ΜΜΕ σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Αν κάτι χαρακτηρίζει τη λειτουργία των μίντια είναι η παντοδυναμία των ιδιοκτησιών τους. Ενός ισχυρού πόλου της οικονομικής εξουσίας που επιβάλει τους όρους του στην πολιτική εξουσία αλλά και στο «κοινό» τους, την κοινωνία. Τα ΜΜΕ στη χώρα μας λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, χωρίς ουσιαστικά να δίνουν λόγο σε κανέναν. Αφενός, δεν υπάρχουν πουθενά ακριβή στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το δανεισμό από τράπεζες, τους πρόσφατους ισολογισμούς, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του Solomon. Αφετέρου η εκάστοτε κυβέρνηση αποδέχεται, πολλές φορές ενθαρρύνει, το καθεστώς αδιαφάνειας.

Επίσης, συνήθως αντιγράφει την τακτική τους στην απόκρυψη και συσκότιση στοιχείων για τα κρατικά μίντια που ελέγχει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην ΕΡΤ. Ούτε και το διακομματικό κοινοβουλευτικά ΕΣΡ, που υποβαθμίστηκε με υπολογισμένες κινήσεις, νοιάζεται να εκπληρώσει την ελεγκτική αρμοδιότητα του.Οι ολιγάρχες είναι ανεξέλεγκτοι να χειρίζονται τα στοιχεία τους, να δημοσιοποιούν ότι τους συμφέρει και να αποκρύπτουν όλα τα υπόλοιπα.Ο απόλυτος έλεγχος της πληροφορίας επιβλήθηκε πριν από όλα στην ίδια την εταιρική οντότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαίτηση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διακοπεί η δημόσια πληροφόρηση για το ύψος της ιδιωτικής διαφημιστικής δαπάνης, η οποία και ικανοποιήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα πόσα ακριβώς είναι τα έσοδα των καναλιών από την ιδιωτική ή την κρατική διαφήμιση. Οι μεγάλοι όμιλοι αρνούνται να λειτουργήσει σύστημα καταγραφής επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο, ενώ εκδοτικές εταιρείες αποχωρούν από την καταμέτρηση των κυκλοφοριών εντύπων.

Το κράτος αντέγραψε την τακτική αυτή εξαφανίζοντας από τη Διαύγεια τις αποφάσεις ανάθεσης διαφημιστικών κονδυλίων. Η επιτυχία της διανομής στα ημέτερα ΜΜΕ από την περιβόητη «Λίστα Πέτσα» το επιβεβαιώνει. Τα δυο τελευταία χρόνια η ΕΡΤ σταμάτησε να αναρτά στη Διαύγεια το κόστος των εξωτερικών αναθέσεων, είναι σχεδόν αδύνατον να καταγραφούν στοιχεία για το πάρτι εκατομμυρίων. Πρόσφατο δείγμα, όπως αποκάλυψε η στήλη Τυπολογίες, είναι ότι και το ΕΣΡ έπαψε να ανεβάζει αποφάσεις για έλεγχο σε σταθμούς, με πρόσχημα την τήρηση προσωπικών δεδομένων!

Ειδησάρια media 

ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ στο διεθνή πόλεμο της προπαγάνδας. Μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ που κατηγόρησαν τα ρωσικά μέσα για «παρέμβαση στις αμερικάνικες εκλογές», η Meta ανακοίνωσε πως κόβει παγκοσμίως από facebook, Ιnstagram, WhatsApp και Threads όλα τα ΜΜΕ της Ρωσίας. Αντιγρά- φοντας τις δηλώσεις του υπουρ- γού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε πως αυτά αναπτύσσουν «δραστηριότητα ξένης παρέμβασης».

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ δίκη έγινε την Πέ- μπτη, για την έφεση του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη κατά της πρωτόδικης απόφασης, που αποδέχτηκε εν μέρει την αγωγή για παραβίαση προσω- πικών δεδομένων στελέχους της Ελληνικός Χρυσός που είχε καταδι- καστεί για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αγωγή έχει όλα τα χαρακτηριστικά των καταχρηστικών Slapps για τις οποίες υπάρχει παρέμβαση ακόμη και από την ΕΕ που ζητά προστασία για τους δημοσιογράφους.

ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ SLAPPS έχουν στόχο να φιμώσουν και να εκφοβίσουν όσους μιλούν για σημαντικά θέματα δημό- σιου ενδιαφέροντος. Τυχόν αρνητική απόφαση ενέχει τον κίνδυνο να δη- μιουργηθεί χιονοστιβάδα διώξεων κατά δημοσιογράφων αλλά και ακτι- βιστών που αγωνίζονται ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα. Στο πλευρό της δημοσιογράφου και της συνεργατι- κής ιστοσελίδας βρέθηκε το σύνολο των συνδικαλιστικών ενώσεων, το Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ και περιβαντολλογικές κινήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *