν κάνει κάτι για να περιορίσει το φαινόμενο αλλά, αντιθέτως, δια της ανοχής της, μοιάζει να το συντηρεί, αν όχι να το προωθεί σιωπηρά”.

Ασάνζ: Είμαι ελεύθερος γιατί δήλωσα ένοχος για τη δημοσιογραφία

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: δεν είμαι ελεύθερος σήμερα, επειδή το σύστημα λειτούργησε. Είμαι ελεύθερος, μετά από χρόνια φυλάκισης, γιατί παραδέχθηκα ότι είμαι ένοχος για τη δημοσιογραφία».

Δεν ήταν μόνο σε αυτό ξεκάθαρος. Αυστηρός, ήρεμος, με μιαν περιποιημένη κοντή γενειάδα, εμφανώς υγιής, με τη Στέλλα στο πλευρό του από την μία πλευρά, και τον Κρις Χράφνσον –των Wikileaks– από την άλλη, ήταν ξεκάθαρος σε κάθε φράση του προσεκτικού λόγου του, σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2024, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καταδίκη για επίθεση σε φωτορεπόρτερ σε διαδήλωση

Μια πολύ σημαντική απόφαση δικαστηρίου δικαιώνει φωτορεπόρτερ που δέχθηκε αναίτια επίθεση στη διαδήλωση των πυροσβεστών το 2021.Το δικαστήριο επιδίκασε στον φωτορεπόρτερ και μέλος της ΕΦΕ Ορέστη Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια κάλυψης της δια΄άλωσης έξω το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021. Ο τραυματισμός του προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, επάνω του.